Keto chleb
- Mąka migdałowa (150 g)
- Jajko (6 szt.)
- Nasiona chia - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
- Proszek do pieczenia - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
- Pestki dyni (30 g)
Przepis na keto chleb krok po kroku
Do miski wbij jajka i ubij na białą pianę.
Dodaj mąkę migdałową, nasiona chia, 100 ml wody oraz proszek do pieczenia i sól.
Wymieszaj składniki dokładnie i przelej masę do formy.
Wierzch pieczywa posyp pestkami dyni.
Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 35 minut.
Chleb wyjmij z piekarnika i podziel na porcje.
Więcej informacji na temat keto chleba
Keto chleb to bardzo dobry pomysł na pyszne pieczywo dla osób na diecie wysokotłuszczowej. Pieczywo zawierające małą ilość węglowodanów przygotowuje się na bazie jajek. Domowy chleb wypieka się na bazie mąk orzechowych. Najlepszy dietetyczny chleb ketogeniczny ma dość zwartą konsystencję i nie ma tak chrupiącej skórki, jak tradycyjne pieczywo. Chleb ketogeniczny nie zawiera glutenu i nadaje się także dla osób chorujących na celiakię. Przepis na keto chleb jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia pieczywa potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka migdałowa, jajka, nasiona chia, proszek do pieczenia, pestki dyni, sól.
Jak zrobić keto chleb? Do miski wbij jajka i ubij na białą pianę. Dodaj mąkę migdałową, nasiona chia, wodę oraz proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj składniki dokładnie i przelej masę do formy. Wierzch pieczywa posyp pestkami dyni. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 35 minut. Chleb wyjmij z piekarnika i podziel na porcje.
Migdały, z których przygotowuje się mąkę migdałową nie są tak naprawdę orzechami jak są popularnie nazywane, są to nasiona drzewa zwanego migdałowcem. Migdały są bogatym źródłem witaminy B2, witaminy K oraz błonnika. Zawierają też spore ilości potasu, który odpowiada za prawidłową pracę serca i ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Witamina B2 inaczej zwana ryboflawiną jest bardzo ważnym składnikiem wielu reakcji zachodzących w naszym organizmie. Bierze udział w przemianie węglowodanów, białek i tłuszczy, dzięki czemu odpowiada za nasz metabolizm. Migdały są także źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, mających bardzo korzystny wpływ na nasz organizm. Pomagają zapobiegać chorobom układu sercowo - naczyniowego oraz podnoszą poziom dobrego cholesterolu.
Podsumowując pyszny chleb ketogeniczny sprawdzi się doskonale dla osób na diecie nisko węglowodanowej. Pieczywo ketogeniczne przygotowane w domu ma lepszy skład jakościowy i dłużej utrzymuje świeżość. Pieczywo jest dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Smaczny chleb świetnie sprawdzi się jako dodatek do śniadania.
Alergeny w keto chlebie
Lista alergenów dla keto chleba przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- mąka migdałowa
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Proszek do pieczenia
Wartości odżywcze keto chleba
Keto chleb to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Pieczywo zawiera bardzo dużą ilość tłuszczów jednonienasyconych. Pieczywo ketogeniczne jest kaloryczne i świetnie sprawdzi się dla osób na diecie ketogenicznej.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.