Schab z pieczarkami i serem

Opublikowano: 17.12.2021 r., 11:19 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Schab z pieczarkami i serem podany na liściu sałaty leżącym na białym talerzu.
Schab z pieczarkami i serem
Schab z pieczarkami i serem to doskonała propozycja na pyszne mięso na obiad dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na to smaczne danie obiadowe.
Przygotowanie 10 min
Smażenie i Pieczenie 20 min
1128 kcal
Kcal w porcji
440 g
Wielkość porcji
71
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości (1000 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - pół szklanki (100 g)
  • Bułka tarta - pół szklanki (100 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
  • Pieczarki - 15 średnich sztuk (400 g)
  • Masło klarowane (100 g)
  • Olej rzepakowy (200 ml)
  • Ser gouda (400 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, blacha

Przepis na schab z pieczarkami i serem krok po kroku

Schab pokrój w plastry grubości 2-3 cm.

Rozbij tłuczkiem do mięsa i dopraw solą i pieprzem.

Obtocz w mące pszennej.

Ubij jajka w misce.

Maczaj kotlety w jajku, a następnie w bułce tartej.

Rozgrzej na patelni olej rzepakowy i usmaż kotlety.

Posiekaj pieczarki.

Obierz cebulę i pokrój w kostkę.

Na patelni rozgrzej masło klarowane, zeszklij cebulę i pieczarki, dopraw solą i pieprzem.

Pieczarki ułóż na kotlecie schabowym i posyp startym serem.

Zapiecz w piekarniku przez 3 minuty.

Podawaj z gotowanymi ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej.

Jak oceniasz przepis na schab z pieczarkami i serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,9% osób

Więcej informacji na temat schabu z pieczarkami i serem

Schab z pieczarkami i serem to świetny pomysł na pyszne danie na obiad dla całej rodziny lub znajomych. Przepis na schab z pieczarkami i serem jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go zrobić. Do przygotowania dobrego schabu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: schab, jajka, bułka tarta, mąka pszenna, pieczarki, ser gouda, masło klarowane, olej rzepakowy, sól, pieprz, cebula.

Jak zrobić schab z pieczarkami i serem? Schab pokrój w plastry grubości 2-3 cm. Rozbij tłuczkiem do mięsa i dopraw solą i pieprzem. Obtocz w mące pszennej. Ubij jajka w misce. Maczaj kotlety w jajku, a następnie w bułce tartej. Rozgrzej na patelni olej rzepakowy i usmaż kotlety. Posiekaj pieczarki. Obierz cebulę i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej masło klarowane, zeszklij cebulę i pieczarki, dopraw solą i pieprzem. Pieczarki ułóż na kotlecie schabowym i posyp startym serem. Zapiecz w piekarniku przez 3 minuty. Podawaj z gotowanymi ziemniakami.

Pieczarki są jednymi z najczęściej spożywanych przez nas grzybów. Są tanie i ogólnodostępne. Pieczarki zawierają duże ilości witamin z grupy B. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne między innymi za prawidłowy metabolizm oraz liczne przemiany energetyczne. Maja niską zawartość tłuszczu i kalorii ogółem. Dlatego świetnie nadają się dla osób walczących z nadmierną wagą. Ser żółty jest wyrobem z mleka krowiego. Zawiera dużą ilość kalorii, jest doskonałym źródłem wapnia oraz białka. Wapń jest niezbędny do prawidłowej mineralizacji naszych kości. Zapobiega osteoporozie u dorosłych i krzywicy u dzieci. Schab wieprzowy jest mięsem zawierającym dużą ilość białka zwierzęcego. Schab zawiera witaminy z grupy B, żelazo oraz potas. Schab nie zawiera dużej ilości tłuszczu, jest także nisko kaloryczny.

Podsumowując kotlety schabowe z pieczarkami i serem to dobre danie obiadowe dla całej rodziny. Kotlety schabowe możesz przygotować także z serem feta lub mozzarellą. Schabowe można spożywać od razu po przygotowaniu. Nie nadają się do przechowywania w lodówce.

Alergeny w schabie z pieczarkami i serem

Lista alergenów dla schabu z pieczarkami i serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Bułka tarta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
    • Ser gouda

Wartości odżywcze schabu z pieczarkami i serem

na 100g gotowej potrawy

Schab z pieczarkami i serem jest daniem zawierającym dużo białka zwierzęcego. Schab z pieczarkami jest wysokokalorycznym daniem. Zawiera dużą ilość tłuszczu nasyconego. Powinny ograniczać jego spożywanie osoby na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(440g)
Energia (kcal)
256.51
1128.64
Białko (g)
14.21
62.51

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(440g)
Węglowodany (g)
7.00
30.81
Węglowodany przyswajalne (g)
6.55
28.84
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.45
1.96
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(440g)
Tłuszcz (g)
18.88
83.08
Tłuszcze nasycone (g)
7.47
32.85
Tłuszcze nienasycone (g)
11.42
50.23
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.59
37.79
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.83
12.44
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
76.54
336.78
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(440g)
Witamina A (µg (mcg))
66.57
292.89
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.33
1.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.50
2.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.87
3.83
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.35
1.55
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.29
1.27
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
65.82
289.59
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.35
1.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.24
1.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.06
17.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
19.50
85.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
8.82
38.80
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(440g)
Sód (mg)
178.44
785.12
Potas (mg)
237.66
1045.71
Wapń (mg)
120.91
532.02
Fosfor (mg)
205.05
902.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.91
87.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.81
3.57
Cynk (mg)
1.43
6.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny schabu z pieczarkami i serem 71
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania schabu z pieczarkami i serem

Koszt składników
77.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
1000 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 3
25.00
Za 1000 g
Mąka pszenna typ 500
100 g
pół szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Bułka tarta
100 g
pół szklanki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 100 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Pieczarki
400 g
15 średnich sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Masło klarowane
100 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 100 g
Olej rzepakowy
200 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 200 ml
Ser gouda
400 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 3
11.20
Za 400 g
Koszt składników
77.40