Flaczki z żołądków
- Żołądki drobiowe (500 g)
- Marchewka (90 g)
- Cebula (100 g)
- Seler korzeniowy (80 g)
- Pietruszka (80 g)
- Udko kurczaka ze skórą (200 g)
Przepis na flaczki z żołądków krok po kroku
Żołądki porządnie opłucz i umyj. Następnie pokój je w drobne paseczki.
Do dużego garnka wlej 2 litry wody, żołądki i udka. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj przez 2 godziny.
Do zupy dodaj obrane warzywa. Całość gotuj kolejną godzinę.
Udka oraz warzywa wyłów i pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do zupy.
Zupę dopraw do smaku przyprawami i ziołami.
-
Flaki
-
Flaki wołowe
-
Flaczki wołowe
-
Flaczki z boczniaków
-
Flaczki
-
Lampredotto
-
Flaki z boczniaków
-
Flaczki z kani
-
Flaczki drobiowe
-
Flaki po zamojsku
-
Flaczki po zamojsku
-
Flaki drobiowe
-
Zasmażka do flaków
-
Flaki z żołądków drobiowych
-
Zasmażka do flaczków
-
Flaczki z żołądków drobiowych
-
Flaki wieprzowe
-
Flaki po warszawsku
-
Flaczki
Więcej informacji na temat flaczków z żołądków
Flaczki z żołądków to zupa, która ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Jednak choć może wydawać się niezbyt apetyczna, warto choć raz jej spróbować, by odkryć, że jest niezwykle smaczna. Jest pełna smaku i aromatu, dlatego na pewno przypadnie do gustu osobom, które nie lubią nudy w kuchni. Choć jej nazwa może brzmieć złowrogo, to sama zupa jest naprawdę smaczna. Podana z pieczywem będzie idealnym wyborem na kolacje czy sycący obiad.
Przepis na flaczki z żołądków to wspaniała opcja na przygotowanie potrawy bardzo odżywczej, a także wyjątkowej. Flaczki z tego przepisu są bardzo pyszne. W dodatku wszystkie składniki i przyprawy znajdziesz w swojej kuchni. To świetna alternatywa dla tradycyjnej wersji z wołowiny, gdyż zawiera znacznie mniej kalorii i nasyconych kwasów tłuszczowych, a dużo więcej białka. To dobry wybór dla wszystkich osób, które dbają o zdrowie układu krwionośnego, a także o zbilansowane menu. Podroby są świetnym źródłem witaminy B12, a także witaminy A, żelaza i fosforu, dlatego dobrze je włączyć do swojego codziennego menu. W tej wersji smakują tak dobrze, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Żołądki drobiowe zwykle nie cieszą się zbyt dużym powodzeniem, jednak w takiej wersji naprawdę warto ich spróbować. Te podroby odpowiednio przyprawione i w połączeniu ze smacznymi warzywami tworzą świetne danie. To pomysł na naprawdę zdrowe danie, które nie tylko jest dobre dla organizmu, ale również bardzo wartościowe. Tak przygotowany gulasz jest naprawdę dobry i aromatyczny.
Jeśli zastanawiasz się jak ugotować flaczki z żołądków, by były smaczne, a przy tym naprawdę proste w przygotowaniu, ten sprawdzony przepis będzie idealną inspiracją. To idealny pomysł na ciekawe danie dla wszystkich miłośników podrobów. Ta zupa doskonale sprawdzi się na obiad, ale również sycącą kolację. Duża ilość mięsa sprawia, że zupa jest bogata w białko i tłuszcz. Jest również bardzo aromatyczna, dlatego tak wiele osób bardzo lubi jej smak. To zupa, którą można równie dobrze przygotować na rosole drobiowym, a także bulionie warzywnym. W wersji z dodatkiem kurczaka jest bardziej aromatyczna, ale również nieco cięższa.
Alergeny w flaczkach z żołądków
Lista alergenów dla flaczków z żołądków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
Wartości odżywcze flaczków z żołądków
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.
Energia i białka
(263g)
Węglowodany
(263g)
Tłuszcze
(263g)
Witaminy
(263g)
Składniki mineralne
(263g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.