Sałatki z tuńczykiem i jajkiem
- Cebula (50 g)
- Pomidor (360 g)
- Sałata (200 g)
- Jajko (4 szt.)
- Oliwki czarne (80 g)
- Tuńczyk (180 g)
- Oliwa z oliwek (45 ml)
- Musztarda (25 g)
Przepis na sałatki z tuńczykiem i jajkiem krok po kroku
Jajka ugotuj na twardo. Następnie ostudź je, obierz i przekrój na ćwiartki.
Sałatę umyj, porwij na małe kawałki i ułóż na spodzie naczynia, tak by zakrywała całe dno.
Tuńczyka odsącz z zalewy i rozdrobnij widelcem, a potem ułóż w naczyniu z sałatą.
Pomidora oraz obraną cebulę umyj i pokrój w ćwiartki, dodaj do reszty.
Oliwki odsącz z zalewy i dodaj do sałatki.
W miseczce zmieszaj sól, pieprz, oliwę, musztardę, a także posiekaną natkę i koperek.
Gotowym sosem polej sałatkę.
-
Sałatka z tuńczykiem
-
Sałatka z ryżu i tuńczyka
-
Sałatka z tuńczykiem i ryżem
-
Sałatka wielowarstwowa z tuńczykiem
-
Sałatka nicejska
-
Sałatka warstwowa z tuńczykiem
-
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem
-
Sałatka z tuńczykiem i makaronem
-
Sałatka z tuńczykiem warstwowa
-
Sałatka z tuńczykiem i kukurydzą
-
Prosta sałatka z tuńczykiem i jajkiem
-
Sałatka z tuńczykiem fit
-
Sałatka makaronowa z tuńczykiem
-
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem warstwowa
-
Sałatka z tuńczykiem na krakersach
-
Sałatka z tuńczykiem i ananasem
-
Sałatka ryżowa z tuńczykiem
-
Sałatka z tuńczykiem i krakersami
-
Proste sałatki z tuńczykiem
Więcej informacji na temat sałatek z tuńczykiem i jajkiem
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem to danie odpowiednie dla każdego, kto szuka ciekawego pomysłu na pyszny lunch, który można przygotować w kilka chwil z prostych składników.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sałatkę z tuńczykiem i jajkiem, by była pyszna, szybka i łatwa, a przy tym dobra dla zdrowia, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyjściem. W kilka chwil można wyczarować to przepyszne danie, które zadowoli nawet największych krytyków kulinarnych. Składniki są łatwo dostępne i zwykle znajdują się już w domowej spiżarni, dlatego jest to też świetna opcja na posiłek kryzysowy. Kochasz kuchenne eksperymenty, ale boisz się, że twoje umiejętności kulinarne nie są wystarczające? Nie przejmuj się, sałatka z tuńczyka warstwowa świetnie się sprawdzi, gdyż jej wykonanie jest bardzo proste, a efekt końcowy prezentuje się wprost spektakularnie. Choć przepis może się wydawać banalny, to kompozycja wizualna, a także połączenie tuńczyka i sera żółtego z jajkiem sprawia, że ciężko przejść obok niej obojętnie. Jej siła tkwi w pozornej prostocie, która nadaje jej delikatności i elegancji.
Przepis na sałatkę z tuńczykiem i jajkiem to wspaniały pomysł na potrawę, która świetnie sprawdzi się zarówno na kolacje, jak i lunch. Jedyne co niej potrzebujesz to tuńczyk z puszki i ulubione warzywa, które łączy się z jajkiem. Świetnie smakuje schłodzona w lodówce i można ją zjeść następnego dnia, dlatego można przygotować ją nawet wcześniej. Warto dodać do niej naprawdę sporo posiekanego koperku i natki pietruszki, gdyż to one najlepiej podkreślają całe danie. Nie można też żałować dodatku pieprzu. Dzięki obecności tuńczyka i jajek w sałatce mamy pewność, że będzie ona pożywną przekąską dla każdego. Dodatkowo możemy dostarczyć z nią Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych, które wspierają nasz układ krwionośny, nerwowy, a także odpornościowy. To świetny sposób, by przemycić więcej ryb do naszego menu w łatwy i bardzo smaczny sposób. Wysoka zawartość białka sprawia, że sałatka świetnie zaspokoi nawet największy głód i zostawi nas z przemiłym uczuciem sytości, które utrzyma się na dłużej.
Alergeny w sałatkach z tuńczykiem i jajkiem
Lista alergenów dla sałatek z tuńczykiem i jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Tuńczyk
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
Wartości odżywcze sałatek z tuńczykiem i jajkiem
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.
Energia i białka
(285g)
Węglowodany
(285g)
Tłuszcze
(285g)
Witaminy
(285g)
Składniki mineralne
(285g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.