Szybki chleb
- Mąka pszenna typ 500 - pół opakowania (500 g)
- Drożdże suche (7 g)
- Cukier - 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
- Płatki gryczane (50 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki stołowe (30 ml)
- Słonecznik nasiona łuskane (50 g)
Przepis na szybki chleb krok po kroku
Do miski wsyp mąkę, dodaj szczyptę soli, cukier, płatki owsiane, dwie szklanki lekko ciepłej wody.
Składniki wymieszaj do połączenia przy pomocy łyżki drewnianej.
Na koniec dodaj nasiona słonecznika i wymieszaj.
Miskę z ciastem przykryj ściereczką kuchenną i pozostaw na 30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Blaszkę wysmaruj odrobiną oleju i posyp mąką pszenną.
Do blaszki przełóż wyrośnięte ciasto na chleb.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez 60 minut.
Po tym czasie chleb wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia (po 5-10 minutach chleb wyciągnij z blaszki i pozostaw do całkowitego wystudzenia).
Gotowy chleb podawaj z ulubionymi dodatkami.
Więcej informacji na temat szybkiego chleba
Szybki chleb na drożdżach instant to doskonała propozycja na przygotowanie własnego pieczywa. Chleb możesz podać na śniadanie lub inny posiłek w ciągu dnia. Domowy chleb na drożdżach nie utrzymuje świeżości tak długo, jak chleby na zakwasie, pamiętaj o tym, piekąc chleb. Sprawdzony przepis na szybki chleb jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania chleba potrzebne będą następujące składniki: mąka pszenna, drożdże instant, cukier, płatki gryczane, olej rzepakowy, nasiona słonecznika oraz sól.
Jak zrobić szybki chleb? Do miski wsyp mąkę, dodaj szczyptę soli, cukier, płatki owsiane, dwie szklanki lekko ciepłej wody. Składniki wymieszaj do połączenia przy pomocy łyżki drewnianej. Na koniec dodaj nasiona słonecznika i wymieszaj. Miskę z ciastem przykryj ściereczką kuchenną i pozostaw na 30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Blaszkę wysmaruj odrobiną oleju i posyp mąką pszenną. Do blaszki przełóż wyrośnięte ciasto na chleb. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 60 minut. Po tym czasie chleb wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia (po 5-10 minutach chleb wyciągnij z blaszki i pozostaw do całkowitego wystudzenia). Gotowy chleb podawaj z ulubionymi dodatkami.
Nasiona słonecznika zawierają bardzo duże ilości witaminy E zwanej witamina młodości. Odpowiada ona między innymi za dobry stan naszej skóry, włosów i paznokci. Jest bardzo silnym naturalnym antyutleniaczem. Pestki zawierają duże dawki fitosteroli, wspomagające obniżać zbyt wysoki poziom cholesterolu w krwi. Pestki słonecznika zawierają także bardzo dużą ilość białka roślinnego. Ponadto są dość wysoko kaloryczne, gdyż bogate są w tłuszcze, przede wszystkim jedno i wielonienasycone.
Podsumowując szybki chleb pieczony w piekarniku to doskonała propozycja na dodatek do śniadań, kolacji lub posiłków zabieranych w podróż. Najlepszy chleb jest dobry do spożycia po wystudzeniu. Chleb ze słonecznikiem świetnie sprawdzi się również jako dodatek do dań obiadowych (np. zupy żurek).
Alergeny w szybkim chlebie
Lista alergenów dla szybkiego chleba przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze szybkiego chleba
Szybki chleb z ziarnami to doskonała propozycja na samczy dodatek do wielu dań. Chleb można wykorzystać do przygotowania kanapek na śniadanie lub do pracy.
Energia i białka
(60g)
Węglowodany
(60g)
Tłuszcze
(60g)
Składniki mineralne
(60g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.