Żołądki w galarecie
- Żołądki drobiowe (500 g)
- Marchewka - 2 małe sztuki (200 g)
- Seler korzeniowy - 1 średnia sztuka (200 g)
- Kukurydza konserwowa (200 g)
- Groszek zielony konserwowy (200 g)
- Ocet spirytusowy - 5 łyżek stołowych (50 ml)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (20 g)
- Żelatyna (40 g)
Przepis na żołądki w galarecie krok po kroku
Żołądki oczyść dokładnie z błon.
Umieść je w garnku i wlej 2000 ml wody.
Dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
Gotuj na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny.
Obierz marchew i seler.
Na 30 minut pod koniec gotowania dodaj do wywaru marchew i seler.
Odcedź bulion i dopraw solą oraz pieprzem.
Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz majeranek.
Wsyp żelatynę i wlej ocet, wymieszaj dokładnie do rozpuszczenia żelatyny.
Żołądki posiekaj drobno.
Marchew i seler pokrój w kostkę.
W miseczkach ułóż posiekane mięso i warzywa.
Zalej wystudzonym bulionem i dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Schłodź w lodówce przez kilka godzin.
Podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.
-
Żołądki drobiowe
-
Gulasz z żołądków drobiowych
-
Flaczki drobiowe
-
Gulasz z żołądków indyczych
-
Gęsie pipki
-
Żołądki z indyka
-
Flaki z żołądków drobiowych
-
Flaczki z żołądków drobiowych
-
Flaki po warszawsku
-
Krupnik na żołądkach
-
Żołądki z kurczaka
-
Gulasz z żołądków kaczych
-
Sos z żołądków drobiowych
-
Gulasz z żołądków drobiowych z pieczarkami
-
Zupa z żołądków drobiowych
-
Zupa z żołądków drobiowych a la flaczki
-
Gulasz z żołądków drobiowych z warzywami
-
Żołądki drobiowe w sosie chrzanowym
-
Żołądki drobiowe
Więcej informacji na temat żołądków w galarecie
Żołądki w galarecie to bardzo dobry pomysł na pyszny domowy dodatek do wódki podczas spotkania ze znajomymi. Żołądki gotowane sprawdzą się idealnie na święta wielkanocne. Żołądki to najlepsze danie na zimno z podrobów, jakie możesz sobie wyobrazić. Przepis na żołądki w galarecie jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: żołądki drobiowe, marchew, seler, kukurydza konserwowa, groszek konserwowy, ocet spirytusowy, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, natka pietruszki, żelatyna.
Jak zrobić żołądki w galarecie? Żołądki oczyść dokładnie z błon. Umieść je w garnku i wlej wodę. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny. Obierz marchew i seler. Na 30 minut pod koniec gotowania dodaj do wywaru marchew i seler. Odcedź bulion i dopraw solą oraz pieprzem. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz majeranek. Wsyp żelatynę i wlej ocet, wymieszaj dokładnie do rozpuszczenia żelatyny. Żołądki posiekaj drobno. Marchew i seler pokrój w kostkę. W miseczkach ułóż posiekane mięso i warzywa. Zalej wystudzonym bulionem i dodaj posiekaną natkę pietruszki. Schłodź w lodówce przez kilka godzin. Podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.
Marchew jest warzywem korzeniowym często wykorzystywanym w kuchni. Marchew jest bogata w błonnik pokarmowy, zawiera beta — karoten, luteinę, zeaksantynę oraz likopen. Wszystkie te składniki odżywcze mają bardzo istotny wpływ na narząd wzroku, usprawniają jego pracę oraz zapobiegają zwyrodnieniom plamki żółtej. Błonnik pokarmowy zapobiega zaparciom oraz usprawnia pracę jelit.
Podsumowując smaczne żołądki będą idealne na posiłek dla całej rodziny. Prosty przepis sprawdzi się doskonale jako przekąska do wódki lub piwa. Najlepsze danie podawać należy na zimno. Pyszne żołądki w galarecie będą doskonałym dodatkiem do świeżego pieczywa. Danie jest dobre do spożycia dopiero po schłodzeniu w lodówce. Można je przechowywać przez kilka dni.
Alergeny w żołądkach w galarecie
Lista alergenów dla żołądków w galarecie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
Wartości odżywcze żołądków w galarecie
Żołądki w galarecie to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Żołądki zawierają sporą ilość składników mineralnych oraz witamin. Żołądki sprawdzą się doskonale w diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(330g)
Węglowodany
(330g)
Tłuszcze
(330g)
Witaminy
(330g)
Składniki mineralne
(330g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.