Opublikowano: 09.04.2024 r., 13:12
|
Autor:
Ewa Cierpiał
Choć tradycyjne ciasta są zazwyczaj przygotowywane na dużą skalę, jednoporcjowe wersje pozwalają cieszyć się ulubionymi smakami w pojedynkę, bez konieczności pieczenia całej partii. Takie ciasta w pucharku dają ogromną swobodę w kwestii personalizacji. Możesz dostosować smaki i składniki do swoich upodobań.
To ciasto znają wszyscy. Szczególnie jesienią jej przygotowanie jest nieodłączne w wielu domach. Jednak nie potrzeba szykować całej blachy i ryzykować, że duża część się zmarnuje. No dobrze, wiem, że raczej to tego nie dojdzie. Jednak przynajmniej zaoszczędzicie czas na zagniatanie ciasta.
Koniecznie sprawdźcie jak wykonać to ciasto w pucharku! Będziecie na pewno zaskoczeni.
Kiedyś pokusiłam się o przygotowanie tego ciasta na święta. I było to najlepsze, ale jednak najdłuższe w przygotowaniu ciasto. Na szczęście jest również świetny sposób na przygotowanie tego ciasta w małym pucharku i zajmuje to dosłownie kilka chwil.
Malinowa chmurka to połączenie biszkoptu, galaretki malinowej, owoców, kremu i bezy. I wszystko to idealnie mieści się w jednym pucharku, jednocześnie smakując wybornie!
Tiramisu można traktować w kategorii zarówno ciasta, jak i deseru. Można więc kupić mono porcje w restauracjach lub większe przypominające pół blachy ciasta desery w sklepie.
Jednak i tak najlepsze będzie takie przygotowane w domu. W końcu wtedy najlepiej dopasujesz sobie smak do swoich potrzeb i upodobań.
Powiedzcie, że tego ciasta nie spodziewaliście się w tym zestawieniu! A i to, przepyszne polskie ciasto da się przygotować w pucharku.
Karpatka to połączenie budyniowego kremu zamkniętego w płatach z parzonego ciasta i oprószonego cukrem pudrem. A wiecie, co jeszcze powstaje z podobnego ciasta? Groszek ptysiowy! Dlatego tak łatwo wykonać nieodbiegającą w niczym od standardowej karpatkę w pucharku. Czy to nie świetna wiadomość?
Z tym ciastem w pucharku może już nie pójść tak szybko, ponieważ konieczne jest upieczenie szpinakowego biszkoptu. Jednak takie podanie w pucharku będzie niezwykle okazałe i zdecydowanie zachęci twoich gości do skosztowania. Pamiętaj, że biszkopt można również mrozić, więc jeśli masz chwilę więcej czasu, to możesz przygotować taki zielony biszkopt na zapas.
Leśny mech to ciasto, które łączy w sobie piękny, zielony biszkopt z kremem na bazie śmietanki i mascarpone oraz świeże owoce. Najlepiej wybrać owoce jagodowe, które jeszcze bardziej nadadzą leśnego wyglądu całemu deserowi.