Sałatka z kalafiorem i jajkiem

Opublikowano: 20.05.2022 r., 21:56 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Cauliflower and egg salad
Sałatka z kalafiorem i jajkiem
Połączenie kalafiora z jajkami to pyszne i sycące danie, które pokocha każdy członek Twojej rodziny. Poznaj mój przepis i przekonaj się sam.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 20 min
127 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 3 porcji
  • Kalafior - 1 sztuka (400 g)
  • Jajko (5 szt.)
  • Pomidor - 2 sztuki (120 g)
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 1 opakowanie (180 g)
  • Koperek - 1/2 pęczka (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duża miska

Przepis na sałatkę z kalafiorem i jajkiem krok po kroku

Kalafior podziel na różyczki i ugotuj w lekko solonej wodzie al dente.

Jajka ugotuj na twardo w wodzie.

Pomidory pokrój w ćwiartki lub w mniejszą kostkę, połącz z kalafiorem i pokrojonymi jajkami.

Jogurt naturalny wymieszaj z posiekanym koperkiem i polej sałatkę po całości.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z kalafiorem i jajkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,6% osób

Więcej informacji na temat sałatki z kalafiorem i jajkiem

Sałatka z kalafiorem i jajkiem to pomysł na szybki i pożywny lunch w ciągu dnia, śniadanie czy na kolację fit.

Po takiej propozycji pozostaniesz lekki, ale będziesz najedzony i na pewno dostarczysz sobie energii na resztę dnia. Poznaj przepis na sałatkę z kalafiorem i jajkiem. Sałatka nie tylko jest zdrowa i dietetyczna, ale też pyszna w smaku.

Do jej przygotowania będą potrzebne Ci podstawowe i łatwo dostępne składniki takie jak:

gotowany kalafior lub brokuł, jajko ugotowane na twardo, najlepiej kilka sztuk, pomidor, jogurt naturalny i posiekany drobno koperek.

Kalafior najlepiej ugotuj al dente.

Warzywa ugotowane w ten sposób mają niższy indeks glikemicznym niż te rozgotowane.

Co będzie ważne dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (insulinooporność, cukrzyca typu 2). Dodałam także porcję kukurydzy z puszki i cebulę czerwoną pokrojoną w pióra. Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło, czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie teraz w okresie

jesienno – zimowym. Moja wersja sałatki jest z jajkiem na twardo, które gotuję w lekko osolonej wodzie, następnie studzę, obieram ze skorupki i kroję na ósemki lub w ćwiartki. Jajka zapewnią nam sytość na długi czas.

Sałatkę robi się ekspresowo, nie zajmie Ci ona więcej czasu niż ten, który poświęcisz na gotowanie jajka. Pamiętaj aby to było ugotowane na twardo. Sałatka jest szybka przygotowaniu i tania. Na składniki nie wydasz więcej niż 20 złotych.

Sałatka sprawdzi się jako przekąska w ciągu dnia w pracy, szkole czy na uczelni, a także jako dobra przystawka na imprezę. Pamiętaj o tym przepisie przed następnymi odwiedzinami u znajomych. Na pewno każdy chętnie sięgnie po Twoją sałatkę. W moim przepisie uwzględniona jest porcja na kilka osób, dlatego, jeśli będziesz przygotowywać ją na mniejszą liczbę osób, pamiętaj o powiększeniu liczby składników. Sałatka sprawdzi się idealnie w wielu miejscach, jest pyszna, dobra będzie także następnego dnia, więc śmiało możesz ją zapakować i przechowywać w lodówce.

Już znasz mój prosty przepis i wiesz, jak zrobić sałatkę z jajkiem i kalafiorem zatem życzę Ci smacznego!

Alergeny w sałatce z kalafiorem i jajkiem

Lista alergenów dla sałatki z kalafiorem i jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu

Wartości odżywcze sałatki z kalafiorem i jajkiem

na 100g gotowej potrawy

Kalafior możesz zamienić na brokuł, sos może powstać na bazie majonezu, wystarczy, że wymieszasz jogurt z majonezem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
63.59
127.18
Białko (g)
5.33
10.66

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
4.14
8.28
Węglowodany przyswajalne (g)
3.13
6.25
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.01
2.03

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
3.03
6.06
Tłuszcze nasycone (g)
1.37
2.73
Tłuszcze nienasycone (g)
1.66
3.33
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.11
2.23
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.55
1.10
Cholesterol (mg)
101.85
203.70

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
66.01
132.02
Witamina B6 (mg)
0.14
0.29
Witamina B12 (µg (mcg))
0.24
0.48
Witamina C (mg)
24.11
48.21
Witamina D (µg (mcg))
0.54
1.08
Witamina E (mg)
0.39
0.77
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
45.83
91.67
Tiamina (mg)
0.04
0.09
Ryboflawina (mg)
0.20
0.40
Niacyna (mg)
0.37
0.75
Foliany (µg (mcg))
44.83
89.67
Beta karoten (µg (mcg))
53.44
106.88
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
65.70
131.41
Potas (mg)
253.82
507.65
Wapń (mg)
65.67
131.35
Fosfor (mg)
101.96
203.92
Magnez (mg)
15.65
31.29
Żelazo (mg)
0.95
1.89
Cynk (mg)
0.67
1.34
Miedź (mg)
0.05
0.10
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z kalafiorem i jajkiem 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z kalafiorem i jajkiem

Koszt składników
17.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kalafior
400 g
1 sztuka
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 400 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Pomidor
120 g
2 sztuki
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 120 g
Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu
180 g
1 opakowanie
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
1.30
Za 180 g
Koperek
40 g
1/2 pęczka
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 40 g
Koszt składników
17.30