Żołądki drobiowe

Opublikowano: 21.09.2022 r., 14:26 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Przygotowane żołądki drobiowe
Żołądki drobiowe
Jeśli lubisz podroby, to ten pomysł na coś pysznego na obiad będzie idealny. Żołądki drobiowe to delikatne mięso w sosie z marchewką i cebulą.
Przygotowanie 25 min
Gotowanie i Smażenie 90 min
291 kcal
Kcal w porcji
237 g
Wielkość porcji
48
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Olej rzepakowy (10 ml)
  • Cebula (100 g)
  • Marchewka (75 g)
  • Bulion drobiowy (200 g)
  • Żołądki drobiowe (500 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (15 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek

Przepis na żołądki drobiowe krok po kroku

Żołądki oczyść, umyj i pokrój w paski.

Na oleju podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojoną w cienkie pół plastry marchewkę oraz żołądki. Dodaj szczyptę soli i duś parę minut.

Całość zalej bulionem (może być zimnym) i dodaj 2 ziarna ziela angielskiego i 1 liść laurowy. Gotuj do miękkości warzyw i mięsa (około 90 minut). Czas gotowania zależy od wielkości kawałków mięsa. W razie potrzeby dodawaj bulion lub wodę (jeśli odparuje).

Gdy warzywa i mięso będą miękkie, w zimnej śmietance rozrób mąkę (dokładnie, by nie było grudek).

Wlej mąkę ze śmietanką do sosu i wszystko wymieszaj. Dodaj sól i pieprz i gotuj do zgęstnienia sosu.

Podawaj z dodatkami.

Jak oceniasz przepis na żołądki drobiowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,4% osób

Więcej informacji na temat żołądków drobiowych

Jeśli lubisz podroby, to ten pomysł na coś pysznego na obiad będzie idealny. Żołądki drobiowe to delikatne mięso w sosie z marchewką i cebulą. Przepis na żołądki drobiowe jest łatwy i szybki w wykonaniu. Dłużej jedynie trzeba poczekać na to, aż mięso będzie miękkie. To prosty przepis na obiad, który można jeść z wieloma dodatkami. Zobacz, jak zrobić żołądki drobiowe, by były idealne i pyszne. To świetny pomysł na smaczne podroby w sosie do obiadu. Żołądki drobiowe są jeszcze smaczniejsze na drugi dzień.

Żołądki drobiowe są podrobami, które uzyskuje się z kurczaków. Przepis na żołądki drobiowe składa się z bulionu domowego, cebuli, marchewki, mąki, śmietanki i oczywiście żołądków z kurczaka. Ponadto potrzeba oleju, na którym podsmaża się mięso i warzywa. Przez to danie jest jeszcze lepsze w smaku. Żołądki z kurczaka są łatwe i szybkie do zrobienia, ale mięso z żołądków drobiowych potrzebuje dłuższego czasu gotowania. Warto poświęcić więcej czasu na gotowanie, by mięso było jak najbardziej miękkie. Jak zrobisz żołądki drobiowe, możesz podać je z ziemniakami, kaszą, makaronem i ryżem. Najlepszy dodatek warzywny to warzywa kiszone i konserwowe. To prosty przepis na smaczne danie dla całej rodziny.

Brak pomysłu na coś dobrego na obiad? Żołądki drobiowe z kurczaka warto spróbować, bo są łatwe do przygotowania. Jak zrobić żołądki drobiowe? Przygotuj podroby: usuń błonki i przerosty tłuszczu. Umyj je i pokrój w paski o szerokości około 2 cm. Obierz marchewkę i cebulę, umyj warzywa. Cebulę pokrój w kostkę, a marchewkę w cienkie pół plasterki. Podsmaż mięso i warzywa ze szczyptą soli na oleju. Wszystko powinno się trochę zarumienić. Po kilku minutach wlej bulion i dodaj ziele angielskie oraz liść laurowy. Płyn można wcześniej zagotować, ale można też dodać zimny. Wszystko gotuj, aż składniki będą miękkie. Po tym czasie wymieszaj mąkę ze śmietanką (najlepiej trzepaczką, żeby nie było grudek). W przepisie na żołądki drobiowe śmietanka musi być zimna. Wtedy mąka dobrze się rozprowadzi i nie będzie grudek. Dodaj do sosu wraz z solą i pieprzem do smaku, szybko mieszaj i gotuj chwilę, by sos zgęstniał. Jak sos osiągnie prawidłową dla Ciebie gęstość, jest gotowy. Z takim prostym przepisem nie ma tu nic skomplikowanego.

To ile gotować żołądki, zależy od tego, jak stare były kurczaki. Żołądki ze starszych kur potrzebują nawet 90 minut gotowania. Podroby pochodzące z młodych kurczaków potrzebują połowę tego czasu (45 minut). Musisz na bieżąco ocenić, czy mięso jest miękkie, czy trzeba gotować je dłużej.

Alergeny w żołądkach drobiowych

Lista alergenów dla żołądków drobiowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze żołądków drobiowych

na 100g gotowej potrawy

Żołądki są niskokaloryczne, ponieważ w 100 g mają 94 kcal. Posiadają sporo białka i około 2 g tłuszczu. Są źródłem m.in. witaminy A i minerałów (potas, fosfor...).

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(237g)
Energia (kcal)
122.97
291.44
Białko (g)
9.51
22.53

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(237g)
Węglowodany (g)
3.16
7.48
Węglowodany przyswajalne (g)
2.76
6.53
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.40
0.95
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(237g)
Tłuszcz (g)
8.05
19.07
Tłuszcze nasycone (g)
4.69
11.12
Tłuszcze nienasycone (g)
3.35
7.95
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.59
6.14
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.76
1.81
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
117.79
279.16
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(237g)
Witamina B6 (mg)
0.04
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.13
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.55
3.66
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
7.37
17.46
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(237g)
Sód (mg)
123.50
292.69
Potas (mg)
53.79
127.49
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
11.96
28.34
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
77.04
182.58
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
8.57
20.30
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.68
1.61
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.04
2.47
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny żołądków drobiowych 48
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania żołądków drobiowych

Koszt składników
47.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Olej rzepakowy
10 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Marchewka
75 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.19
Za 75 g
Bulion drobiowy
200 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
4.29
Za 200 g
Żołądki drobiowe
500 g
14.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 500 g
Mąka pszenna typ 500
15 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 15 g
Śmietanka kremowa 30%
50 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 50 g
Koszt składników
47.50