Żołądki w galarecie

Opublikowano: 12.10.2022 r., 11:25 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Galaretka z drobiowymi żołądkami
Żołądki w galarecie
Żołądki w galarecie to wspaniała propozycja na pyszną przekąskę dla Twojej rodziny. Galareta idealnie sprawdzi się podana z dodatkiem octu i świeżego pieczywa z masłem. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Czas chłodzenia 40 min
318 kcal
Kcal w porcji
330 g
Wielkość porcji
47
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Żołądki drobiowe (500 g)
  • Marchewka - 2 małe sztuki (200 g)
  • Seler korzeniowy - 1 średnia sztuka (200 g)
  • Kukurydza konserwowa (200 g)
  • Groszek zielony konserwowy (200 g)
  • Ocet spirytusowy - 5 łyżek stołowych (50 ml)
  • Natka pietruszki - 1 pęczek (20 g)
  • Żelatyna (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, miseczki

Przepis na żołądki w galarecie krok po kroku

Żołądki oczyść dokładnie z błon.

Umieść je w garnku i wlej 2000 ml wody.

Dodaj liść laurowy i ziele angielskie.

Gotuj na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny.

Obierz marchew i seler.

Na 30 minut pod koniec gotowania dodaj do wywaru marchew i seler.

Odcedź bulion i dopraw solą oraz pieprzem.

Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz majeranek.

Wsyp żelatynę i wlej ocet, wymieszaj dokładnie do rozpuszczenia żelatyny.

Żołądki posiekaj drobno.

Marchew i seler pokrój w kostkę.

W miseczkach ułóż posiekane mięso i warzywa.

Zalej wystudzonym bulionem i dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Schłodź w lodówce przez kilka godzin.

Podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.

Jak oceniasz przepis na żołądki w galarecie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,2% osób

Więcej informacji na temat żołądków w galarecie

Żołądki w galarecie to bardzo dobry pomysł na pyszny domowy dodatek do wódki podczas spotkania ze znajomymi. Żołądki gotowane sprawdzą się idealnie na święta wielkanocne. Żołądki to najlepsze danie na zimno z podrobów, jakie możesz sobie wyobrazić. Przepis na żołądki w galarecie jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: żołądki drobiowe, marchew, seler, kukurydza konserwowa, groszek konserwowy, ocet spirytusowy, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, natka pietruszki, żelatyna.

Jak zrobić żołądki w galarecie? Żołądki oczyść dokładnie z błon. Umieść je w garnku i wlej wodę. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny. Obierz marchew i seler. Na 30 minut pod koniec gotowania dodaj do wywaru marchew i seler. Odcedź bulion i dopraw solą oraz pieprzem. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz majeranek. Wsyp żelatynę i wlej ocet, wymieszaj dokładnie do rozpuszczenia żelatyny. Żołądki posiekaj drobno. Marchew i seler pokrój w kostkę. W miseczkach ułóż posiekane mięso i warzywa. Zalej wystudzonym bulionem i dodaj posiekaną natkę pietruszki. Schłodź w lodówce przez kilka godzin. Podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.

Marchew jest warzywem korzeniowym często wykorzystywanym w kuchni. Marchew jest bogata w błonnik pokarmowy, zawiera beta — karoten, luteinę, zeaksantynę oraz likopen. Wszystkie te składniki odżywcze mają bardzo istotny wpływ na narząd wzroku, usprawniają jego pracę oraz zapobiegają zwyrodnieniom plamki żółtej. Błonnik pokarmowy zapobiega zaparciom oraz usprawnia pracę jelit.

Podsumowując smaczne żołądki będą idealne na posiłek dla całej rodziny. Prosty przepis sprawdzi się doskonale jako przekąska do wódki lub piwa. Najlepsze danie podawać należy na zimno. Pyszne żołądki w galarecie będą doskonałym dodatkiem do świeżego pieczywa. Danie jest dobre do spożycia dopiero po schłodzeniu w lodówce. Można je przechowywać przez kilka dni.

Alergeny w żołądkach w galarecie

Lista alergenów dla żołądków w galarecie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Wartości odżywcze żołądków w galarecie

na 100g gotowej potrawy

Żołądki w galarecie to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Żołądki zawierają sporą ilość składników mineralnych oraz witamin. Żołądki sprawdzą się doskonale w diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(330g)
Energia (kcal)
96.40
318.11
Białko (g)
9.46
31.21

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(330g)
Węglowodany (g)
6.71
22.13
Węglowodany przyswajalne (g)
5.55
18.32
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.15
3.81

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(330g)
Tłuszcz (g)
3.77
12.44
Tłuszcze nasycone (g)
2.06
6.80
Tłuszcze nienasycone (g)
1.71
5.64
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.31
4.32
Brak danych dla: ocet spirytusowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.40
1.32
Brak danych dla: ocet spirytusowy.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.05
0.15
Brak danych dla: żelatyna.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
79.08
260.96

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(330g)
Witamina A (µg (mcg))
127.53
420.86
Witamina B6 (mg)
0.08
0.26
Witamina B12 (µg (mcg))
0.11
0.35
Witamina C (mg)
6.14
20.27
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.11
0.36
Brak danych dla: groszek zielony konserwowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.06
0.18
Ryboflawina (mg)
0.11
0.37
Niacyna (mg)
1.37
4.53
Foliany (µg (mcg))
18.40
60.71
Beta karoten (µg (mcg))
1308.37
4317.62

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(330g)
Sód (mg)
130.04
429.14
Potas (mg)
135.48
447.07
Wapń (mg)
21.11
69.65
Fosfor (mg)
82.78
273.17
Magnez (mg)
14.06
46.41
Żelazo (mg)
0.83
2.75
Cynk (mg)
0.93
3.06
Miedź (mg)
0.16
0.52
Mangan (mg)
0.09
0.31
Brak danych dla: marchewka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny żołądków w galarecie 47
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania żołądków w galarecie

Koszt składników
40.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żołądki drobiowe
500 g
14.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 500 g
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Seler korzeniowy
200 g
1 średnia sztuka
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Kukurydza konserwowa
200 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
2.06
Za 200 g
Groszek zielony konserwowy
200 g
2.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 200 g
Ocet spirytusowy
50 ml
5 łyżek stołowych
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.30
Za 50 ml
Natka pietruszki
20 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Żelatyna
40 g
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 2
5.00
Za 40 g
Koszt składników
40.50