-
Strogonow z wieprzowiny
Pyszny, sprawdzony przepis na obiad z mięsem wieprzowym to właśnie strogonow z wieprzowiny. To idealny pomysł na obiad w towarzystwie …
25 + 55 min łatwy 6 241 kcal -
Klopsy w sosie pomidorowym
Klopsy w sosie pomidorowym to doskonały wybór na mięsny dodatek do obiadu. Swietnie smakują jako dodatek do ziemniaków, makaronu, ryżu …
30 + 20 min łatwy 4 358 kcal -
Gulasz z łopatki
Gulasz z łopatki to świetny pomysł na posiłek dla całej rodziny, ze względu na jego smak i wspaniały aromat. Można …
25 + 60 min łatwy 5 525 kcal
Dania mięsne - przepisy
-
Medaliony z indyka
Duszone medaliony z indyka w sosie to doskonała propozycja na smaczny dodatek mięsny do obiadu. Potrawa ta świetnie komponuje się …
15 + 25 min łatwy 4 317 kcal -
Kurczak generała tso
Kurczak generała tso to doskonała propozycja na mięsny dodatek do obiadu. Doskonale smakuje z dodatkiem ryżu, kaszy czy makaronu oraz …
25 + 15 min łatwy 2 547 kcal -
Cannelloni z mięsem mielonym
Cannelloni z mięsem mielonym to pomysł na pyszny i sycący obiad dla całej rodzinny. Ma naprawdę wspaniały smak, a jego …
20 + 35 min łatwy 4 669 kcal -
Roladki schabowe z pieczarkami
Roladki schabowe z pieczarkami to świetna opcja na pyszny obiad dla całej rodziny. Schab w takim wydaniu jest niezwykle soczysty …
20 + 50 min łatwy 4 342 kcal -
Soczyste udka z piekarnika
Soczyste udka z piekarnika to pomysł na wspaniałe danie, pełne smaku i aromatu. Tak przygotowany kurczak świetnie sprawdzi się na …
20 + 60 min łatwy 4 739 kcal -
Bitki z szynki wieprzowej
Bitki z szynki wieprzowej jak tradycyjne danie, które najczęściej pojawia się w polskich domach w niedzielny obiad. Bitki to klasyka …
30 + 60 min łatwy 6 191 kcal
-
Schab po zbójnicku
Schab po zbójnicku to świetna opcja dla wszystkich miłośników mięsnych dań. Ten rodzaj mięsa jest w Polsce dość popularny, zwykle …
30 + 15 min łatwy 4 298 kcal -
Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo musztardowym
Polędwica wieprzowa to rodzaj bardzo cennego mięsa, które jest soczyste i charakteryzuje się delikatnym smakiem. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na …
20 + 30 min łatwy 3 323 kcal -
Lasagne z mięsem mielonym
Pyszna lasagne z mięsem mielonym to aromatyczne danie, które przygotujesz w piekarniku. To świetne rozwiązanie, jeśli chcesz przygotować smaczne danie …
40 + 50 min średni 6 679 kcal -
Golonki z indyka pieczone
Smaczne, soczyste golonki z indyka pieczone w piekarniku – czy da się takie zrobić? Oczywiście, że tak. Zobacz, jak zrobić …
5 + 110 min - 3 141 kcal -
Karkówka w sosie grzybowym
Jeżeli lubisz grzyby i porządny kawałek mięsa to ten przepis na karkówkę w sosie grzybowym jest dla ciebie. Dzięki grzybom …
25 + 120 min łatwy 3 492 kcal
-
Rolada z boczku
Uniwersalne mięso? Rolada z boczku to idealna propozycja zarówno na obiad, jak i do chleba. Ten domowy, pieczony boczek rolowany …
10 + 120 min łatwy 15 314 kcal -
Kotlety devolay
Kotlety devolay , inaczej de volaille lub kurczak po kijowsku, to nieodłączny elementem przyjęć rodzinnych jak wesela, urodziny itp. Niestety …
30 min trudny 2 930 kcal -
Karkówka z pieczarkami i cebulą
Przepis na karkówkę z pieczarkami i cebulą to pyszna propozycja na obiad. Jest to naprawdę świetny pomysł np. na niedzielne …
15 + 90 min łatwy 6 393 kcal -
Żeberka w piwie
Żeberka w piwie to naprawdę fantastyczny sposób, by uzyskać delikatne, słodkawe i bardzo smaczne mięso. Żeberka w takiej postaci są …
120 + 60 min łatwy 4 362 kcal -
Schabowe w cieście
Kotlety, klasyczne danie kuchni polskiej. Schabowe, mielone, de volaille, po pożarsku i wiele, wiele innych wpisało się w polską kuchnię …
15 + 20 min łatwy 5 314 kcal -
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pyszna pieczeń rzymska z jajkiem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi …
30 + 60 min łatwy 12 305 kcal
-
Gołąbki meksykańskie
Gołąbki to jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej. Pojawiły się na naszych terenach w XIX wieku z Ukrainy. Jednak potrawy …
20 + 60 min łatwy 6 380 kcal -
Udka z kaczki z jabłkami
Udka z kaczki z jabłkami to pomysł na naprawdę pyszny i wykwintny obiad dla całej rodziny. Świetnie sprawdzi się na …
20 + 80 min łatwy 2 412 kcal -
Kotleciki szuszu
Pyszne kotleciki szuszu to świetna propozycja na obiad dla całej rodziny. Mięsko przygotowuje się z fileta z piersi z kurczaka …
10 + 15 min łatwy 4 228 kcal -
Mielonka w słoiku po staropolsku
Pyszna, domowa konserwa mięsna na chleb? Mielonka w słoiku po staropolsku jest bardzo prosta. Poznaj ten sprawdzony przepis i zrób …
15 + 120 min łatwy 30 100 kcal -
Chilli con carne
Chilli con carne to meksykańskie danie, które na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom ostrych potraw. Świetnie sprawdzi się zjadane …
20 + 50 min łatwy 8 229 kcal
-
Placek po węgiersku
Placek po węgiersku to świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Smakuje naprawdę wybornie i pięknie się prezentuje. To …
15 + 25 min łatwy 6 791 kcal -
Gulasz wieprzowy
Gulasz jest daniem wywodzącym się z kuchni węgierskiej. Było to przysmak pasterzy, który w oryginalnej formie jest zupą składającą się …
20 + 90 min łatwy 8 392 kcal -
Musaka
Musaka to grecka zapiekanka warzywno-mięsna z sosem beszamelowym. Wykonana jest z cukinią, bakłażanem, sosem pomidorowym z mięsem mielonym i sosem …
25 + 60 min łatwy 8 729 kcal -
Kotlety pożarskie
Kotlety pożarskie to pyszna i sycąca potrawa, która przypadnie do gustu szczególnie miłośnikom drobiu i domowej kuchni. Kotleciki te są …
20 + 15 min łatwy 2 514 kcal -
Czebureki
Czebureki to tradycyjne danie kuchni ukraińskiej. Czebureki ukraińskie są to pierożki wykonane z ciasta przaśnego nadzianego mięsem a następnie smażone …
40 + 30 min łatwy 6 770 kcal -
Kotlet szwajcarski
Kotlet szwajcarski to popularne danie, które ma wielu zwolenników. Bardziej znany pod nazwą Cordon Bleu. Z cudownie roztopionym serem i …
15 + 15 min średni 5 448 kcal
-
Solianka
Solianka jest to tradycyjna zupa kuchni rosyjskiej i ukraińskiej. Jest to gęsta zupa, którą przygotowuje się na wywarze z mięsa, …
30 + 150 min średni 10 434 kcal -
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym to świetny pomysł na posiłek dla rodziny. Polędwiczka jest mięsem bardzo delikatnym i nie powinno …
20 + 40 min łatwy 5 382 kcal -
Udziec z indyka duszony
Udziec z indyka duszony jest bardzo delikatną, ale niezwykle smaczną potrawą. Całość otula przepyszny sos, który pełen jest aromatycznych warzyw …
20 + 60 min łatwy 6 212 kcal -
Schab w sosie pieczarkowym
Prosty przepis na obiad? Schab w sosie pieczarkowym jest pyszny. Miękki schab, kremowy sos o śmietankowo-maślanym smaku. Bez dwóch zdań …
20 + 25 min łatwy 6 324 kcal -
Strogonow drobiowy
Strogonow drobiowy to idealne danie, które sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Przepis na strogonowa drobiowego z warzywami jest …
30 + 45 min łatwy 4 262 kcal -
Gulasz z dzika
Gulasz z dzika to danie, które na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom dziczyzny. Mięso z dzika w sosie z …
45 + 75 min łatwy 4 283 kcal -
Gulasz ze schabu
Gulasz ze schabu to pomysł na wspaniały i pełen smaku posiłek. To najlepsze rozwiązanie dla wszystkich miłośników mięsnych potraw. W …
30 + 75 min łatwy 4 279 kcal -
Papryka faszerowana mięsem mielonym
Papryka faszerowana mięsem mielonym jest daniem, które świetnie smakuje i pięknie się prezentuje. Papryka wypełniona po brzegi pysznym mięsnym farszem …
20 + 30 min łatwy 2 371 kcal -
Zrazy z karkówki
Zrazy z karkówki to jednej z najbardziej popularnych dań obiadowych w polskiej kuchni. Zapewne większości z nas kojarzą się z …
20 + 30 min łatwy 3 379 kcal -
Rolada wieprzowa
Rolada wieprzowa to pyszna propozycja na obiad. Można ją przygotować na wiele sposobów, jednak ja skupię się na delikatnej i …
15 + 60 min łatwy 4 435 kcal -
Pljeskavica
Pljeskavica to doskonała propozycja na smaczny dodatek mięsny do obiadu. Jest to tradycyjny kotlet z mięsa mielonego, przygotowywane na ruszcie. …
40 + 20 min łatwy 5 420 kcal -
Papryka nadziewana
Papryka nadziewana to naprawdę wspaniała opcja na posiłek. Jest niezwykle piękna, ciekawa, a przy tym naprawdę smaczna i sycąca. To …
40 + 20 min łatwy 4 556 kcal -
Banh mi
Banh mi to wietnamska bagietka z warzywami i mięsem, która doskonale sprawdzi się na lunch, czy kolację. Świetnie smakuje, wspaniale …
20 + 15 min średni 2 494 kcal -
Knedle z mięsem
Knedle z mięsem to doskonała propozycja na domowy obiad. Knedle ziemniaczane są tradycyjną polską potrawą. Można je robić z mięsem …
60 + 15 min średni 5 487 kcal -
Schab z pieczarkami i serem
Schab z pieczarkami i serem to świetny pomysł na pyszne danie na obiad dla całej rodziny lub znajomych. Przepis na …
10 + 20 min łatwy 6 1128 kcal -
Flaczki po zamojsku
Flaczki po zamojsku to coś dla miłośników tradycji. Są niezwykle smaczne, a przy tym bardzo aromatyczne. Oprócz dużej ilości mięsa …
20 + 120 min łatwy 4 260 kcal -
Zrazy wołowe zawijane
Zrazy wołowe zawijane to wspomnienie z dzieciństwa. Na każdej rodzinnej uroczystości czy podczas Świąt, babcia serwowała zrazy w sosie nadziewane …
30 + 90 min średni 4 250 kcal -
Pulpety w sosie śmietanowo koperkowym
Pulpety w sosie śmietanowo koperkowym to pomysł na niezwykle szybki, ale bardzo pyszny obiad. Kawałki mięsa skąpane w łagodnym śmietanowym …
25 + 25 min łatwy 4 280 kcal -
Papryka faszerowana z piekarnika
Znudziły ci się kotlety mielone? Chcesz w ciekawszy sposób przygotować mięso mielone? Jeżeli tak, to dobrze trafiłaś. Ten przepis jest …
30 + 70 min średni 4 258 kcal -
Kaczka po pekińsku
Chrupiąca, pieczona i bardzo pyszna kaczka po pekińsku to potrawa wykwintna, wymagająca czasu na jej przygotowanie, jednakże zdecydowanie warto ją …
60 + 115 min trudny 6 871 kcal -
Płow
Płow to tradycyjna potrawa wschodnia, która przygotowywana jest na bazie ryżu z dodatkiem warzyw oraz kawałków mięsa. Tradycyjny domowy płow …
60 + 40 min łatwy 4 725 kcal -
Gulasz z cielęciny
Gulasz z cielęciny to idealny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Mięso przyrządzone w taki sposób jest niezwykle kruche …
20 + 40 min łatwy 4 360 kcal -
Udka pieczone w piekarniku na blasze
Udka pieczone w piekarniku na blasze to doskonała propozycja na pyszne danie dla całej rodziny. Udka świetnie smakują podane na …
10 + 60 min łatwy 7 360 kcal -
Roladki schabowe z piekarnika
Roladki schabowe z piekarnika wypełnione są ciągnącym się żółtym serem, suszonymi pomidorami i kiszonym ogórkiem. Świetnie sprawdzą się na obiad …
30 + 40 min średni 6 194 kcal
Dania z mięsem – najlepsze przepisy na potrawy mięsne i z dodatkiem mięsa
Dania z mięsem cieszą się w naszym kraju ogromną popularnością. Mimo że wiele osób wybiera dziś potrawy bez mięsa, w dalszym ciągu większość ludzi na obiad preferuje mięsne produkty. Wołowina, mięso wieprzowe bądź drobiowe mają nie tylko mnóstwo białka, ale też wiele cennych witamin oraz aminokwasów. Jakie są proste, smaczne przepisy na drób? Czy mięso może stanowić dodatek w każdej diecie? Jakie są szybkie pomysły na mięsny posiłek? Dowiedz się więcej na ten temat!
Dania z mięsem – mięsne przepisy na zdrowy, pożywny i szybki obiad
Czy mięso drobiowe albo wołowina są zdrowe? Najważniejsze właściwości mięsa
Mięso od wielu lat stanowi niezwykle wartościowy produkt żywnościowy. Znajduje się w nim mnóstwo białka oraz cennej witaminy B, a także niektóre minerały, które niezbędne są do codziennego funkcjonowania człowieka. W kilku rodzajach mięs odnaleźć można również witaminę A – zwłaszcza w podrobach. Mięso to ważny budulec mięśni, a także tkanek miękkich. W dodatku potrafi dostarczyć sporego „zastrzyku” energii, czego nie można powiedzieć o wielu innych produktach. Mięso spożywane w niewielkich ilościach nie powinno zaszkodzić organizmowi, więc nie zawsze trzeba z niego rezygnować. Warto zapoznać się z korzyściami płynącymi z jedzenia mięsa.
- Białko – właśnie ono jest głównym materiałem budulcowym w organizmie każdego człowieka. W mięsie mamy ok. 15-20% białka. Najwięcej zawiera go kurczak, a także innego rodzaju drób i chude mięsa.
- Żelazo – najwięcej zawiera go wołowina, a także cielęcina. Żelazo jest konieczne w diecie, ponieważ jego niedobory grożą zmniejszeniem się aktywności, szybkim męczeniem się, niedokrwistością, a także zwiększeniem narażenia na różne infekcje.
- Cynk – dużej jego ilości dostarczyć można poprzez regularne jedzenie wołowiny. Cynk odpowiada za wzmocnienie odporności organizmu, a także poprawienie sprawności intelektualnej.
- Witamina B1, B2 i B12 – tiamina (B1) wpływa na układ nerwowy i pracę serca, B2 odgrywa ważną rolę w procesach przemiany materii, a B12 niezbędna jest dla wzrostu wszystkich komórek ludzkiego organizmu. Ta ostatnia witamina przeciwdziała również anemii, a także bierze aktywny udział w produkcji czerwonych krwinek.
- Witamina PP – inaczej niacyna, która konieczna jest, aby mózg prawidłowo funkcjonował. Najwięcej tej witaminy zawiera kurczak.
Jak dobrze przyrządzić potrawy z mięsem? Czy obrabianie mięsa jest szybkie i proste?
W niektórych krajach mięso spożywane jest w surowej postaci. Nie trzeba daleko szukać – w Polsce jemy przecież np. tatara. Z jednej strony surowe mięso pozwala uzupełnić białko i witaminy bez dużej ich straty, jak bywa w procesie termicznej obróbki mięsa. Z drugiej strony jedzenie surowego mięsa wiązać się może z zarażeniem np. różnego rodzaju pasożytami. Czy wobec tego obróbka cieplna mięsa będzie najlepszym sposobem jego przyrządzania? Niekoniecznie! Może i zniszczymy w ten sposób bakterie, jednak smażenie, grillowanie czy pieczenie mięs wiązać się może z innymi zagrożeniami – jak wydzielanie się szkodliwych dla zdrowia kancerogenów. Właśnie dlatego uważa się, że najzdrowszą metodą obrabiania mięsa jest jego:
- pieczenie w niskiej temperaturze,
- duszenie,
- gotowanie (również na parze).
Warto uświadomić sobie również kilka ważnych spraw związanych ze zdrowym przyrządzaniem mięsa do spożycia. Oto kilka ważnych zasad, które należy przestrzegać:
- Nie powinno się płukać mięsa pod kranem, ponieważ to nawyk stwarzający zagrożenie. Dlaczego? Otóż pryskająca woda roznosi się z reguły po okolicznych przedmiotach, na których natychmiast osadzają się bakterie z mięsa. Specjaliści uważają, że płukanie mięsa jest zupełnie zbędne – sama obróbka termiczna skutecznie zwalczy drobnoustroje.
- Do krojenia mięsa należy używać osobnej, przeznaczonej do tego deski. Oczyszczanie jej nie należy do łatwych zadań, więc lepiej nie ryzykować i nie kroić na jednej desce np. mięsa i warzyw.
- Obsmażanie mięsa to najbardziej niezdrowy sposób na przygotowywanie z niego posiłków. W czasie smażenia w mięsie mogą powstać bowiem bardzo niebezpieczne dla zdrowia związki.
- Wrzucanie mięsa na nie rozgrzaną patelnię to błąd, ponieważ mięso zaczyna wówczas przywierać do naczynia.
- Smażenie mięsa prosto z zamrażalnika albo lodówki również jest błędem – istnieje bowiem ryzyko, że będzie ono w środku niedopieczone albo surowe.
- Przyciskanie mięsa do patelni nie przyspieszy procesu smażenia, a może mięso wyłącznie przypalić. Z kolei zbyt częste przesuwanie nim po patelni spowolni obróbkę termiczną.
- Używanie tego samego tłuszczu do smażenia mięsa sprawi, że zacznie on wytwarzać szkodliwe dla zdrowia związki.
- Aby mięso było bardziej kruche, należy ciąć je w poprzek, a nie wzdłuż włókien.
Potrawy z mięsem – co trzeba wiedzieć o rodzajach mięsa i jego pochodzeniu?
Rodzaje mięsa – wszystko, co trzeba o nich wiedzieć!
Najłatwiej jest podzielić mięso na białe oraz czerwone. Jest to najbardziej podstawowy podział mięsa, dlatego też według niego postaramy się wyszczególnić różne rodzaje mięsa. Do białego mięsa zaliczamy drób – a więc kurę, kaczkę, indyka, gęś, gołębie czy perliczki. W tę grupę wliczają się również dzikie ptaki (np. kuropatwy oraz bażanty), kuropatwy i króliki. Do czerwonego zaliczamy z kolei wszystkie mięsa, które pochodzą od dużo większych zwierząt hodowlanych. Oto kilka rodzajów czerwonego mięsa, które najczęściej spożywamy:
- Wieprzowina – mięso wieprzowe
pochodzi ze świń i jest to jedno z najbardziej popularnych rodzajów mięsa w
naszym kraju.
-
Wołowina – mięso pochodzące od
krów, ale też np. byków.
-
Baranina – mięso pochodzące od
owiec. Jeśli jest to młode zwierzę (jagnię), wówczas mięso nazywane jest
jagnięciną.
-
Dziczyzna – mięso pochodzące od
upolowanych zwierząt, m.in. jelenia, sarny czy dzika.
- Konina – mięso pochodzące z koni, które w Polsce nie jest popularne. Więcej spożywa się go np. w Kazachstanie albo Chinach.
Mięso, którego raczej również nie je się w naszym kraju, pochodzi m.in. z kóz, psów, aligatorów, węży albo kangurów. Najczęściej tego rodzaju mięso spotkać można w krajach tropikalnych – zależnie od danej strefy geograficznej, gdzie zwierzęta te występują w środowisku naturalnym.
Warto pamiętać…
W sklepowych lodówkach znaleźć można wiele różnych rodzajów mięs. Przy jego wyborze zawsze trzeba jednak wyostrzyć zmysły – wzrok, węch oraz dotyk. Mięso musi mieć intensywny kolor i nie mogą znajdować na nim żadne plamy. Tłuszcz powinien być z kolei koloru kremowo-białego, a nie żółtego. Świeże mięso ma neutralny zapach – jeśli woń po otwarciu produktu będzie intensywna, na pewno nie będzie to świeże mięso! W dotyku produkty mięsne powinny być sprężyste i delikatnie wilgotne. Gdy mięso będzie lepkie i wypuszczać będzie sok, nie powinno się takiego produktu przygotowywać.
Należy też pamiętać, że mięso może być cennym składnikiem diety. Jest smaczne, a także bogate w wiele składników odżywczych. Warto jeść różne rodzaje mięsa, żeby nie dopuścić do niedoboru konkretnych witamin i substancji mineralnych. Wystarczy kilka porcji mięsa w tygodniu, aby zapewnić sobie zdrowie i energię. Jeśli nie chcesz jednak spożywać zbyt dużych ilości mięsa, koniecznie włącz do diety ryby oraz warzywa strączkowe, które zawierają mnóstwo białka.