Flaki po warszawsku
- Wątróbka cielęca (200 g)
- Kajzerka - 1 sztuka (40 g)
- Jajko (2 szt.)
- Flaki (1000 g)
- Bulion wołowy (2000 ml)
- Seler korzeniowy - 2 sztuki (1000 g)
- Marchewka - 4 sztuki (200 g)
- Pietruszka - 2 sztuki (90 g)
- Masło - 10 łyżek (100 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 5 łyżek (50 g)
- Cebula - 1/2 sztuki (50 g)
Przepis na flaki po warszawsku krok po kroku
Wątróbkę drobno posiekaj i podsmaż na maśle.
Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na maśle.
Bułkę namocz w mleku lub wodzie.
Warzywa obierz i pokrój w kostkę. Wszystkie podsmaż na maśle.
Flaki zalej wodą, odstaw na 20 minut. Po tym czasie odlej wodę i przecedź, dodaj flaki do garnka i zalej bulionem.
Dodaj przygotowane warzywa, zagotuj i gotuj pod przykryciem na średnim ogniu ok. 40-50 minut.
Na patelni przygotuj zasmażkę z 50 g mąki i 50 g masła, uważając aby się nie przypaliła. Zalej chochlą bulionu z garnka, wymieszaj i dodaj do zupy.
Przygotuj pulpety: oddziel białka od żółtek, białka ubij na sztywną pianę. Wątróbki wymieszaj z żółtkiem, bułką i przyprawami. Na koniec dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj. Łyżką nabieraj porcje, formując pulpety i kolejno wrzucaj na gotujący się bulion.
Gotuj ok.7-10 minut. Dopraw przed podaniem.
-
Flaki
-
Flaki wołowe
-
Flaczki wołowe
-
Flaczki z boczniaków
-
Flaczki
-
Lampredotto
-
Flaki z boczniaków
-
Flaczki z kani
-
Flaczki drobiowe
-
Flaki po zamojsku
-
Flaczki po zamojsku
-
Flaki drobiowe
-
Flaczki z żołądków
-
Zasmażka do flaków
-
Flaki z żołądków drobiowych
-
Zasmażka do flaczków
-
Flaczki z żołądków drobiowych
-
Flaki wieprzowe
-
Flaczki
Więcej informacji na temat flaków po warszawsku
Flaczki po warszawsku to jedna z odmian jednej z najpopularniejszych, najbardziej tradycyjnych polskich zup. Podawane z pulpetami z wątróbki cielęcej posmakują przede wszystkim miłośnikom podrobów oraz mięsnych dań o wyrazistym smaku i zapachu. Przepis na flaczki po warszawsku nie należy jednak do najszybszych i najprostszych, dlatego najczęściej podawane są głównie na planowanych wcześniej, dużych uroczystościach rodzinnych, na przykład weselach, czy urodzinach. Jeśli jednak marzą Ci się pyszne, domowe flaczki wołowe po warszawsku koniecznie poznaj nasz przepis, który krok po kroku przeprowadzi Cię przez cały proces i znacznie Ci to ułatwi. Jak zrobić flaczki po warszawsku? Składniki niezbędne do ich przygotowania to oczywiście flaczki wołowe, bulion wołowy, włoszczyzna (seler korzeniowy, marchewka i pietruszka) oraz masło i mąka do przygotowania zasmażki. Z kolei do przygotowania pulpecików, które są obowiązkowym i głównym elementem flaczków po warszawsku, będziesz potrzebować wątróbki cielęcej, jajek oraz namoczonej w wodzie lub mleku bułki tartej. Niektórzy uważają, że najlepsze pulpeciki do flaczków powstają, kiedy doda się do nich szpik wołowy, jednak możesz przygotować je również bez tego składnika – również będą bardzo smaczne. Przygotowanie samych flaczków niewiele różni się od przygotowania każdego innego rodzaju tej zupy, na przykład flaczków z żołądków drobiowych, kluczowe jest jednak wcześniejsze przygotowanie pulpecików i ich dodanie w odpowiednim momencie. Jeśli zastanawiasz się jak ugotować dobre flaczki po warszawsku koniecznie czytaj dalej aby poznać szczegółowy przepis.
Alergeny w flakach po warszawsku
Lista alergenów dla flaków po warszawsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Kajzerka
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion wołowy
- Seler korzeniowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze flaków po warszawsku
Flaki po warszawsku są stosunkowo kaloryczne i ciężkostrawne, dlatego warto aby były okazjonalnym, a nie stałym elementem diety. Dodatkowo, ze względu na wysoką zawartość witaminy A w podrobach, nie jest danie dedykowane kobietom w ciąży.
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
-
wątróbka,
kajzerka,
jajka,
flaki,
seler,
marchewka,
pietruszka,
masło,
mąka pszenna,
cebula,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.