Flaki drobiowe
- Udko kurczaka ze skórą (400 g)
- Cebula - 2 małe sztuki (150 g)
- Pomidory w puszce (300 g)
- Bulion drobiowy - 8 szklanek (2000 g)
- Ziemniaki późne - 3 duże sztuki (300 g)
- Olej rzepakowy (20 ml)
- Marchewka - 1 duża sztuka (150 g)
Przepis na flaki drobiowe krok po kroku
Cebulę i czosnek posiekaj w drobną kostkę.
W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę oraz czosnek.
Do garnka wlej bulion drobiowy, dodaj udka z kurczaka, liść laurowy i ziele angielskie, gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.
Mięso wyjmij z garnka i oddziel od kości.
Pokrój w kostkę.
Obierz marchew i pokrój w słupki.
Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
Dodaj warzywa do garnka i gotuj przez 15 minut.
Do garnka dodaj pomidory i gotuj jeszcze 10 minut.
Dodaj imbir, paprykę ostrą, majeranek oraz sól i pieprz.
Gotuj zupę 5 minut, dodaj mięso kurczaka i wymieszaj.
Wlej zupę do talerzy i podawaj z dodatkiem pieczywa.
-
Flaki
-
Flaki wołowe
-
Flaczki wołowe
-
Flaczki z boczniaków
-
Flaczki
-
Lampredotto
-
Flaki z boczniaków
-
Flaczki z kani
-
Flaczki drobiowe
-
Flaki po zamojsku
-
Flaczki po zamojsku
-
Flaczki z żołądków
-
Zasmażka do flaków
-
Flaki z żołądków drobiowych
-
Zasmażka do flaczków
-
Flaczki z żołądków drobiowych
-
Flaki wieprzowe
-
Flaki po warszawsku
-
Flaczki
Więcej informacji na temat flaków drobiowych
Flaki drobiowe to bardzo dobry pomysł na pyszną zupę dla całej rodziny. Flaki z mięsa kurczaka są bardzo delikatne i aromatyczne. Najlepsze flaki to prosty przepis na sycący obiad. Sprawdzony przepis na flaki drobiowe jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: udka z kurczaka, cebula, czosnek, papryka ostra, pomidory w puszce, majeranek, imbir, bulion drobiowy, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, ziemniaki, marchew, olej rzepakowy.
Jak zrobić flaki drobiowe? Cebulę i czosnek posiekaj w drobną kostkę. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę oraz czosnek. Do garnka wlej bulion drobiowy, dodaj udka z kurczaka, liść laurowy i ziele angielskie, gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut. Mięso wyjmij z garnka i oddziel od kości. Pokrój w kostkę. Obierz marchew i pokrój w słupki. Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Dodaj warzywa do garnka i gotuj przez 15 minut. Do garnka dodaj pomidory i gotuj jeszcze 10 minut. Dodaj imbir, paprykę ostrą, majeranek oraz sól i pieprz. Gotuj zupę 5 minut, dodaj mięso kurczaka i wymieszaj. Wlej zupę do talerzy i podawaj z dodatkiem pieczywa.
Mięso kurczaka jest dobrym źródłem łatwo przyswajalnego białka zawierającego wszystkie niezbędne aminokwasy. Białko jest makroskładnikiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jest potrzebne do budowania komórek oraz substratem do powstawania hormonów i enzymów. Enzymy są potrzebne w organizmie człowieka do zachodzenia wielu reakcji chemicznych, w zależności od rodzaju enzymów mogą je przyspieszać lub spowalniać. Mięso kurczaka zawiera także składniki mineralne takie jak potas i fosfor, a także witaminy A, D, E i K. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowej mineralizacji kości, dzięki czemu zapobiega osteoporozie.
Podsumowując pyszne flaczki z kurczaka są bardzo dobre jako zupa dla całej rodziny. Prosty przepis przygotujesz bez większego problemu. Najlepsze flaki są bardzo syte i aromatyczne. Flaki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Łatwe flaki będą idealne jako szybki obiad po pracy.
Alergeny w flakach drobiowych
Lista alergenów dla flaków drobiowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
Wartości odżywcze flaków drobiowych
Flaki drobiowe to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Flaki zawierają także sporą ilość składników mineralnych oraz witamin. Zupa zawiera niską ilość kalorii i sprawdzi się idealnie dla osób na diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.