Sos z żołądków drobiowych
- Żołądki drobiowe (500 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 2 łyżki (20 g)
- Śmietana 18% - 2 łyżki (20 g)
- Masło - 2 łyżki (20 g)
Przepis na sos z żołądków drobiowych krok po kroku
Masło rozpuść na patelni, zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek.
Żołądki umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Ugotuj przez 20 minut w lekko osolonej wodzie.
Dodaj żołądki na patelnie, wlej szklankę bulionu.
Dopraw do smaku, rozprowadź mąkę za pomocą rózgi.
Pod koniec dodaj śmietanę i wymieszaj do połączenia składników.
-
Żołądki drobiowe
-
Gulasz z żołądków drobiowych
-
Flaczki drobiowe
-
Gulasz z żołądków indyczych
-
Gęsie pipki
-
Żołądki z indyka
-
Flaki z żołądków drobiowych
-
Flaczki z żołądków drobiowych
-
Flaki po warszawsku
-
Krupnik na żołądkach
-
Żołądki z kurczaka
-
Gulasz z żołądków kaczych
-
Żołądki w galarecie
-
Gulasz z żołądków drobiowych z pieczarkami
-
Zupa z żołądków drobiowych
-
Zupa z żołądków drobiowych a la flaczki
-
Gulasz z żołądków drobiowych z warzywami
-
Żołądki drobiowe w sosie chrzanowym
-
Żołądki drobiowe
Więcej informacji na temat sosu z żołądków drobiowych
Sos z żołądków drobiowych to dobry pomysł na pyszny, rodzinny obiad z podrobów.
Serca, żołądki i wątroba to organy zwierząt, które należą do grupy podrobów. Nie powinniśmy spożywać ich częściej niż 1-2 w miesiącu podobnie jak mięsa czerwonego.
Jeśli jednak masz ochotę na potrawę z serc wieprzowych bądź chcesz spróbować ich po raz pierwszy, poznaj mój przepis na sos z żołądków drobiowych.
Nie zaleca się częstego spożywania podrobów, ponieważ są one narażone na duże zanieczyszczenia jak np. wątroba, której główną funkcją jest detoksykacja. Mimo to podroby należą do produktów bogatych w białko, witaminy i składniki mineralne.
Dodatkowo są źródłem żelaza hemowego, które jest dużo łatwiej przyswajalne przez nasz organizm niż żelazo niehemowe, czyli to pozyskiwane z roślin. Mięso to także źródło pełnowartościowego białka, które daje nam uczucie sytości na długi czas.
Podroby to źródło takich witamin jak: witamina A, witaminy z grupy B.
Zatem, jak zrobić sos z żołądków drobiowych?
W pierwszej kolejności masło rozpuść na patelni, zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Żołądki umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Ugotuj przez 20 minut w lekko osolonej wodzie. Dodaj żołądki na patelnie, wlej szklankę bulionu. Następnie, dopraw do smaku, rozprowadź mąkę za pomocą rózgi. Pod koniec dodaj śmietanę i wymieszaj do połączenia składników.
Nasz szybki i pyszny sos z kurzych żołądków jest dobry do spożycia.
W przepisie użyta jest mąka pszenna, która zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.
Alergeny w sosie z żołądków drobiowych
Lista alergenów dla sosu z żołądków drobiowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
- Masło
Wartości odżywcze sosu z żołądków drobiowych
W sosie znajduje się mąka pszenna, dlatego, jeśli cierpisz na choroby glutenozależne, zwróć na to uwagę.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.