Sałatka z kukurydzą, selerem konserwowym i jajkiem
- Śmietana 12% (60 g)
- Majonez (60 g)
- Chrzan (30 g)
- Jajko (4 szt.)
- Seler konserwowy (300 g)
- Kukurydza konserwowa (140 g)
- Ser tylżycki (100 g)
- Szynka konserwowa (100 g)
Przepis na sałatkę z kukurydzą, selerem konserwowym i jajkiem krok po kroku
Zrób sos. Śmietanę, majonez oraz chrzan wraz z solą i pieprzem wymieszaj i odstaw na kilka godzin.
Ugotuj jajka na twardo. Ugotowane jajka zalej zimną wodą i obierz. Pokrój jajka w dużą kostkę.
Seler i kukurydzę odsącz z zalewy i umieść w misce.
Szynkę oraz ser pokrój w dużą kostkę.
Dodaj do selera i kukurydzy ser, szynkę, jajko, posiekany drobno szczypiorek oraz sos. Wymieszaj dokładnie wszystko i dopraw według uznania. Smakuje idealnie sama albo z pieczywem.
-
Sałatka z porem
-
Sałatka z jajkiem
-
Sałatka z pora i jajka
-
Sałatka z pora i jajek
-
Sałatka z buraków i jajka
-
Sałatka z brokułami i jajkiem
-
Sałatki z tuńczykiem i jajkiem
-
Sałatka z makreli
-
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem
-
Sałatka z pieczarek i jajek
-
Sałatka z kiszonych buraków
-
Sałatka jajeczna
-
Sałatka z pieczarkami marynowanymi
-
Sałatka z brokułem i jajkiem
-
Sałatka z awokado i jajka
-
Sałatki z awokado i jajkiem
-
Sałatka brokułowa z jajkiem
-
Sałatka z pieczarkami i jajkiem
-
Sałatka z jajkiem
Więcej informacji na temat sałatki z kukurydzą, selerem konserwowym i jajkiem
Sałatka z kukurydzą, selerem konserwowym i jajkiem charakteryzuje się pysznym smakiem. Smak ten zawdzięcza dodanemu chrzanowi. Ser żółty i szynka to pyszny dodatek. Cała kompozycja smakuje wyśmienicie. Dobra propozycja na szybką sałatkę.
Sos jest wykonany na podstawie majonezu. Dodaj do niego śmietanę oraz wyżej wymieniony chrzan i to już gotowy jest wspaniały dodatek. W czasie gotowania jajek można wykonać całą sałatkę. Czas wykonania jest zatem szybki. Bardzo smaczna i prosta sałatka. Można ją z powodzeniem podać na imprezie czy na rodzinnym obiedzie.
Alergeny w sałatce z kukurydzą, selerem konserwowym i jajkiem
Lista alergenów dla sałatki z kukurydzą, selerem konserwowym i jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 12%
- Ser tylżycki
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler konserwowy
Wartości odżywcze sałatki z kukurydzą, selerem konserwowym i jajkiem
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.