Sałatka z kiszonych buraków
- Buraki kiszone - 2 małe sztuki (300 g)
- Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
- Jajko (3 szt.)
- Ziemniaki późne - 2 średnie sztuki (170 g)
- Majonez (30 g)
Przepis na sałatkę z kiszonych buraków krok po kroku
Ziemniaki umyj, ugotuj w mundurkach, po ugotowaniu obierz i zostaw do wystygnięcia.
Jajka ugotuj, obierz ze skorupek i pokrój w drobną kostkę.
Ugotowane ziemniaki pokrój w kostkę.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
Buraki kiszone również pokrój w kostkę.
Wszystkie warzywa i jajka umieść w jednej misce, dodaj majonez, sól oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.
-
Sałatka z tuńczykiem
-
Sałatka z kurczakiem
-
Sałatka cezar
-
Sałatka z porem
-
Sałatka z cukinii
-
Sałatki z makaronem ryżowym
-
Sałatka warzywna
-
Sałatka z rukoli
-
Sałatka z wędzonym kurczakiem
-
Sałatka z ananasem
-
Sałatka z jajkiem
-
Sałatka na sylwestra
-
Sałatka z pora i jajek
-
Sałatka z buraków i jajka
-
Sałatka z ryżu i tuńczyka
-
Mizeria
-
Sałatka z tuńczykiem i ryżem
-
Sałatka z bobem
-
Sałatki na imprezę
Więcej informacji na temat sałatki z kiszonych buraków
Sałatka z kiszonych buraków z majonezem to doskonały wybór na sałatkę kolacyjną lub dodatek do obiadu. Przepis na sałatkę z kiszonych buraków jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją zrobić. Sałatka z czerwonych buraków z zakwasu to idealny pomysł na przekąskę w diecie laktoowowegetariańskiej. Produkty spożywcze niezbędnie do jej zrobienia to buraki kiszone, cebula, jaja kurze, ziemniaki, majonez oraz przyprawy (sól oraz pieprz). Z zakwasu, który zostanie Tobie po przygotowaniu tej sałatki, możesz przygotować barszcz czerwony.
Surówka z kiszonych buraków dostarczy nam sporych ilości składników mineralnych i witamin. Obecność jajek kurzych dostarczy nam pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. W żółtku znajdują się spore ilości luteiny, która pozytywnie wpływa na nasz narząd wzroku (zmniejsza ryzyko rozwoju chorób tego narządu - głównie zwyrodnienia plamki żółtej). Kiszone buraki czerwone to źródło witaminy A, C, E, K, PP i niektórych witamin z grupy B, wapnia, potasu, magnezu, żelaza, fosforu oraz kwasu mlekowego. Obecność tych składników odżywczych w burakach kiszonych przyczynia się do usuwania z organizmu wolnych rodników, opóźnia procesy powstawania nowotworów oraz procesów miażdżycowych, wzmacnia odporność organizmu oraz ułatwia budowanie prawidłowej mikroflory jelit. Kiszone buraki zawierają szczepy bakterii, które powstają w procesie fermentacji. Bakterie te pomagają w ochronie przez grzybicami oraz wykazują działanie przeciwwirusowe oraz przeciwbakteryjne. Dodatkowo te kiszone warzywa wspomagają odchudzanie, obniżają poziom cholesterolu LDL, zwiększają wytrzymałość oraz dostarczają żelaza w dietach wegańskich i wegetariańskich.
Podsumowując sałatka z buraka kiszonego to idealna propozycja na szybką przekąskę. Po pewnych modyfikacjach świetnie sprawdzi się na diecie redukcyjnej. Jest doskonałym źródłem wielu cennych składników odżywczych, które dostarczane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na nasz organizm.
Alergeny w sałatce z kiszonych buraków
Lista alergenów dla sałatki z kiszonych buraków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
Wartości odżywcze sałatki z kiszonych buraków
Energia i białka
(175g)
Węglowodany
(175g)
Tłuszcze
(175g)
Witaminy
(175g)
Składniki mineralne
(175g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.