Flaczki drobiowe
- Udko kurczaka bez skóry (320 g)
- Skrzydełko indyka (200 g)
- Marchewka (90 g)
- Cebula (100 g)
- Pietruszka (80 g)
- Seler korzeniowy (80 g)
Przepis na flaczki drobiowe krok po kroku
Do dużego garnka wlej 2 litry wody. Dodaj umyte mięso i gotuj przez 30 minut.
Marchew, pietruszkę i seler obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do wywaru. Wrzuć liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj całość przez 40 minut.
Mięso odcedź i pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do zupy.
Warzywa wyłów i pokrój w kosteczkę, dodaj do wywaru.
Gotową zupę dopraw do smaku.
-
Flaki
-
Flaki wołowe
-
Flaczki wołowe
-
Flaczki z boczniaków
-
Flaczki
-
Lampredotto
-
Flaki z boczniaków
-
Flaczki z kani
-
Flaki po zamojsku
-
Flaczki po zamojsku
-
Flaki drobiowe
-
Flaczki z żołądków
-
Zasmażka do flaków
-
Flaki z żołądków drobiowych
-
Zasmażka do flaczków
-
Flaczki z żołądków drobiowych
-
Flaki wieprzowe
-
Flaki po warszawsku
-
Flaczki
Więcej informacji na temat flaczków drobiowych
Flaczki drobiowe to opcja dla wszystkich miłośników ciekawych dań. Jego głównym składnikiem jest mięso drobiowe, które w połączeniu z bulionem smakuje wybornie. Te smaczne flaczki na pewno skradną serca wszystkich, którzy tylko ich spróbują.
Przepis na flaczki drobiowe jest prosty, a przy tym szybki, dlatego sprawdzi się dla osób, które nie przepadają za zbyt długim przesiadywaniem w kuchni. To również opcja, która lepiej nadaje się dla najmłodszych. Będzie dobrym wyborem nawet na diecie lekkostrawnej, w przeciwieństwie do tradycyjnej wersji, która zawiera dość sporo tłuszczu. W takiej opcji całość można zrobić dużo łatwiej, a potrzebne produkty da się znaleźć w każdym, nawet najmniejszym sklepie. Całość jest też dzięki temu znacznie tańsza i szybsza.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić flaczki drobiowe, które będą pyszne i dobre dla zdrowia, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. To doskonały pomysł na sycącą zupę, która świetnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na imprezę. Najważniejsze w tej zupie są odpowiednie przyprawy, które sprawiają, że całość smakuje ciekawie i naprawdę dobrze. To danie tak łatwe, że spokojnie poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz. W tym przepisie nie trzeba wcześniej namaczać, czy gotować flaków, gdyż te zrobione są z mięsa drobiowego. To zupa, którą można równie dobrze przygotować na rosole mięsnym, a także bulionie warzywnym. Stanowi pełnowartościowy posiłek ze względu na dużą ilość białka. Ma wspaniały i głęboki smak, dzięki czemu znacznie różni się od rosołu. Do przygotowania tej potrawy można użyć kurczaka, ale również indyka, obie wersje będą równie smaczne i tak samo proste. Przyprawy użyte do przygotowania tej zupy są uniwersalne, dlatego można je wykorzystać w każdej wersji tego dania. Choć zwykle flaki robi się na bazie mięsa wołowego, to jednak warto zastąpić je drobiem, gdyż jest on mniej tłusty, więc również zdrowszy dla układu krwionośnego, a także bardziej lekkostrawny. Choć ta zupa ma tyle samo przeciwników, co zwolenników, warto spróbować jej w tej wersji, nieco odmienionej, ale wciąż pysznej.
Alergeny w flaczkach drobiowych
Lista alergenów dla flaczków drobiowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
Wartości odżywcze flaczków drobiowych
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.
Energia i białka
(218g)
Węglowodany
(218g)
Tłuszcze
(218g)
Witaminy
(218g)
Składniki mineralne
(218g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.