Udka z kurczaka

Opublikowano: 21.08.2021 r., 12:58 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Upieczone udka z kurczaka znajdują się na czarnej deseczce.
Udka z kurczaka
Udka z kurczaka idealnie nadają się na obiad. Można je podać z ziemniakami i ulubionymi dodatkami. Sprawdź, jak wygląda przepis na pyszne udka z kurczaka!
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Marynowanie 55 min
622 kcal
Kcal w porcji
255 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Udko kurczaka ze skórą - 6 kawałków (720 g)
  • Oliwa z oliwek - 3 łyżki (36 ml)
  • Czosnek - 3 ząbki czosnku (15 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie, przyprawa do kurczaka
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne, pojemnik zamykany, praska do czosnku, miseczka

Przepis na udka z kurczaka krok po kroku

Mięso opłucz, oczyścić i osusz.

Do miseczki wlej 3 łyżki oliwy. Następnie dodaj 1/3 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu, 1 łyżkę przyprawy do kurczaka, 1 łyżeczkę ziół prowansalskich oraz 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Całość dobrze wymieszaj.

Udka z kurczaka przełóż do pojemnika. Mięso dobrze natrzyj marynatą i zamknij pojemnik. Udka odstaw do lodówki na całą noc.

Mięso wyciągnij z lodówki na godzinę przed pieczeniem. Przełóż je do naczynia żaroodpornego, wlej ok. 50 ml wody i zamknij naczynie pokrywką.

Piekarnik rozgrzej do 190 stopni (grzanie góra-dół). Udka z kurczaka piecz ok. 40 minut z przykryciem, a potem 15 minut bez pokrywki. Po pierwszych 20 minutach przewrócił udka na drugą stronę i powtórz tę czynność po kolejnych 20 minutach. Te ostatnie 15 minut mięso powinno się piec skórką do góry.

Podawaj na ciepło lub na zimno z wybranymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na udka z kurczaka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,7% osób

Więcej informacji na temat udek z kurczaka

Udka z kurczaka z wybranymi dodatkami idealnie sprawdzą się jako pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny. Samo przygotowanie tych udek nie jest czasochłonne, ale nie jest to szybki przepis – jest tutaj znaczący czas oczekiwania (marynata, pieczenie). Mimo to warto wypróbować tak przygotowane udka!

Jak zrobić udka z kurczaka? Mięso należy zamarynować. Do tego potrzebne będą różne przyprawy i zioła. Zarówno sól i pieprz, jak i zioła prowansalskie, przyprawę do kurczaka i przeciśnięty przez praskę czosnek należy wymieszać w miseczce razem z oliwą (może być też olej, np. rzepakowy). Taką marynatą należy dobrze natrzeć mięso i zamknąć je w pojemniku. Mięso powinno odleżeć w lodówce co najmniej parę godzin, ale najlepiej zostawić je tam na całą noc.

Mięso należy wyjąć z lodówki godzinę przed pieczeniem, aby ociepliło się do temperatury pokojowej. Ile czasu piec udka z kurczaka? Powinno to zająć ok. 50-55 minut, z czego pierwsze 40 minut mięso powinno być pod przykryciem (w połowie należy odwrócić), a ostatnie 10-15 minut już bez przykrywki, aby powstała chrupiąca skórka na udkach. Tak przygotowane pieczone mięso z piekarnika można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno – w obu przypadkach będzie bardzo dobre.

Ten przepis na pyszne udka z kurczaka zmodyfikuj tak, aby dopasować danie do swojego gustu. Wybierz takie przyprawy, które lubisz najbardziej i to właśnie w nich obtocz i zamarynuj mięso. Świeży czosnek możesz zamienić na czosnek granulowany. Mięso możesz zamarynować także z kawałkami cebuli. W ten sam sposób, jak udka, możesz przygotować pałki lub ćwiartkę kurczaka (czyli udko z podudziem), ale czas pieczenia będzie inny (mniejsze części trzeba piec krócej, a większe kawałki dłużej).

Soczyste udka z kurczaka można podać na obiad z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami, choć sprawdzi się także puree. Te udka będą dobre także z ryżem, kaszą lub świeżym pieczywem. Odpowiednim dodatkiem będzie ulubiona sałatka. Możesz pokusić się na czerwone buraczki, mizerię z ogórka lub surówkę z białej kapusty i marchewki.

Alergeny w udkach z kurczaka

Lista alergenów dla udek z kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • przyprawa do kurczaka

Wartości odżywcze udek z kurczaka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(255g)
Energia (kcal)
244.02
622.25
Białko (g)
15.44
39.37
Fenyloalanina (mg)
0.60
1.54

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(255g)
Węglowodany (g)
0.80
2.05
Węglowodany przyswajalne (g)
0.76
1.94
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.04
0.10

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(255g)
Tłuszcz (g)
19.62
50.03
Tłuszcze nasycone (g)
6.41
16.34
Tłuszcze nienasycone (g)
13.21
33.70
Tłuszcze jednonasycone (g)
9.59
24.46
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.62
9.24
Cholesterol (mg)
86.85
221.46

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(255g)
Witamina A (µg (mcg))
26.15
66.68
Witamina B6 (mg)
0.32
0.82
Witamina B12 (µg (mcg))
0.52
1.33
Witamina C (mg)
0.79
2.02
Witamina D (µg (mcg))
0.09
0.24
Witamina E (mg)
0.67
1.72
Retinol (µg (mcg))
26.15
66.68
Tiamina (mg)
0.07
0.18
Ryboflawina (mg)
0.13
0.34
Niacyna (mg)
4.43
11.30
Foliany (µg (mcg))
3.79
9.67
Beta karoten (µg (mcg))
0.10
0.25

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(255g)
Sód (mg)
78.87
201.11
Potas (mg)
197.42
503.42
Wapń (mg)
11.97
30.53
Fosfor (mg)
147.72
376.70
Magnez (mg)
18.23
46.49
Żelazo (mg)
0.70
1.79
Cynk (mg)
1.40
3.56
Miedź (mg)
0.05
0.13
Mangan (mg)
0.05
0.13
Szacunkowy indeks glikemiczny udek z kurczaka 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania udek z kurczaka

Koszt składników
39.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udko kurczaka ze skórą
720 g
6 kawałków
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
11.52
Za 720 g
Oliwa z oliwek
36 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.44
Za 36 ml
Czosnek
15 g
3 ząbki czosnku
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Koszt składników
39.00