-
Ogórki konserwowe
Ogórki konserwowe to smaczny dodatek do dania głównego o niebanalnym smaku. Ogórki choć łatwe w przygotowaniu, dzięki swojemu świetnemu smakowi …
20 min łatwy 10 69 kcal -
Papryka konserwowa na zimę
Marynowanie w occie to jedna z metod utrwalania żywności. Polega ona na zalewaniu produktów spożywczych zalewą przygotowaną na bazie octu, …
10080 + 5 min łatwy 5 354 kcal -
Ogórki kanapkowe z curry
Ogórki kanapkowe to pokrojone w plastry pikle w curry, idealnie smakują jako dodatek na kanapkę. Pikle świetnie nadają się do …
20 + 30 min łatwy 20 32 kcal
Pozostałe przepisy na warzywa marynowane i konserwowe
-
Papryka marynowana na słodko
Papryka marynowana na słodko to doskonała opcja dla wszystkich miłośników domowych przetworów. Całość da się przygotować w kilka chwil, a …
30 + 15 min łatwy 10 178 kcal -
Cukinia marynowana
Cukinia marynowana to świetna opcja na surówkę, czy ciekawy dodatek do potraw. Jest smaczna, aromatyczna, a przy tym prosta w …
30 + 5 min łatwy 20 60 kcal -
Cukinia z papryką w zalewie octowej
Cukinia z papryką w zalewie octowej to bardzo dobra propozycja na pyszny dodatek do potraw. Warzywa w zalewie octowej to …
20 + 20 min łatwy 10 298 kcal -
Pikle z ogórków
Pikle z ogórków to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do potraw. Domowe pikle są idealne jako warzywo marynowane do …
20 + 20 min łatwy 10 224 kcal -
Ogórki po koreańsku
Ogórki po koreańsku to bardzo dobry pomysł na chrupiący i zdrowy dodatek do obiadu. Ogórki świetnie sprawdzą się także dodane …
20 min łatwy 10 306 kcal -
Pikle z curry
Pikle z curry świetnie nadają się do słoików przygotowane jako przetwory na zimę. Przepis na pikle z curry jest bardzo …
20 + 20 min łatwy 10 114 kcal
-
Pomidory marynowane
Pomidory marynowane to doskonała opcja dla wszystkich miłośników pysznych przetworów, które z łatwością można zrobić w kilka chwil. Całość jest …
20 + 10 min łatwy 6 82 kcal -
Sałatka z ogórków z curry
Sałatka z ogórków z curry to doskonały sposób na wspaniały dodatek do wielu potraw. Ogórki są nieco kwaśne i bardzo …
25 + 15 min łatwy 8 172 kcal -
Buraczki w zalewie octowej
Buraczki w zalewie octowej to świetny dodatek do naszego codziennego jadłospisu, możesz podawać je jako dodatek do dania głównego lub …
60 + 30 min łatwy 5 52 kcal -
Ogórki po cygańsku
Ogórki po cygańsku to jedna z propozycji na marynowane ogórki. Ogórki konserwowe po cygańsku w pomidorach z chili to wyjątkowa …
20160 + 3 min łatwy 4 349 kcal -
Ogórki z kurkumą
Ogórki z kurkumą to genialny przepis na smaczne i łatwe przetwory na zimę do słoików. Są wspaniałym dodatkiem do obiadu, …
20 + 10 min łatwy 20 122 kcal
-
Ogórki z curry
Marynowanie w occie to jedna z metod utrwalania żywności. Polega ona na zalewaniu produktów spożywczych zalewą przygotowaną na bazie octu, …
14400 + 3 min łatwy 4 1362 kcal -
Cebula marynowana
Marynowanie w occie to jedna z metod utrwalania żywności. Polega ona na zalewaniu produktów spożywczych zalewą przygotowaną na bazie octu, …
20160 + 5 min łatwy 1 909 kcal -
Ogórki z gyrosem
Ogórki z gyrosem to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do obiadu. Zalewa gyros jest bardzo intensywna w smaku i …
30 + 25 min łatwy 10 171 kcal -
Fasolka szparagowa w słoikach
Genialny sposób na marynowaną fasolkę szparagową. Pyszny dodatek do każdego wytrawnego posiłku. Fasolkę możesz zjeść nawet w zimie, gdy sezon …
30 + 105 min średni 7 94 kcal -
Seler marynowany
Seler marynowany to doskonała opcja na smaczny dodatek do kanapek, sałatek i surówek. Jest też prosty w przegotowaniu - przekonaj …
20 + 10 min łatwy 4 130 kcal -
Papryka marynowana z miodem
Pyszne przetwory możemy tak naprawdę przygotowywać z dowolnych składników, warto postawić na warzywa, które są bogactwem witamin. Papryka należy do …
20 + 30 min łatwy 4 228 kcal
-
Papryka marynowana
Papryka marynowana to doskonała propozycja na przetwory do słoików na zimę. Paprykę marynowaną warto podać w sezonie zimowym jako dodatek …
40 min łatwy 10 193 kcal -
Cukinia po meksykańsku
Cukinia po meksykańsku to idealne rozwiązanie na zimę. Jeśli chcesz by na Twoim talerzu pojawił się słodko-pikantny dodatek to ta …
20 + 30 min łatwy 5 198 kcal -
Fasolka szparagowa w słoiku
Fasolka szparagowa w słoiku jest niezwykle ciekawym pomysłem na przedłużenie ważności tego pysznego warzywa. Sezon na nią przypada latem, jednak …
20 + 15 min łatwy 10 34 kcal -
Kapusta czerwona w zalewie słodko-kwaśnej
Ciekawy pomysł na domowe przetwory z czerwonej kapusty to ten przepis. Jest to smaczna i prosta do zrobienia kapusta czerwona …
30 + 60 min łatwy 20 126 kcal -
Sałatka z cukinii i ogórka
Najlepsza, szybka, tania i prosta sałatka z cukinii i ogórka do słoików. Przepis na sałatkę z cukinii i ogórka to …
30 + 20 min łatwy 30 78 kcal
-
Ogórki w musztardzie sarepskiej
Ogórki w musztardzie sarepskiej przygotowane na zimę to świetny pomysł na domowe przetwory. Takie pyszne ogórki możesz wykorzystać do kanapek, …
20 + 10 min łatwy 1 -
Marynowane marchewki
Smaczne marynowane marchewki to idealny pomysł na zachowanie smaku tych pysznych warzyw na dłużej. Będą dobre jako szybka przekąska albo …
10 + 40 min łatwy 4 -
Ogórki po warszawsku
Ogórki po warszawsku to pyszne konserwowane ogórki przygotowane na zimę. Od standardowych ogórków odróżnia je dodatek marchewki. Ten prosty przepis …
40 + 30 min łatwy 4 189 kcal -
Buraczki marynowane
Pyszne buraczki marynowane to świetny dodatek do naszego codziennego jadłospisu, możesz podawać je jako dodatek do dania głównego lub jako …
20 + 30 min łatwy 4 76 kcal -
Zalewa do ogórków kiszonych
Zalewa do ogórków kiszonych jest doskonałym dodatkiem, dzięki któremu można stworzyć domowe przetwory. Zalewa jest niezwykle prosta, tania i odpowiednio …
15 + 5 min łatwy 1 -
Zalewa do ogórków konserwowych
Zalewa do ogórków konserwowych jest doskonałym dodatkiem do warzyw. Można ją z łatwością przygotować w domu z kilku składników, co …
15 + 10 min łatwy 1 237 kcal
-
Ogórki kanapkowe w zalewie słodko-kwaśnej
Ogórki kanapkowe w zalewie słodko-kwaśnej to najlepszy dodatek na kanapki. Te ogórki konserwowe w plastrach są bardzo smaczne. Robiłeś je …
30 + 15 min łatwy 10 733 kcal -
Marynowana cukinia
Najlepsza marynowana cukinia z curry do słoików na zimę to idealna propozycja na pyszny dodatek do potraw. Skorzystaj z tego …
25 + 25 min łatwy 6 435 kcal -
Papryka marynowana z olejem
Papryka marynowana z olejem to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Pyszna papryka idealnie sprawdzi się jako …
15 + 20 min łatwy 8 277 kcal -
Marynowane pieczarki
Marynowane pieczarki to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do potraw. Pieczarki marynowane są bardziej intensywne w smaku niż świeże. …
15 + 20 min łatwy 10 66 kcal -
Imbir marynowany
Imbir marynowany najczęściej podaje się jako dodatek do sushi, aby oczyścić kubki smakowe między spożywaniem różnych rodzajów sushi. Domowy imbir …
20 min łatwy 10 29 kcal -
Papryczki czereśniowe
Papryczki czereśniowe nadziewane ziołowym farszem z sera feta to idealna przekąska zamknięta w słoiku. To pyszne papryczki idealnie sprawdzą się …
40 + 30 min łatwy 5 1110 kcal -
Ogórki z miodem
Przepis na ogórki z miodem to świetny pomysł, jeśli chcesz zachować smak lata na zimę. Tak przygotowane ogórki są najlepsze …
15 + 10 min łatwy 10 80 kcal -
Grzybki w zalewie octowej
Tradycyjne grzybki w zalewie octowej to doskonały pomysł na zamknięcie sporej dawki witamin w słoiku, po które możemy sięgnąć w …
20 + 30 min łatwy 10 23 kcal -
Pomidory w słoikach
Pomidory w słoikach to świetny pomysł na przetwory na zimę. Do ich przygotowania nie potrzeba wielu składników, a ich smak …
20 + 20 min łatwy 1 387 kcal -
Pomidory suszone w oleju
Pomidory suszone w oleju to doskonała opcja dla wszystkich, kto szuka ciekawego sposobu na przetwory. Tak zakonserwowane pomidorki są doskonałym …
15 + 5 min łatwy 6 1932 kcal -
Buraczki w zalewie
Marynowanie w occie to jedna z metod utrwalania żywności. Polega ona na zalewaniu produktów spożywczych zalewą przygotowaną na bazie octu, …
30 + 30 min łatwy 8 285 kcal -
Kiszona brukselka
Kiszona brukselka to świetny patent na przedłużenie żywotności tego małego, ale jakże zdrowego warzywa. Choć brukselka nie cieszy się zbyt …
20 + 10 min łatwy 5 56 kcal -
Boczniaki marynowane
Boczniaki marynowane to idealna alternatywa dla zwyczajowych grzybków w occie. Są niezwykle smaczne, a przy okazji łatwe w przygotowaniu. Są …
20 + 20 min łatwy 10 42 kcal -
Kiszenie czerwonej kapusty
Kiszenie czerwonej kapusty to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się jako …
30 + 5 min łatwy 2 155 kcal -
Tradycyjne grzyby marynowane
Tradycyjne grzyby marynowane to doskonały pomysł na zamknięcie sporej dawki witamin w słoiku, po które możemy sięgnąć w dowolnej chwili. …
30 + 20 min łatwy 4 69 kcal -
Grzyby marynowane z cebulą
Grzyby marynowane z cebulą to doskonały pomysł na zamknięcie sporej dawki witamin w słoiku, po które możemy sięgnąć w dowolnej …
30 + 20 min łatwy 10 45 kcal -
Kiszony kabaczek
Kiszony kabaczek, to fantastyczna opcja dla wszystkich, którym znudził się już klasyczny ogórek czy kapusta w solonej zalewie. Kabaczek jest …
40 + 10 min łatwy 10 40 kcal -
Dżem z cukinii
Dżem to jeden z bardziej popularnych przetworów w polskiej kuchni. Chociaż najczęściej przygotowywany jest z owoców sezonowych to dziś prezentujemy …
15 + 50 min łatwy 6 109 kcal -
Maślaki w occie
Marynowanie to jedna z najpopularniejszych metod utrwalania żywności. Marynowanie warzyw, ze względu na wysoką temperaturę jest jego skuteczną poprzez zahamowanie …
30 + 5 min łatwy 4 233 kcal -
Rydze kiszone
Rydze kiszone będą wspaniałym i ciekawym pomysłem na przekąskę. To świetna alternatywa dla tych marynowanych w occie. Taką wersję na …
15 + 15 min łatwy 10 16 kcal -
Rydze marynowane
Rydze marynowane to wspaniały pomysł na przedłużenie świeżości tych przepysznych grzybów. Rydze to zwyczajowa nazwa mleczajów, grzybów o wyjątkowym smaku …
20 + 10 min łatwy 10 61 kcal -
Kanie marynowane
Grzyby leśne z zalewą octową do słoików na zimę to najlepszy sposób na smaczną przekąskę. Kanie marynowane w zalewie octowej …
20 + 30 min łatwy 8 58 kcal -
Kanie w zalewie octowej
Kanie w zalewie octowej Panierowane kanie w zalewie octowej do słoików na zimę to fajny sposób na grzyby w innej …
30 + 20 min średni 8 202 kcal -
Opieńki marynowane
Smaczne opieńki marynowane w zalewie octowej są dobrym pomysłem na przetwory na zimę. Przepis na opieńki marynowane w occie jest …
10 + 65 min łatwy 20 19 kcal -
Prawdziwki w occie
Dobre prawdziwki w occie na zimę do słoików sprawdzą się jako wyśmienita przystawka. Uwielbiasz prawdziwki w occie? Oto pyszny przepis …
20 + 20 min łatwy 30 28 kcal -
Kurki marynowane
Kurki marynowane to doskonały pomysł na zachowanie darów lasu na zimę. Marynowane grzyby są smaczne i można je długo przechowywać. …
15 + 20 min łatwy 4 170 kcal -
Podgrzybki marynowane
Podgrzybki marynowane to doskonały pomysł na zachowanie darów lasu na zimę. Marynowane grzyby są smaczne i można je długo przechowywać. …
10 + 20 min łatwy 5 130 kcal -
Marynowane prawdziwki
Pyszne, jędrne i smaczne marynowane prawdziwki w słoikach na zimę to najlepszy sposób na przepyszne grzyby w zalewie octowej. Fantastyczny …
30 + 20 min średni 20 20 kcal -
Marynowane grzybki
Marynowanie to jedna z najpopularniejszych metod utrwalania żywności. Marynowanie warzyw, ze względu na wysoką temperaturę jest jego skuteczną poprzez zahamowanie …
240 + 10 min łatwy 6 139 kcal
Warzywa marynowane i konserwowe – przepisy, wykonanie, porady
Warzywa marynowane i konserwowe są jednymi z najlepszych dodatków obiadowych w Polsce. Przyrządzenie marynowanych warzyw polega na zakonserwowaniu ich w occie. Warzywa gotuje się zatem w zalewie octowej rozcieńczonej z wodą, razem z solą i różnymi przyprawami. Dlaczego przepisy na marynowane warzywa są w Polsce tak popularne? Czy marynowanie warzyw na zimę to dobry pomysł? Które warzywa konserwowe są zdrowe i jak je przygotować? Oto przydatne porady dotyczące marynowania oraz konserwowania żywności.
Warzywa marynowane i konserwowe – zobacz, jak przygotować je na zimę!
Czym jest marynowanie? Czy istnieje tylko jeden przepis na warzywa konserwowe?
Marynowanie jest jedną z najstarszych metod służących konserwacji pożywienia. Jest to specyficzny sposób przyrządzania dodatków warzywnych do dań, który w Polsce istnieje od kilkuset lat. Dzięki takiej obróbce jedzenia można łatwo podbić smak warzyw i sprawić, że staną się one bardziej wyraziste. Można również zawekować słoiki z zamarynowanymi warzywami, aby móc otworzyć je na zimę i cieszyć się pysznym pożywieniem przez kolejne miesiące. W przypadku marynowania warzyw należy jednak pamiętać, że do takiej obróbki można używać ich jedynie świeżych – a więc w żadnym wypadku warzywa nie mogą być wcześniej mrożone.
Czy istnieje jeden sprawdzony przepis na warzywa marynowane i konserwowe? Owszem, najlepiej jest marynować je w occie, co jest prostym, szybkim i tanim sposobem na pyszne dodatki do dań obiadowych. Aromatyczna zalewa to cały sekret niesamowitego smaku marynowanych produktów. W zalewie octowej często znaleźć można również inne dodatki takie jak czosnek, koper czy ziele angielskie – w zależności, co wylądować ma w słoiku. Tak naprawdę istnieje mnóstwo sposobów na zamarynowanie warzyw. Wszystko jest kwestią inwencji twórczej i smaku.
Które warzywa można marynować?
Najbardziej popularne przepisy na marynowane warzywa dotyczą ogórków. Wśród warzyw konserwowych króluje też jednak papryka, cukinia, kalafior, zielone pomidory bądź burak. Bazą zazwyczaj staje się ocet i sól, a czasami olej oraz cukier. Do marynaty dorzuca się często czarny pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, czosnek, koperek, nać pietruszki, cebulę lub ostre papryczki. Słoiki z warzywami konserwowymi mogą stać się znakomitym dodatkiem do obiadu – zwłaszcza na zimę, wyciągnięte z zakamarków chłodnej spiżarki.
Marynować można oczywiście nie tylko warzywa. Bardzo popularne jest bowiem marynowanie owoców, grzybów, mięsa, jajek i ryb. Warto zaznaczyć, że marynowane produkty są bardzo zdrowe i bogate w cenne składniki odżywcze. Wcale nie jest trudno przygotować takie warzywne dodatki do dań, więc nawet amator w kuchni powinien doskonale poradzić sobie z „robieniem słoików”. Marynowanie to jedna z najstarszych metod konserwowania żywności, zatem łatwo zauważyć można, że musi być to naprawdę prosta czynność. Zwłaszcza że kiedyś nie było przecież takich technik i sprzętów kulinarnych, jakie posiadamy dziś.
Czy warto jeść warzywa marynowane i konserwowe? Ciekawostki!
Zdrowe, domowe warzywa konserwowe lepsze niż kiszone?
W Polsce z roku na rok rośnie zainteresowanie przetworami w słoikach. Warzywa marynowane i konserwowe są bardzo smaczne, a także tanie w przygotowaniu. Nieotwarte mogą naprawdę długo stać w spiżarce czy lodówce, zachowując swoją teksturę, smak oraz kolor. Wszystko dzięki specjalnej zalewie, która wcale nie jest trudna do przygotowania – wystarczy zagotować kilka składników, zalać zalewą słoik z warzywami, zakręcić go i zapasteryzować. Przyrządzenie weków jest bardzo łatwe jak jajecznica na śniadanie czy kuchnia szwedzka na obiad.
Wiele osób zastanawia się, czy np. ogórki konserwowe są lepsze niż kiszone. Ciężko jest jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Warto wiedzieć jednak, że podczas konserwowania ogórków wysoka temperatura niszczy bakterie – niestety również te pożyteczne dla naszego organizmu. W czasie kiszenia warzyw dochodzi z kolei do fermentacji mlekowej, kiedy to żywność staje się swego rodzaju naturalnym probiotykiem z żywymi kulturami bakterii. I właśnie to jest zasadnicza różnica. Mimo że warzywa konserwowe posiadają mnóstwo składników odżywczych, nie mają jednak właściwości probiotycznych tak, jak kiszone.
Warzywa konserwowe ze sklepu. O tym trzeba pamiętać!
Niektórzy upierają się, że warzywa marynowane i konserwowe są mniej wartościowe niż świeże. Tymczasem okazuje się, że w procesie konserwacji wcale nie wytraca się wiele składników mineralnych. W zamarynowanej czerwonej papryce jest naprawdę dużo witaminy C. Z kolei witamina A i E również nie „ginie” w wyniku konserwowania warzyw. Jeśli nie przepadasz za świeżymi produktami, naprawdę warto będzie przerzucić się na konserwowe, aby skutecznie uzupełnić niedobory niektórych składników odżywczych.
Oczywiście nie można sięgać po byle jakie produkty na sklepowej półce. Należy zawsze dokładnie czytać etykiety, aby unikać zamarynowanych warzyw pełnych substancji chemicznych zagrażających zdrowiu. Zaleca się też sięgać po warzywa w szklanych słoikach, a nie w puszce. Przed spożyciem należy przepłukać warzywa, żeby oczyścić je z ewentualnej chemii, a po otwarciu nie przekładać do innych naczyń (tylko gdy są w słoiczku – zawartość puszki lepiej przełożyć). Warto pamiętać także o tym, że warzywa konserwowe mają sporo cukru i soli! Nie powinno się więc po nie sięgać zbyt często.