Kokosowe szaleństwo, czyli desery w stylu bounty

Batonik bounty, a także inspirujące przepisy na desery w jego stylu
Kokosowe szaleństwo, czyli desery w stylu bounty do wykonania krok po kroku, fot. Alp Aksoy
ikona podziel się
Opublikowano: 18.01.2024 r., 17:00 | Autor: Paulina Lipińska
Bounty to pyszny batonik – wiórki kokosowe oblane czekoladą. Niektórzy lubią kokosa, inni nie. Jeśli ty należysz do osób, które go kochają, desery a’la bounty są dla ciebie super rozwiązaniem. Przedstawiamy trzy pyszne ciasta, które smakują bardzo kokosowo: ciasto bounty, placek bounty bez pieczenia oraz sernik bounty z mascarpone. Który przepis najbardziej przypadnie ci do gustu?

Czekoladowy spód, kokosowy krem i czekolada

Jeśli kochasz kokosowe desery, ciasto bounty jest super rozwiązaniem. Pysznie smakuje i jest proste do zrobienia.

Takie ciasto bounty składa się z kakaowego ciasta, na którym znajduje się krem z kaszą manną o kokosowym smaku. Z wierzchu ciasto pokryte jest czekoladą. Dla pięknego efekt wizualnego posypane jest dodatkowo wiórkami kokosowymi.

Podawaj go na każdą okazję. Nieważne, czy jest to zwykły dzień, czy może jakaś specjalna okazja. Smacznego!

Kokosowe ciasto bez pieczenia? Poproszę!

Ciasto bounty bez pieczenia to warstwy herbatników oraz kremu kokosowego z mascarpone, a także rozpuszczona czekolada i wiórki kokosowe. Ciasto pysznie smakuje i fajnie wygląda.

By zrobić deser bounty na zimno, przygotuj sobie kilka składników. Jeśli chcesz podać ciasto w związku z jakaś ważną okazją, musisz zrobić je dzień wcześniej. Ciasto bounty musi stać się bardziej zwarte. W innym przypadku pokrojenie go grozi rozpadnięciem się ciasta.

Warto zaczekać, aż deser stanie się bardziej kokosowy poprzez chłodzenie go w lodówce przez całą noc. Dzięki temu jest bardziej intensywny w smaku. Prosto, smacznie i szybko!

Kochasz bounty - zrób kokosowy sernik na zimno

Mocno kokosowy sernik to must have dla każdego fana bounty. Ciasto to robi się bez pieczenia. Jest łatwe i daje w efekcie naprawdę smaczny deser z kokosem. Tradycyjnie, jak to się ma przy ciastach na zimno, należy przygotować je dzień przed planowanym podaniem.

Spód ciasta to herbatniki. Krem stanowi mleczko kokosowe, wiórki kokosowe i mascarpone. Obowiązkowo musi być też polewa czekoladowa. Taki deser to świetna słodycz dla tych, którzy kokosa nie odmówią.

Zrób sernik bounty na weekend do kawy - to zestaw idealny.

Sernik bounty

Sernik bounty to przepyszne ciasto na bazie wiórek kokosowych. Idealnie pasuje do kawy i herbaty, dlatego koniecznie przygotuj go, jeśli spodziewasz się gości.
W skrócie
Czas przygotowania
35 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
10
Wielkość
jednej porcji
160 g
Na białym talerzu leży kawałek sernika bounty, który udekorowany jest wiórkami kokosowymi.

Lista składników do przygotowania sernika bounty

  • Herbatniki kakaowe 140 g
  • Masło roślinne 60 g
  • Mleczko kokosowe 400 ml
  • Wiórki kokosowe 200 g
  • Cukier puder 170 g
  • mascarpone 500 g
  • Czekolada deserowa 100 g
  • Olej rzepakowy 30 ml
  • Żelatyna 40 g (2 łyżki stołowe)

Przygotowanie sernika bounty krok po kroku

Herbatniki pokrusz ręcznie do miski. Masło rozpuść w garnku i dodaj je do pokruszonych ciastek. Masę wyłóż na spód tortownicy i ugnieć łyżką.

Do garnka wiej mleko kokosowe i podgrzej. Gdy mleko zacznie się gotować dodaj do niego wiórki kokosowe, wymieszaj, zmniejsz ognień do minimum a następnie gotuj pod przykryciem około 10 minut, od czasu do czasu mieszając (aby wiórki nie przywarły do dna).

Masę kokosową odstaw z ognia, dodaj do niej cukier puder, 1 opakowanie cukru wanilinowego i dokładnie wymieszaj. Na koniec masę pozostaw pod przykryciem.

Żelatynę wsyp do małego garnka, wlej około 3 łyżek wody i zostaw na około 10 minut. Po tym czasie dodaj kolejne 3 łyżki wody i mieszaj, aż żelatyna rozpuści się na małym ogniu.

Ubij serek mascarpone do momentu aż będzie puszysty (około 3-4 minut).

Do przestudzonej masy kokosowej dodaj ubity serek mascaropne i dokładnie wymieszaj.

Do żelatyny dodaj 2-3 łyżki masy kokosowej i dokładnie wymieszaj (czynność powtórz 2-3 razy). Tak przygotowaną żelatynę dodaj do pozostałej masy kokosowej i dokładnie wymieszaj.

Masę kokosową wyłóż do tortownicy na spód z herbatników i wstaw do lodówki, aby stężała (około 3 godzin).

Przygotuj polewę czekoladową: czekoladę z dodatkiem oleju rzepakowego roztop w kąpieli wodnej.

Tak przygotowaną polewą polej wyciągnięty z tortownicy sernik kokosowy i rozprowadź polewę po wierzchu i bokach ciasta - całość wygładź nożem.

Sernik pozostaw do zastygnięcia polewy.

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Zobacz podobne artykuły

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto