-
Twaróg z rzodkiewką
Twaróg z rzodkiewką to jedna z najpopularniejszych propozycji przygotowania sera twarogowego białego w wersji słonej. Twarożek świetnie sprawdzi się jako …
20 min łatwy 4 77 kcal -
Pierogi ruskie
Pierogi ruskie to jedna z popularniejszych potraw w Polsce. Niektórzy nie wyobrażają sobie świąt lub rodzinnego spotkania bez tych pierogów. …
80 + 30 min średni 5 626 kcal -
Placki twarogowe z cukrem pudrem
Klasyczna wersja przepisu na placki twarogowe na słodko – z cukrem pudrem. Koniecznie zrób te placki dla dziecka, dla męża, …
30 min łatwy 4 345 kcal
Przepisy z serem - przepisy
-
Schab z pieczarkami i serem
Schab z pieczarkami i serem to świetny pomysł na pyszne danie na obiad dla całej rodziny lub znajomych. Przepis na …
10 + 20 min łatwy 6 1128 kcal -
Omlet z pomidorami
Puszysty omlet z pomidorami nadaje się na śniadanie oraz lunch. Ten posiłek jest prosty do przygotowania, więc na fit omlet …
40 min łatwy 2 421 kcal -
Rolada z piersią z kurczaka
Rolada z piersią z kurczaka to świetna propozycja na pyszny obiad. Drobiowa rolada jest soczysta i można ją przygotować dzień …
20 + 30 min łatwy 6 496 kcal -
Pierogi z twarogiem
Pierogi z twarogiem to doskonały pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny na słodko. Pierogi z twarogiem można podać także …
30 + 20 min łatwy 5 952 kcal -
Kotlety słoneczne
Kotlety słoneczne to wspaniały pomysł na pyszny posiłek dla całej rodziny. Są naprawdę smaczne i robi się je bardzo szybko, …
20 + 25 min łatwy 4 471 kcal -
Ciasto francuskie z pieczarkami i serem
Ciasto francuskie z pieczarkami i serem to świetna opcja dla wszystkich miłośników pysznych, ale również bardzo łatwych przekąsek. W tym …
15 + 15 min łatwy 12 167 kcal
-
Racuchy z cukinii
Fit racuchy z cukinii, marchewki i twarogu to pyszne placuszki dobre na dietę, a także dla dzieci. Są smaczne, szybkie …
25 min łatwy 2 348 kcal -
Zupa meksykańska z pulpecikami w towarzystwie serowo-czosnkowych mini tostów
Cóż za fantastyczne połączenie smaków! Zupa pomidorowa z papryką, pieczarkami, fasolą i kukurydzą z dodatkiem mini pulpecików wołowych jest czymś …
15 + 30 min łatwy 6 567 kcal -
Tarta ze szparagami, oliwkami, pomidorem, łososiem i serem camembert
Przepis na tartę ze szparagami. Wspaniałe quiche z zielonymi szparagami, oliwkami, pomidorem, świeżym łososiem oraz serem camembert jest bardzo dobrym …
20 + 70 min łatwy 4 904 kcal -
Naleśniki z serem
Naleśniki z serem to najpopularniejsze naleśniki na słodko, znane chyba każdemu. Cienkie, delikatne, puszyste, rozpływające się w ustach ciasto naleśnikowe …
45 min łatwy 3 345 kcal -
Zapiekanka gyros z makaronem
„Wow! Ale to jest pyszne!” Tyle zdołasz powiedzieć, gdy spróbujesz tej zapiekanki z makaronem w stylu gyros. Z kurczakiem, warzywami, …
30 + 20 min łatwy 4 673 kcal
-
Quritto
Quritto to inspirowane kuchnią meksykańską proste danie, które bazuje na plackach tortilli i pysznym farszu z kurczaka. Jest szybkie, a …
19 + 25 min łatwy 2 1038 kcal -
Kopytka z serem
Kopytka z serem można podać na słono lub na słodko. Możesz być pewien, że tą potrawą zaciekawisz swoich bliskich i …
40 + 25 min łatwy 4 419 kcal -
Drożdżówki z serem
Drożdżówki z serem sprawdzą się jako dobra przekąska, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Bułeczki drożdżowe z serem są …
45 + 20 min łatwy 10 396 kcal -
Makaron z sosem serowym
Makaron z sosem serowym z brokułami to bardzo dobrym pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. Przepis na makaron z …
20 + 20 min łatwy 6 1054 kcal -
Pierogi z kaszą jaglaną i serem na słono
Pierogi z kaszą jaglaną z cebulą i serem białym to dobry pomysł na coś innego. Doskonały, prosty przepis wegetariański, który …
40 + 50 min średni 4 586 kcal -
Kluski z serem
Kluski z serem to danie, które skradnie serca wszystkich miłośników tradycyjnej kuchni polskiej w najprostszym wydaniu. Są smaczne, lekkie i …
15 + 15 min łatwy 4 245 kcal
-
Sałatka z serem halloumi
Sałatka z serem halloumi to danie pochodzące z kuchni śródziemnomorskiej, gdzie wykorzystuje się spore ilości tego typu serów. Jest to …
25 min łatwy 2 437 kcal -
Kotlety z kaszy gryczanej i twarogu
Kotlety z kaszy gryczanej i twarogu to idealna propozycja na obiad bez mięsa. Sprawdzą się nie tylko jako posiłek u …
20 + 10 min łatwy 8 -
Rogaliki z serem
Drożdżowe rogaliki z twarogiem to doskonały pomysł na smaczny dodatek do herbaty i kawy. Świetnie sprawdzą się jako smaczna przekąska …
50 + 25 min łatwy 10 366 kcal -
Krokiety z serem
Krokiety z serem to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników prostych i tradycyjnych dań. Całość składa się ze wspaniałego farszu na …
60 + 10 min łatwy 4 603 kcal -
Pierogi ze szpinakiem i serem
Domowe pierogi ze szpinakiem i serem to pomysł na obiad dla całej Twojej rodziny. Pierogi po przygotowaniu możesz ugotować i …
30 + 10 min łatwy 28 104 kcal
-
Sernik wiedeński
Sernik wiedeński to jeden z najpopularniejszych odmian serników. Najczęściej pieczony bez spodu, z puszystym mielonym serem twarogowym i jajkami. Idealny …
30 + 75 min łatwy 10 254 kcal -
Sernikobrownie z malinami
Ciasto czekoladowe z serem i malinami to doskonała propozycja na pyszny i delikatny sernik na spodzie przypominającym ciasto brownie. Jest …
30 + 40 min łatwy 10 507 kcal -
Czebureki
Czebureki to tradycyjne danie kuchni ukraińskiej. Czebureki ukraińskie są to pierożki wykonane z ciasta przaśnego nadzianego mięsem a następnie smażone …
40 + 30 min łatwy 6 770 kcal -
Sernik nowojorski
Sernik nowojorski to przepyszny i bardzo słodki deser, o delikatnej nucie cytrusowej, który przypadnie do gustu miłośnikom orzeźwiających przysmaków. Jest …
30 + 90 min średni 12 -
Kotlet szwajcarski
Kotlet szwajcarski to popularne danie, które ma wielu zwolenników. Bardziej znany pod nazwą Cordon Bleu. Z cudownie roztopionym serem i …
15 + 15 min średni 5 448 kcal -
Tarta ze szparagami w boczku z serem feta
Tarta ze szparagami zielonymi zawiniętymi boczek i posypana serem feta z pomidorowym sosem jest idealnym daniem na zwykły obiad lub …
15 + 25 min łatwy 4 732 kcal
-
Grillowany stek z kalafiora z serem i ketchupem oraz pieczonym pieczywem
Sezon grillowy w pełni. Coraz więcej osób ogranicza mięso lub po prostu ma ochotę na urozmaicenie menu i spróbowanie czegoś …
5 + 10 min łatwy 4 178 kcal -
Zapiekanki z bagietki z boczkiem i serem
Pyszne, szybkie i malutkie zapiekanki z bagietki z boczkiem i serem z piekarnika to doskonały pomysł na super przekąskę. Stworzone …
10 + 15 min łatwy 4 481 kcal -
Pljeskavica
Pljeskavica to doskonała propozycja na smaczny dodatek mięsny do obiadu. Jest to tradycyjny kotlet z mięsa mielonego, przygotowywane na ruszcie. …
40 + 20 min łatwy 5 420 kcal -
Roladki z ciasta francuskiego
Roladki z ciasta francuskiego to idealna propozycja na szybką przekąskę w ciągu dnia lub przystawkę na spotkanie ze znajomymi. Roladki …
10 + 30 min łatwy 14 191 kcal -
Omlet z szynką i serem
Omlet z szynką i serem to świetny pomysł na szybki omlet śniadaniowy. Omlet można podać w zastępstwie za jajecznicę lub …
10 + 15 min łatwy 3 757 kcal -
Gruzińskie chaczapuri
Gruzińskie chaczapuri to klasyka tradycyjnej kuchni gruzińskiej. Jest proste w przygotowaniu, a bardzo odżywcze. Z tym przepisem przygotujesz je w …
25 + 20 min łatwy 2 1585 kcal -
Fondue serowe
Fondue serowe to pyszny sos przygotowany na bazie sera żółtego oraz wina białego. Fondue stanowi doskonały pomysł na dodatek do …
30 min łatwy 10 170 kcal -
Cannelloni z mięsem mielonym
Cannelloni z mięsem mielonym to pomysł na pyszny i sycący obiad dla całej rodzinny. Ma naprawdę wspaniały smak, a jego …
20 + 35 min łatwy 4 669 kcal -
Seromakowiec z gotowej masy makowej
Sernik i makowiec to dwa najpopularniejsze ciasta, które goszczą na naszym stole nie tylko w Święta. Jeśli co roku masz …
40 + 45 min łatwy 17 296 kcal -
Kurczak w sosie serowym
Kurczak w sosie serowym to smaczny pomysł na obiad. Danie to nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych, każdy poradzi sobie z …
20 + 40 min łatwy 4 149 kcal -
Sernik straciatella
Sernik straciatella to ciastko, które się pięknie prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje. Spotykają się w nim serowa masa i kawałki …
30 min łatwy 10 597 kcal -
Pierogi ze szpinakiem i serem feta
Pyszne pierogi ze szpinakiem i serem feta to doskonała propozycja na bez mięsny obiad. Pierogi to smaczne tradycyjne polskie danie. …
30 + 10 min średni 5 853 kcal -
Zawijasy z ciasta francuskiego
Zawijasy z ciasta francuskiego to doskonały pomysł na pyszną przekąskę. Smaczne ciasto francuskie doskonale sprawdza się z wieloma dodatkami, podane …
15 + 20 min łatwy 10 399 kcal -
Chaczapuri z mięsem
Chaczapuri to klasyka i jedno z najpopularniejszych dań tradycyjnej kuchni gruzińskiej. To drożdżowy placek, który w zależności od regionu podawany …
25 + 20 min średni 10 478 kcal -
Penne ze szpinakiem
To dobre penne ze szpinakiem to super pomysł na szybki, smaczny obiad. Jeśli chcesz przygotować zdrowy obiad, to jesteś w …
20 + 20 min łatwy 4 623 kcal -
Zapiekanka z pieczarkami i serem
Pyszna i prosta zapiekanka z pieczarkami i serem jest najlepsza na obiad. Bardzo proste składniki, szybkie przygotowanie – zobacz, jak …
20 + 20 min łatwy 6 724 kcal -
Sernikobrownie z oreo
Coraz częściej do przygotowywania deserów czy słodkich posiłków wykorzystuje się popularne, lubiane słodycze. Taka sytuacja dotyczy między innymi pankejków, naleśników, …
20 + 40 min średni 12 509 kcal -
Banica
Banica to tradycyjne danie kuchni bułgarskiej. Zapiekane ciasto filo z dodatkami świetnie sprawdza się na obiad a także przekąskę podczas …
10 + 50 min łatwy 10 488 kcal -
Pizza z krewetkami
Domowa pizza z krewetkami to pyszna propozycja na obiad lub kolację. Jest to szybka i smaczna opcja dla każdego, kto …
40 + 15 min średni 4 411 kcal -
Placki z cukinii z serem
Placki z cukinii z serem to idealny pomysł na pyszny, sycący i zdrowy obiad. Pięknie wyglądają i są naprawdę pożywne. …
30 min łatwy 2 874 kcal -
Roladki z bakłażana
Roladki z bakłażana z serem można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Są pyszne, delikatne i zdrowe. Przepis …
35 + 10 min średni 2 291 kcal -
Pieczone pierogi z łososiem
Pierogi z łososiem są świetnym urozmaiceniem, gdy masz już dosyć zwykłych, klasycznych pierogów. Farsz z łososia do pierogów jest łatwy …
60 + 20 min średni 4 851 kcal -
Pizza z szynką parmeńską
Pizza z szynką parmeńską to wspaniała propozycja na obiad lub kolację. Pizza z dobrymi jakościowo produktami zaskoczy domowników i zabierze …
120 + 20 min łatwy 7 465 kcal -
Roladki schabowe z serem
Roladki schabowe z serem wypełnione są ciągnącym się żółtym serem, suszonymi pomidorami i kiszonym ogórkiem. Świetnie sprawdzą się na obiad …
30 + 40 min łatwy 6 194 kcal
Dania, ciasta i desery z serem - najlepsze przepisy na potrawy z serem
Każdy pamięta z dzieciństwa ulubione pierogi z serem, naleśniki z serem czy makaron z serem na słodko. Dziś uwielbiamy pizzę z serem oraz spaghetti z sosem serowym. Rola serów w kuchni jest nieoceniona. Nie tylko dostarczają wartościowego białka, lecz także świetnie smakują. Sery nadają się do dań na słono i na słodko, na zimno i na ciepło, do dań obiadowych i do deserów. Przedstawiamy rodzaje serów i jakie potrawy można z nich zrobić. Poddajemy najlepsze pomysły na potrawy z serem.
Jakie dania można zrobić z serem
Sery w kuchni świata
Ser powstaje w wyniku wytrącenia białka i tłuszczu z mleka. Wyrabia się go z mleka krowiego, koziego i owczego. Ludzie zaczęli robić sery, wtedy gdy przystosowali się do żywienia mlekiem. Kozy, owce i bydło udomowiono w rejonie żyznego półksiężyca już około 10 tysięcy lat p.n.e. Ma to związek z wykorzystaniem mleka oraz wytworzeniem się tolerancji na laktozę u ludzi. Mleko stanowiło dodatkowe źródło białka i wpłynęło na sukces cywilizacyjny ludzi pochodzących z regionu żyznego półksiężyca. Obecnie tylko ludzie zamieszkujący północną i zachodnią Azję, Europę, jak również niektóre, wypasajace bydło plemiona afrykańskie, posiadają tolerancję laktozy. Dlatego też sery występują w tradycji kulinarnej Europy, północnej i zachodniej Azji, Indii i Egiptu. Europejczycy sprowadzili sery do Ameryki i Australii. Natomiast w tradycyjnej kuchni Dalekiego Wschodu, czy też kuchniach afrykańskich, sery nie występują i jada się je bardzo rzadko, ponieważ większość populacji nie ma tolerancji na laktozę.
Mleko jest produktem bardzo łatwo psującym się, szczególnie w ciepłym klimacie. Dlatego też bardzo szybko ludzie znaleźli sposób wykorzystania skwaśniałego mleka i produkcji serów. Co ciekawe, najstarsze zabytki wskazujące na produkcję serów pochodzą z ziem polskich sprzed kilku tysięcy lat. Kto wie, czy właśnie pomysł na robienie serów z mleka przyczynił się do udomowienia zwierząt, których nie zabijano na mięso, lecz trzymano na mleko.
Nie wiemy kto wymyślił potrawy z sera, lecz na pewno sery znali już Sumerowie i Starożytni Egipcjanie. Mleko przechowywano w workach zrobionych ze zwierzęcych żołądków, gdzie weszło w kontakt z podpuszczką ułatwiającą powstanie sera. Potem odkryto sposób na odsączanie serwatki na sitach. Początkowo sery jadano na świeżo. Próbowano je też konserwować w soli.
Sery są szczególnie popularne w kuchni śródziemnomorskiej, takich krajów jak Grecja, Włochy, Francja i Hiszpania. Kuchnie te niemal opierają się na serach. Sery jada się tu jako przekąskę, w postaci deski serów, w postaci sałatek serowych, na przykład sałatka grecka. Tu też powstało najpopularniejsze danie z serem, czyli pizza. W tych krajach powstało też najwięcej gatunków sera.
Gatunki serów na świecie
Na świecie istnieje kilka tysięcy gatunków serów, zaś w Polsce produkuje się około 600 gatunków. Sery dzielą się ze względu na rodzaj mleka z jakiego są zrobione oraz ze względu na metodę produkcji. Występują sery miękkie, półtwarde i twarde.
Według metody produkcji sery dzielimy na podpuszczkowe i kwasowe. Przy pomocy podpuszczki uzyskuje się sery pleśniowe i żółte. Natomiast poprzez ścinanie mleka zakwasem uzyskuje się sery białe, np. twaróg. Ponadto wyróżniamy również sery podpuszczkowo-kwasowe oraz zwarowe. W zależności od długości dojrzewania sery dzieli się na:
- sery świeże, które trzeba szybko spożyć, na przykład mozzarella, feta, ricotta,
- sery miękkie, czyli pleśniowe i krótko dojrzewające, na przykład brie, camembert,
- sery półtwarde, dojrzewające od 2 do 12 miesięcy, na przykład gouda lub cheddar,
- sery twarde, dojrzewające powyżej jednego roku, na przykład parmezan.
Potrawy z serem w kuchni polskiej
Kuchnia śródziemnomorska słynie z serów dodawanych do sałatek, jadanych jako przekąska, dodawanych do sosu makaronowego, czy też do pizzy. Natomiast w kuchniach Europy środkowej, wschodniej i północnej, upowszechniło się jedzenie potraw z sera białego na gorąco. Ser zawsze był tanim produktem ludowym, dlatego też znalazł zastosowanie w kuchni prostych ludzi. Dostarczał taniego białka ludziom, których nie stać było na jadanie mięsa.
Kuchnia polska obfituje w potrawy z serem zarówno na słodko, jak i na słono. Do niedawna ilość gatunków sera, robionych w Polsce, była nieduża i sprowadzała się do sera białego, żółtego i pleśniowego. Do potraw wykorzystywano głównie ser biały, zaś z serem żółtym i pleśniowym jadamy kanapki. Obecnie ilość gatunków sera, dostępnych w sklepach, znacznie wzrosła. Dlatego też możemy tworzyć potrawy z sera mascarpone, z ricottą, z camembertem czy innymi.
Klasyczne potrawy z serem w kuchni polskiej:
- pierogi lub naleśniki z serem,
- pierogi ruskie z nadzieniem z sera i ziemniaków,
- makaron z białym serem i śmietaną,
- sernik,
- drożdżówki z serem,
- pierogi leniwe,
- pasty do chleba,
W czasach PRL, gdy mięso było drogie, stworzono przepis na popularne jedzenie fast food z serem. Były to zapiekanki z pieczarkami i serem żółtym, polane ketchupem.
Dania z serem na słodko
Obiad i kolacja z białym serem na słodko
W polskiej kuchni szczególnie popularne są dania obiadowe z białym serem na słodko. Lubią je dzieci i dorośli. Niegdyś tani i szybki obiad stanowił makaron z białym serem i śmietaną posypany cukrem. Ser z dodatkiem jajka tworzy idealny farsz do naleśników i pierogów na słodko. Natomiast pierogi leniwe, czyli kluseczki z mąki i sera, to idealny przepis na szybki obiad.
Dania na słodko są zwykle kaloryczne i tuczące. Dlatego dobrym pomysłem jest zastąpienie sera mascarpone lub sera białego niskokaloryczną ricottą. Farsz do naleśników, pierogów lub knedli robimy z sera twarogowego lub ricotty, łącząc go z jajkiem, a także owocami.
Desery z sera mascarpone, twarogu
Klasycznym deserem z sera białego są różne rodzaje sernika, jak sernik krakowski, sernik wiedeński, sernik z makiem czy z brzoskwiniami. Popularną przekąską na słodko są drożdżówki z nadzieniem serowym.
Duże pole do popisu daje nam delikatny i kremowy serek mascarpone, który stanowi główny składnik deseru tiramisu. Z sera mascarpone robimy desery, kremy, jak również nadzienie do babeczek czy rurek. W kuchni polskiej znacznie bardziej lubiane są lekkie kremy serowe, niż ciężkie i tłuste kremy na bazie masła. Dlatego też coraz bardziej popularne są delikatne i lekkie torty z kremem z sera mascarpone.
Najpopularniejsze dania z serem białym i żółtym na słono
Jak zrobić ciekawe dania obiadowe z serem na słono
Z serów można zrobić ogromne ilości potraw na słono. Dobrym przykładem jest feta, która pasuje do nadzienia do wytrawnych naleśników ze szpinakiem. Coraz bardziej popularne są pierogi z fetą i szpinakiem lub fetą i kaszą gryczaną. Przepis na szybki obiad możemy uzyskać łącząc makaron z fetą i pomidorami. Feta stanowi także świetny dodatek do zupy krem.
Z fetą, ricottą lub białym serem robimy także wytrawne farsze do naleśników lub pierogów. Do sera świetnie pasuje łosoś, szpinak i pomidory. Sery białe i żółte stanowią idealny dodatek do sosów do spaghetti. Ser żółty pełni ważną rolę jako wierzchnia warstwa lazanii czy pizzy.
Przekąski z serem na śniadanie, kolację i na imprezę
Kanapki z białym, żółtym czy pleśniowym serem królują w czasie śniadania czy kolacji. Na śniadanie chętnie jemy twarożek z różnymi dodatkami, jak szczypiorek, rzodkiewka czy czosnek. Zamiast kalorycznego sera żółtego, warto zrobić kanapki z nietuczącą ricottą.
Natomiast kolacja to nie tylko czas na naleśniki z serem, lecz także na wszelkiego typu sałatki. Sery białe świetnie sprawdzają się jako dodatek do sałatek. Feta stanowi klasyczny dodatek do sałatki greckiej. Feta świetnie pasuje do świeżych, wiosennych warzyw i pozwala skomponować własną sałatkę z sałatą, rukolą, roszponką, pomidorami, papryką, rzodkiewką, kapustą pekińską, oliwkami itp. Zamiast fety możemy zrobić sałatkę z camembertem lub z serem pleśniowym. W krajach śródziemnomorskich kolacja nie może obyć się bez pizzy z mozarellą lub żółtym serem.
Ser na imprezę to nie tylko sernik na deser. Coraz bardziej popularnym daniem na imprezę staje się deska serów lub półmisek z plasterkami serów pleśniowych i brie. Serek feta świetnie nadaje się na koreczki z oliwkami, wędliną i warzywami. Feta sprawdza się doskonale jako dodatek do wytrawnych ciasteczek z ciasta francuskiego oraz jako nadzienie do tarteletek. Na imprezie świetnie smakują koreczki z panierowanym camembertem.