Chleb z suszonymi pomidorami
- Mąka pszenna typ 1850 (450 g)
- Drożdże świeże (20 g)
- Sól (15 g)
- Suszone pomidory - z chilli (150 g)
Przepis na chleb z suszonymi pomidorami krok po kroku
W misce rozpuść drożdże w 320 ml wody, dodaj sól i wymieszaj. Dodaj mąkę i suszone pomidory z chili i wymieszaj widelcem, aż uzyskasz jednolitą masę. Masa ma być luźna, przykryj miskę ścierką i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny.
Po tym czasie schowaj ciasto do lodówki na minimum 24 godziny, miskę zakryj folią spożywczą, aby ciasto nie wyschło. Możesz je przetrzymywać w lodówce do 3 dni. Im bardziej będzie dojrzałe tym będzie bardziej chrupiące.
Ciasto przed pieczeniem wyłóż na blat wysypany mąką, rozciągnij ciasto dłońmi i zwiń końce do środka, aby uzyskać kulę.
Przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i przykryj ściereczką, odstaw jeszcze na 60 minut aby wyrosło.
Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45-60 minut, aż będzie brązowy.
Upieczony chleb wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
-
Pancetta
-
Bruschetta
-
Focaccia
-
Pomidory z mozzarellą
-
Sałatka z mozzarellą
-
Antipasti
-
Pizzerinki
-
Carpaccio wołowe
-
Prosciutto crudo
-
Sałatka caprese
-
Sałatka ze szparagami
-
Panzerotti
-
Mozzarella z pomidorami
-
Bruschetta z pomidorami
-
Papryczki nadziewane serem
-
Paluchy pizzowe
-
Panzanella
-
Bycze jądra
-
Włoskie przystawki
Więcej informacji na temat chleba z suszonymi pomidorami
Domowy chleb z suszonymi pomidorami to chrupiące pieczywo. Chleb na bazie drożdży może dojrzewać w lodówce do 3 dni, dlatego przygotuj więcej ciasta i podziel na porcje, które upieczesz na świeżo każdego dnia. Przepis na chleb z suszonymi pomidorami jest łatwy do wykonania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia w przygotowywaniu wypieków aby go upiec. Do zrobienia chleba potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka chlebowa pszenna lub żytnia, woda, sól i drożdże oraz suszone pomidory z chili.
Jak zrobić chleb z suszonymi pomidorami? W misce rozpuść drożdże w 320 ml wody, dodaj sól i wymieszaj. Dodaj mąkę i suszone pomidory z chili i wymieszaj widelcem aż uzyskasz jednolitą masę. Masa ma być luźna, przykryj miskę ścierką i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny. Po tym czasie schowaj ciasto do lodówki na minimum 24 godziny, miskę zakryj folią spożywczą aby ciasto nie wyschło. Możesz je przetrzymywać w lodówce do 3 dni. Im bardziej będzie dojrzałe tym będzie bardziej chrupiące. Ciasto przed pieczeniem wyłóż na blat wysypany mąką rozciągnij ciasto dłońmi i zwiń końce do środka aby uzyskać kulę. Nie zagniataj ciasta niepotrzebnie aby nie uciekało z niego powietrze. Przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i przykryj ściereczką, odstaw jeszcze na 60 minut aby wyrosło. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45-60 minut aż będzie brązowy. Na spód piekarnika możesz wstawić naczynie wypełnione wodą aby w piekarniku wytworzyła się para, dzięki temu chleb będzie brązowy i chrupiący.
Mąka pszenna zawiera gluten, będący białkiem zbożowym. Gluten jest jedną z substancji, na które spora część populacji ma nietolerancję. Nietolerancja glutenu zwana jest celiakią. Celiakia powoduje uszkodzenie kosmków jelitowych pod wpływem spożywani glutenu.
Podsumowując pyszny włoski chleb jest dobry do przygotowania kanapek lub jako dodatek do pieczonego mięsa w sosie czy pieczonych warzyw. Dobry chleb jest dużo zdrowszy niż sklepowe wypieki. Smaczny chleb możesz przygotować na świeżo każdego dnia wystarczy, że na początku przygotujesz więcej ciasta.
Alergeny w chlebie z suszonymi pomidorami
Lista alergenów dla chleba z suszonymi pomidorami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 1850
Wartości odżywcze chleba z suszonymi pomidorami
Domowej roboty chleb jest zdrowszą alternatywą sklepowych wypieków. Chleb jest dobrym źródłem węglowodanów. Możesz użyć mąki razowej, wtedy chleb będzie miał więcej błonnika.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.