-
Surówka z sałaty lodowej i pomidorów
Surówka z sałaty lodowej i pomidorów to pyszny i bardzo prosty w wykonaniu dodatek do wielu dań. Idealnie sprawdzi się …
20 min łatwy 4 99 kcal -
Sos pieczarkowy
Sos pieczarkowy to świetny pomysł na aromatyczny dodatek do dań głównych. Jest niezwykle łatwy, a robi się go bardzo szybko. …
10 + 12 min łatwy 4 110 kcal -
Mizeria
Mizeria to prosty, szybki i bardzo smaczny dodatek do obiadu, którego chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. To w końcu jedno …
15 min łatwy 1 59 kcal
Dodatki do dań głównych - przepisy
-
Pieczone ziemniaczki
Pieczone ziemniaczki to dodatek, który odmieni każde, nawet najnudniejsze danie. Tak przygotowane są niezwykle smaczne, a przy tym zdrowe, choć …
20 + 35 min łatwy 4 259 kcal -
Surówka kopenhaska
Domowa surówka kopenhaska to pyszny i bardzo prosty w wykonaniu dodatek do wielu dań, Idealnie sprawdzi się jako dodatek do …
20 min łatwy 3 68 kcal -
Puree z kalafiora
Puree z kalafiora to jedno z tych dań, które albo się kocha, albo nie. To ze względu na jego konsystencję, …
20 + 40 min łatwy 4 121 kcal -
Kalafior z bułką tartą
Prosty przepis na dobry, gotowany kalafior z bułką tartą to doskonały dodatek do obiadu. Jest bardzo łatwy do zrobienia, a …
30 min łatwy 4 226 kcal -
Surówka z młodej kapusty Colesław
Surówka z młodej kapusty Colesław to popularny na całym świecie dodatek do obiadu lub kanapek na ciepło. W kilka chwil …
20 min łatwy 6 179 kcal -
Talarki ziemniaczane
Talarki ziemniaczane to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do obiadu dla całej rodziny. Talarki z ziemniaków przygotować można na …
15 + 35 min łatwy 4 326 kcal
-
Sałatka z rzodkiewki
Sałatka z rzodkiewki to wspaniała opcja na dodatek do dania głównego. Ma wspaniały, nieco ostrawy aromat, który sprawdzi się zarówno …
15 min łatwy 3 153 kcal -
Puree z brokuła
Puree z brokuła to ciekawy zamiennik surówki lub ziemniaków do obiadu. Może chcesz spróbować? Naprawdę warto. Sprawdź jak zrobić puree …
2 + 30 min łatwy 2 169 kcal -
Kapusta zasmażana z boczkiem
Kapusta zasmażana z boczkiem to idealny dodatek do obiadu. Pasuje do różnego rodzaju mięsa i dobrze uzupełnia obiadowe danie. Taka …
30 + 10 min łatwy 3 303 kcal -
Fasola szparagowa z bułką tartą
Pomysł na coś szybkiego i pysznego, dobrego do obiadu? Fasola szparagowa z bułką tartą to doskonały warzywny posiłek dla dzieci …
30 min łatwy 4 236 kcal -
Sos koperkowy do pulpetów
Pyszny i pożywny obiad dla całej rodziny, pulpety drobiowe w sosie koperkowym pokocha każdy członek Twojej rodziny. Delikatne i soczyste …
20 + 40 min łatwy 6 275 kcal
-
Smażone pieczarki
Smażone pieczarki to jeden z doskonałych pomysłów na naprawdę pyszny dodatek do potraw. Sprawdzą się świetnie jako dodatek na kanapkę, …
15 + 15 min łatwy 4 131 kcal -
Ryż z kalafiora
Ryż z kalafiora to świetna alternatywa dla tradycyjne ryżu. Ryż z kalafiora jest dobry dla osób na dietach nisko węglowodanowych …
10 min łatwy 3 50 kcal -
Kuleczki ziemniaczane
Kuleczki ziemniaczane świetnie sprawdzą się jako dodatek skrobiowy do obiadu. Smaczne smażone kuleczki ziemniaczane można podać z dodatkiem sosów. Możesz …
40 min łatwy 5 975 kcal -
Buraczki zasmażane
Buraczki zasmażane to jedno z najpopularniejszych dodatków do obiadu. Podawane na ciepło pasują do każdego mięsa, będą również świetnie smakować …
25 + 50 min łatwy 10 55 kcal -
Ryż z kurkumą
Ryż z kurkumą to świetny dodatek do obiadu. Dzięki kurkumie ryż stanie się intensywnie żółty i urozmaici obiad. Często taki …
5 + 15 min łatwy 2 448 kcal -
Zakręcone frytki
Ten super pomysł na zakręcone frytki sprawdzi się świetnie, zwłaszcza dla dzieci. Zobacz, jak zrobić zakręcone frytki – to naprawdę …
25 + 10 min łatwy 3 887 kcal
-
Pieczarki z piekarnika
Pieczarki z piekarnika to doskonały pomysł na pyszne dodatki do dania głównego. Wegetariańskie pieczarki pieczone świetnie sprawdzą się również podane …
20 + 30 min łatwy 5 95 kcal -
Puree z selera
Puree z selera korzeniowego na mleku to doskonały pomysł na dodatek do dania głównego. Dobry mus z selera to doskonała …
20 + 30 min łatwy 2 189 kcal -
Surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy
Pyszna surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który …
20 + 5 min łatwy 12 46 kcal -
Kapusta czerwona na ciepło
Kapusta czerwona na ciepło to jeden z tradycyjnych, polskich dodatków do dania głównego, które pasuje do wielu polskich tradycyjnych potraw. …
10 + 30 min łatwy 8 71 kcal -
Skwarki
Skwarki to pozostałość z produkcji tłuszczów, które wytapiane są z tkanki tłuszczowej zwierząt. Domowe, tradycyjne kwarki mogą zawierać mięso i …
20 min łatwy 5 902 kcal
-
Chleb żytni na zakwasie
Chleb żytni na zakwasie to wspaniała propozycja dla wszystkich miłośników tradycyjnego pieczywa. W tej wersji chleb jest niezwykle miękki i …
45 + 60 min łatwy 10 144 kcal -
Kotlet szwajcarski
Kotlet szwajcarski to popularne danie, które ma wielu zwolenników. Bardziej znany pod nazwą Cordon Bleu. Z cudownie roztopionym serem i …
15 + 15 min średni 5 448 kcal -
Klopsy w sosie pomidorowym
Klopsy w sosie pomidorowym to doskonały wybór na mięsny dodatek do obiadu. Swietnie smakują jako dodatek do ziemniaków, makaronu, ryżu …
30 + 20 min łatwy 4 358 kcal -
Knedliki
Knedliki przygotowywane na parze to tradycyjne danie kuchni czeskiej. Podaje się je jako dodatek do gulaszu. Knedliki to gotowane na …
120 + 20 min łatwy 10 518 kcal -
Sos seczuański
Jednym z najpopularniejszych dodatków do dań kuchni chińskiej jest sos seczuański, który składa się m.in z sosu sojowego, czosnku i …
5 + 10 min łatwy 1 182 kcal -
Polędwica w sosie koperkowym
Polędwica wieprzowa to rodzaj bardzo cennego mięsa, które charakteryzuje się delikatnym smakiem. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na polędwicę w sosie …
20 + 40 min łatwy 4 300 kcal
-
Roladki schabowe z pieczarkami
Roladki schabowe z pieczarkami to świetna opcja na pyszny obiad dla całej rodziny. Schab w takim wydaniu jest niezwykle soczysty …
20 + 50 min łatwy 4 342 kcal -
Kurczak w sosie serowym
Kurczak w sosie serowym to smaczny pomysł na obiad. Danie to nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych, każdy poradzi sobie z …
20 + 40 min łatwy 4 149 kcal -
Gęsie pipki
Gęsie pipki to tradycyjne danie kuchni żydowskiej. Żołądki są także bardzo popularne w kuchni śląskiej. Podroby są tanie i zawierają …
20 + 40 min łatwy 6 485 kcal -
Pulpety w sosie śmietanowo koperkowym
Pulpety w sosie śmietanowo koperkowym to pomysł na niezwykle szybki, ale bardzo pyszny obiad. Kawałki mięsa skąpane w łagodnym śmietanowym …
25 + 25 min łatwy 4 280 kcal -
Rolada z piersią z kurczaka
Rolada z piersią z kurczaka to świetna propozycja na pyszny obiad. Drobiowa rolada jest soczysta i można ją przygotować dzień …
20 + 30 min łatwy 6 496 kcal -
Surówka z białej kapusty jak u chińczyka
Surówka z białej kapusty jak u chińczyka to doskonały pomysł na pyszny dodatek do obiadu. Świetnie skomponuje się z daniami …
20 min średni 5 324 kcal -
Golonki z indyka pieczone
Smaczne, soczyste golonki z indyka pieczone w piekarniku – czy da się takie zrobić? Oczywiście, że tak. Zobacz, jak zrobić …
5 + 110 min - 3 141 kcal -
Dżem wiśniowy
Dżem wiśniowy to pyszny i domowy przepis, który nadaje się świetnie jako dodatek do omletów, kanapek, owsianek lub deserów. Jest …
30 + 240 min łatwy 15 74 kcal -
Karkówka w sosie pomidorowym
Karkówka w sosie pomidorowym to danie, które możesz wykorzystać nie tylko na obiad z rodziną w niedziele ale także w …
20 + 40 min łatwy 6 144 kcal -
Karkówka w sosie musztardowym
Przepis na karkówkę w sosie musztardowym to dobra propozycja na obiad. Jest to naprawdę prosty przepis, który nie wymaga wiele …
30 + 30 min średni 5 348 kcal -
Skrzydełka buffalo
Pyszna propozycja na pikantne skrzydełka buffalo pieczone w piekarniku to coś dla fanów kuchni amerykańskiej i pikantnych potraw. Spróbuj koniecznie. …
15 + 40 min łatwy 6 455 kcal -
Czeskie knedle
Czeskie knedle to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do głównego posiłku. Knedliki podaje się z dodatkiem sosów mięsnych lub …
140 + 30 min łatwy 7 243 kcal -
Udka w miodzie
Pyszne udka w miodzie to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się …
30 + 75 min łatwy 6 294 kcal -
Gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską
Gołąbki uznaje się za danie wywodzące się z rejonów Europy Środkowej i Wschodniej, ze względu na dużą uprawę kapusty w …
30 + 40 min łatwy 8 294 kcal -
Parlenka
Parlenka to doskonała propozycja na domowy chleb. Wywodzi się z kuchni bułgarskiej i przygotowuje się go na bazie ciasta drożdżowego. …
130 + 20 min łatwy 3 793 kcal -
Kiszone buraki
Pyszne kiszone buraki na zimę to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi …
15 + 30 min łatwy 1 440 kcal -
Papryka marynowana
Papryka marynowana to doskonała propozycja na przetwory do słoików na zimę. Paprykę marynowaną warto podać w sezonie zimowym jako dodatek …
40 min łatwy 10 193 kcal -
Dżem truskawkowy
Domowy dżem truskawkowy będzie pysznym dodatkiem do dań dla dzieci. Świetnie sprawdzi się do naleśników, pieczywa, czy przeróżnych deserów. To …
90 + 90 min średni 30 96 kcal -
Konfitury z cebuli
Konfitury z cebuli to doskonały dodatek do wielu różnych dań. Ma pyszny, lekko słodki smak, który świetnie łączy się zarówno …
20 + 20 min łatwy 4 179 kcal -
Ogórki z chili
Marynowanie w occie to jedna z metod utrwalania żywności. Polega ona na zalewaniu produktów spożywczych zalewą przygotowaną na bazie octu, …
2 + 5 min łatwy 4 809 kcal -
Grzyby w occie
Grzyby w occie kojarzą mi się z typowym polskim obiadem, z gotowanymi ziemniaczkami i mięsem, w towarzystwie grzybków. Do marynowania …
90 min średni 10 64 kcal -
Buraczki z papryką
Super smaczne buraczki z papryką są idealne jako surówka do słoików na zimę. Takie domowe przetwory są najlepsze, by przedłużyć …
30 + 160 min łatwy 35 154 kcal -
Pikle z ogórków
Pikle z ogórków to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do potraw. Domowe pikle są idealne jako warzywo marynowane do …
20 + 20 min łatwy 10 224 kcal -
Ćwikła z chrzanem
Ćwikła z chrzanem jest przepysznym dodatkiem, który świetnie sprawdzi się na świątecznym stole. Buraki połączone z chrzanem to wspaniały duet, …
25 + 40 min łatwy 10 53 kcal
Dodatki do dań głównych - zbiór pomysłów na smaczne dodatki
W kuchni polskiej tradycyjne drugie danie składa się z mięsa, ziemniaków i surówki. Czym najlepiej zastąpić ziemniaki, aby danie było ciekawsze i mniej kaloryczne? Kuchnia polska ma w zanadrzu wiele przepisów na różnego rodzaju kluski i makarony. Dobry pomysł stanowią nietuczące dania warzywne, które można podać do mięsa. Przedstawiamy najciekawsze pomysły na dodatki, które zastąpią ziemniaki na drugie danie.
Jakie dodatki do dań głównych serwuje się w kuchniach świata
Dlaczego jemy dodatki do drugich dań
Główne danie dnia, czyli danie najbardziej sycące, które dostarcza organizmowi najwięcej energii, jada się najczęściej w połowie dnia lub wieczorem. Klasycznym daniem głównym jest obiad, który w regionach chłodnych jada się w środku dnia, zaś w regionach ciepłych wieczorem. Tradycje kulinarne ukształtowały je tak, aby dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych składników, czyli białka, węglowodanów i witamin. Obecnie danie główne jest przede wszystki mięsne, zaś niegdyś białka dostarczały rośliny strączkowe.
Do mięsa stosujemy różne dodatki z wielu powodów. Przede wszystkim mięso jest drogie. Ponadto nie zapewnia organizmowi wszystkiego, czego on potrzebuje. Dlatego też dania mięsne uzupełniamy przez węglowodany i witaminy.
Węglowodanów dostarczają takie dodatki do dań głównych jak:
- ziemniaki oraz ich przetwory, jak frytki, kluski ziemniaczane, puree itp,
- zboża w postaci kasz, makaronów i klusek,
- ryż,
- kukurydza i jej przetwory.
Witamin i składników mineralnych dostarczają dania warzywne jak sałatki i surówki.
Prawie wszystkie dania główne składają się z tych trzech składników. Nawet przepisy na dania jednogarnkowe są tak skomponowane, aby zawierały mięso, ziemniaki lub kaszę oraz warzywa. W chłodniejszych regionach Europy, także w kuchni polskiej, podstawowymi dodatkami do dań głównych są ziemniaki i przetwory mączne. Natomiast na południu Europy oraz w kuchni azjatyckiej, jako dodatki do drugich dań służy ryż i makaron. W Ameryce Południowej jada się więcej dań z kukurydzy i ziemniaków.
Obecnie węglowodany mają złą sławę, gdyż obwinia się je za problem nadwagi i otyłości. Jednak węglowodany, w rozsądnej ilości, stanowią źródło energii, szczególnie dla mózgu.
Dodatki do dań głównych w kuchniach świata
Kuchnia polska należy do kuchni chłodnych regionów Europy, podobnie jak kuchnia litewska, białoruska, ukraińska, czeska czy austriacka. Tradycja kulinarna tego regionu wytworzyła niezliczone przepisy na dodatki do drugich dań zrobione z mąki i ziemniaków. W Polsce, prócz kartofli i makaronu, jada się kopytka, pyzy czy kluski śląskie. W Czechach do mięsa podaje się knedliki robione z mąki i ziemniaków. Kuchnia litewska stworzyła podłużne kluski ziemniaczane, czyli cepeliny. W Austrii dodatkiem do mięsa są knedle robione z czerstwego chleba. Natomiast w kuchni anglosaskiej królują frytki. Ciekawym dodatkiem do dania głównego na niedzielny obiad jest yorkshire pudding, czyli rodzaj mącznych bułeczek.
Kuchnia południa Europy, jak również kuchnia śródziemnomorska, bałkańska, turecka czy arabska jest bardziej lekka. Jada się tu dania bardziej warzywne i lekkostrawne. Głównym dodatkiem do dań głównych jest chleb, w postaci najróżniejszych wypieków mącznych jak, chlebki pita, bagietki, bałkański chlebek lepinja, czy też włoska ciabatta. Chlebem zagryza się dania warzywne, macza w oliwie oraz wyciera talerz z sosu. Kolejnym, ważnym dodatkiem do dań głównych w tych regionach jest makaron i ryż.
Najciekawsze przepisy na dodatki do mięsa
Mączne i ziemniaczane dodatki do dań głównych
Dania mięsne z sosem świetnie smakują z takimi dodatkami jak ziemniaki, kasze czy makaron. Ziemniaki i mąka stanowią idealną bazę do wyrobu wszelkiego rodzaju klusek do mięsa. Obecnie samodzielne robienie makaronu czy klusek w warunkach domowych zanika, gdyż można kupić smaczne gotowe wyroby garmażeryjne. Warto jednak czasem pokusić się o samodzielne zrobienie smacznych dodatków do drugiego dania.
W kuchni polskiej XX wieku królowały kopytka, jako dodatek do mięsa z sosem. Obecnie danie to nieco odeszło w zapomnienie. Warto jednak do niego wrócić, gdyż przepis na kopytka nie jest trudny. Wystarczy zmieszać ugotowane ziemniaki, jajko i mąkę. Z zagniecionego ciasta formujemy kluski i gotujemy.
Ciekawym i nieco zapomnianym daniem są kluski szare, które doskonale pasują do mięsa lub dania warzywnego z sosem. Kluski szare robimy ze startych na tarce surowych ziemniaków, skrobi ziemniaczanej, jajka i mąki. Składniki mieszamy i łyżką wkładamy kawałki ciasta do gotującej wody.
Warzywne dodatki do drugiego dania
Nadmiar węglowodanów może być przyczyną nadwagi. Dlatego też staramy się zastąpić mączne dodatki do dań głównych, przez dania warzywne. Aby dodatki były wystarczająco pożywne i dawały energię, warto wypróbować przepisy na warzywa na ciepło. Przykładem ciekawych pomysłów na warzywne dodatki do drugiego dania są:
- fasolka szparagowa z bułką tartą,
- panierowane kalafiorki,
- ziemniaki pieczone w ziołach,
- smażona cukinia,
- panierowany, smażony bakłażan,
- kapusta zasmażana,
- warzywa gotowane na parze.
Świetnym dodatkiem do mięsa są także kotleciki warzywne, które mogą zastąpić ziemniaki na drugie danie. Kotleciki warzywne robimy z różnych rodzajów warzyw. Jest to także dobry pomysł na wykorzystanie resztek. Rozdrobnione warzywa wrzucamy do miski. Dodajemy jajko i mąkę i wyrabiamy ciasto. Następnie kotleciki obtaczamy w bułce tartej lub innej panierce i smażymy. Będą dobrym dodatkiem do mięsa, zamiast ziemniaków, lub dodatkiem do ziemniaków zamiast mięsa.