-
Papryka marynowana z miodem
Pyszne przetwory możemy tak naprawdę przygotowywać z dowolnych składników, warto postawić na warzywa, które są bogactwem witamin. Papryka należy do …
20 + 30 min łatwy 4 228 kcal -
Kruche żeberka w miodzie i musztardzie
Kruche żeberka w miodzie i musztardzie to smaczne rozwiązanie na obiad. Podane z gotowanymi ziemniakami i surówką ze świeżych warzyw …
260 + 120 min łatwy 4 514 kcal -
Ogórki po chińsku
Ogórki po chińsku to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do obiadu. Smaczne ogórki można przygotować do słoików na zimę. …
20 + 10 min łatwy 5 148 kcal
Pozostałe przepisy na marynaty
-
Papryka marynowana na słodko
Papryka marynowana na słodko to doskonała opcja dla wszystkich miłośników domowych przetworów. Całość da się przygotować w kilka chwil, a …
30 + 15 min łatwy 10 178 kcal -
Papryczki czereśniowe
Papryczki czereśniowe nadziewane ziołowym farszem z sera feta to idealna przekąska zamknięta w słoiku. To pyszne papryczki idealnie sprawdzą się …
40 + 30 min łatwy 5 1110 kcal -
Cukinia z papryką w zalewie octowej
Cukinia z papryką w zalewie octowej to bardzo dobra propozycja na pyszny dodatek do potraw. Warzywa w zalewie octowej to …
20 + 20 min łatwy 10 298 kcal -
Pikle z ogórków
Pikle z ogórków to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do potraw. Domowe pikle są idealne jako warzywo marynowane do …
20 + 20 min łatwy 10 224 kcal -
Buraczki w zalewie
Marynowanie w occie to jedna z metod utrwalania żywności. Polega ona na zalewaniu produktów spożywczych zalewą przygotowaną na bazie octu, …
30 + 30 min łatwy 8 285 kcal -
Papryka konserwowa na zimę
Marynowanie w occie to jedna z metod utrwalania żywności. Polega ona na zalewaniu produktów spożywczych zalewą przygotowaną na bazie octu, …
10080 + 5 min łatwy 5 354 kcal
-
Boczniaki marynowane
Boczniaki marynowane to idealna alternatywa dla zwyczajowych grzybków w occie. Są niezwykle smaczne, a przy okazji łatwe w przygotowaniu. Są …
20 + 20 min łatwy 10 42 kcal -
Marynowane prawdziwki
Pyszne, jędrne i smaczne marynowane prawdziwki w słoikach na zimę to najlepszy sposób na przepyszne grzyby w zalewie octowej. Fantastyczny …
30 + 20 min średni 20 20 kcal -
Ogórki po cygańsku
Ogórki po cygańsku to jedna z propozycji na marynowane ogórki. Ogórki konserwowe po cygańsku w pomidorach z chili to wyjątkowa …
20160 + 3 min łatwy 4 349 kcal -
Maślaki w occie
Marynowanie to jedna z najpopularniejszych metod utrwalania żywności. Marynowanie warzyw, ze względu na wysoką temperaturę jest jego skuteczną poprzez zahamowanie …
30 + 5 min łatwy 4 233 kcal -
Marynowane grzybki
Marynowanie to jedna z najpopularniejszych metod utrwalania żywności. Marynowanie warzyw, ze względu na wysoką temperaturę jest jego skuteczną poprzez zahamowanie …
240 + 10 min łatwy 6 139 kcal
-
Cebula marynowana
Marynowanie w occie to jedna z metod utrwalania żywności. Polega ona na zalewaniu produktów spożywczych zalewą przygotowaną na bazie octu, …
20160 + 5 min łatwy 1 909 kcal -
Ogórki z chili
Marynowanie w occie to jedna z metod utrwalania żywności. Polega ona na zalewaniu produktów spożywczych zalewą przygotowaną na bazie octu, …
2 + 5 min łatwy 4 809 kcal -
Seler marynowany
Seler marynowany to doskonała opcja na smaczny dodatek do kanapek, sałatek i surówek. Jest też prosty w przegotowaniu - przekonaj …
20 + 10 min łatwy 4 130 kcal -
Ogórki z curry
Marynowanie w occie to jedna z metod utrwalania żywności. Polega ona na zalewaniu produktów spożywczych zalewą przygotowaną na bazie octu, …
14400 + 3 min łatwy 4 1362 kcal -
Podgrzybki w zalewie octowej
Podgrzybki w zalewie octowej to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do obiadu dla całej rodziny. Marynowane podgrzybki można przechowywać …
20 + 30 min łatwy 5 116 kcal -
Ogórki z kurkumą
Ogórki z kurkumą to genialny przepis na smaczne i łatwe przetwory na zimę do słoików. Są wspaniałym dodatkiem do obiadu, …
20 + 10 min łatwy 20 122 kcal
-
Kurczak w zalewie octowej
Kurczak w zalewie octowej to bardzo dobry pomysł na pyszną przekąskę dla całej rodziny. Kurczaka można przygotować kilka dni przed …
15 + 20 min łatwy 7 450 kcal -
Skrzydełka w zalewie octowej
Skrzydełka w zalewie octowej to bardzo dobry pomysł na pyszne danie na imprezę. Kurczaka w zalewie octowej można przechowywać przez …
20 + 15 min łatwy 7 569 kcal -
Śledzie marynowane w oleju na wigilię
Śledzie marynowane w oleju na wigilię to bardzo dobry pomysł na pyszne danie podczas świąt. Tradycja wigilijna zabrania spożywania mięsa, …
15 min łatwy 6 746 kcal -
Grzyby marynowane na słodko
Marynowanie w occie to jedna z metod utrwalania żywności. Polega ona na zalewaniu produktów spożywczych zalewą przygotowaną na bazie octu, …
30 + 30 min łatwy 4 114 kcal -
Borowiki marynowane
Tradycyjne borowiki marynowane to doskonały pomysł na zamknięcie sporej dawki witamin w słoiku, po które możemy sięgnąć w dowolnej chwili. …
40 + 20 min łatwy 5 76 kcal
-
Pierś z indyka pieczona w rękawie
Pierś z indyka pieczona w rękawie to propozycja na obiad dla całej rodziny. Soczysta pierś drobiowa pieczona w piekarniku doskonale …
20 + 60 min łatwy 2 680 kcal -
Schab pieczony w całości w piekarniku
Pyszny schab pieczony w całości w piekarniku nadziany śliwką to najlepszy dodatek do obiadu. Masz ochotę go upiec? Zobacz, jak …
15 + 80 min łatwy 10 194 kcal -
Udka w miodzie
Pyszne udka w miodzie to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się …
30 + 75 min łatwy 6 294 kcal -
Schab z żurawiną
Schab z żurawiną to danie, które możesz przygotować na obiad lub na imprezę. Ten pyszny i soczysty schab przygotujesz w …
5 + 80 min łatwy 8 268 kcal -
Marynowany imbir
Marynowany imbir najczęściej podaje się jako dodatek do sushi, aby oczyścić kubki smakowe między spożywaniem różnych rodzajów sushi. Imbir marynowany …
30 min łatwy 6 25 kcal -
Imbir marynowany
Imbir marynowany najczęściej podaje się jako dodatek do sushi, aby oczyścić kubki smakowe między spożywaniem różnych rodzajów sushi. Domowy imbir …
20 min łatwy 10 29 kcal
-
Smarowidło z mięsa w słoikach
Smarowidło z mięsa w słoikach to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do chleba. Smarowidło przypomina konsystencja konserwę mięsną. Tradycyjne …
20 + 140 min łatwy 5 956 kcal -
Mięso w słoikach pieczone
Mięso w słoikach pieczone to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do kanapek przygotowany w domu. Pieczone mięso jest bardzo …
20 + 120 min łatwy 5 1121 kcal -
Gulasz z sarniny
Gulasz z sarniny z winem czerwonym to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. W dalszej części dowiesz się jak …
45 + 180 min łatwy 4 412 kcal -
Pomidorki koktajlowe w zalewie
Pomidorki koktajlowe w zalewie to doskonały sposób na przedłużenie trwałości tego prostego warzywa. Pomidorki z zalewy sprawdzą się idealnie jako …
30 + 20 min średni 10 47 kcal -
Śledzie w sosie musztardowo miodowym
Śledzie w sosie musztardowo-miodowym doskonała propozycja na pyszną przystawkę, którą warto podać podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Smaczne, domowe …
30 min łatwy 10 -
Szaszłyki z polędwicy wieprzowej
Szaszłyki z polędwicy wieprzowej to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Szaszłyki warto podać z dodatkiem ugotowanego …
30 + 15 min łatwy 5 353 kcal -
Leszcz w occie
Leszcz w occie to doskonały pomysł na smaczną przekąskę. To danie, które zachwyca doskonałą kompozycją smakową - ocet idealnie łączy …
40 + 15 min średni 4 -
Schab marynowany
Schab marynowany to doskonała propozycja na smaczny, domowy obiad. Schab w przyprawach pieczony w całości świetnie sprawdzi się również jako …
25 + 60 min łatwy 8 -
Chińska surówka z białej kapusty
Chińska surówka z białej kapusty to doskonały pomysł na dodatek do obiadu. Pyszna surówka podana na słodko świetnie sprawdzi się …
30 min łatwy 10 127 kcal -
Chrupiące ogórki konserwowe
Chrupiące ogórki konserwowe to doskonała opcja dla wszystkich miłośników warzywnych dań. Są bardzo proste w przygotowaniu, a przy okazji naprawdę …
30 min średni 10 -
Kaczka pieczona z jabłkiem
Kaczka pieczona z jabłkiem to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Kaczka faszerowana jabłkami świetnie sprawdzi się podana jako …
30 + 120 min łatwy 4 550 kcal -
Łopatka pieczona w rękawie
Łopatka pieczona w rękawie w całości stanowi doskonałą propozycję na obiad dla całej rodziny. Mięso warto podać z dodatkiem ugorowanych …
30 + 105 min łatwy 10 377 kcal -
Królik pieczony w rękawie
Królik pieczony w rękawie to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Królika pieczonego warto podać z dodatkiem gotowanych lub …
30 + 60 min łatwy 8 -
Udko z kurczaka w rękawie
Udko z kurczaka w rękawie to pomysł na obiad dla całej rodziny. Mięso drobiowe doskonale smakuje z dodatkiem ugotowanych ziemniaków …
30 + 90 min łatwy 8 282 kcal -
Polędwiczki wieprzowe pieczone w rękawie
Polędwiczki wieprzowe pieczone w rękawie to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszne polędwiczki wieprzowe warto podać z dodatkiem …
30 + 30 min łatwy 10 165 kcal -
Boczek pieczony w rękawie
Boczek pieczony w rękawie możesz podać na ciepło lub na zimno. Smaczny boczek pieczony w kawałku świetnie sprawdzi się jako …
30 + 90 min łatwy 10 601 kcal -
Moskaliki
Moskaliki to śledzie marynowane w zalewie octowej. Tradycyjne domowe moskaliki świetnie sprawdzą się jako przystawka podana podczas spotkań rodzinnych lub …
50 min łatwy 2 972 kcal -
Skrzydełka z indyka
Przepis na skrzydełka z indyka z piekarnika to świetny pomysł na obiad. Najlepiej rozpocząć ich przygotowanie dzień wcześniej, by dobrze …
140 + 90 min łatwy 2 1020 kcal -
Lox
Lox to filet łososia marynowany w przyprawach. Łosoś z przyprawami może być również wędzony na zimno. Tradycyjny lox najczęściej tej …
30 min łatwy 10 268 kcal -
Schab gotowany w majonezie i musztardzie
Schab gotowany w majonezie i musztardzie to bardzo dobry pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny. Najlepszy schab można podawać …
15 + 60 min łatwy 8 254 kcal -
Kurczak w sosie jogurtowym
Kurczak z sosie jogurtowym to bardzo dobry pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny. Kurczaka można podawać z dodatkiem ryżu …
15 + 20 min łatwy 4 315 kcal -
Śledzie w oleju z cebulą i ogórkiem
Śledzie w oleju z cebulą i ogórkiem to obowiązkowy element stołu wigilijnego. Te smaczne śledzie sprawdzą się również jako smaczna …
40 min łatwy 14 426 kcal -
Łopatka w sosie własnym
Łopatka w sosie własnym to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Pyszna łopatka pieczona w piekarniku z …
15 + 240 min łatwy 6 634 kcal -
Tofu z grilla
Tofu z grilla to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Marynata do tofu na grilla pozwala na …
20 + 10 min łatwy 4 111 kcal -
Shoarma wieprzowa
Nie ma nic lepszego niż pyszna shoarma wieprzowa przygotowana w całości samodzielnie w domu. Od ucierania przypraw w moździerzu, po …
60 + 10 min łatwy 4 352 kcal -
Bulgogi
Bulgogi to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Pochodzące z kuchni koreańskiej danie podawać można podczas wielu …
20 + 20 min łatwy 6 352 kcal -
Śledź po żydowsku
Śledź po żydowsku to doskonały pomysł na smaczną przekąskę, którą możesz bez obawy podać na święta oraz jako przystawkę podczas …
30 min łatwy 2 858 kcal -
Pulled pork
Pulled pork to bardzo popularne, pyszne, amerykańskie danie. W Polsce znane jest jak szarpana wieprzowina. Dzięki długiemu pieczeniu w niskiej …
480 + 600 min łatwy 10 496 kcal -
Gicz wołowa
Pyszna gicz wołowa pieczona w całości to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie …
30 + 300 min łatwy 4 75 kcal
Marynowanie - zasady, opis metody, przepisy, porady praktyczne
Na święta przysmakiem są marynowane grzybki i śliwki, na co dzień marynowane ogórki, czy papryka. Przed pieczeniem lub duszeniem moczymy mięso w marynacie. Podajemy na obiad marynowane pulpety. Jakim procesem jest marynowanie i do czego służy. Opisujemy technikę kulinarną marynowania oraz doradzamy co możemy marynować i podajemy ciekawe przepisy na zalewy do marynowania.
Na czym polega marynowanie
Co to jest marynowanie żywności
Marynowanie żywności polega na zakonserwowaniu produktów żywnościowych poprzez moczenie w płynach, najczęściej zawierających kwasy organiczne, w celu poprawy ich smaku przed gotowaniem lub do dłuższego przechowywania. Marynowanie stanowi pradawną technikę przygotowania żywności. Jej nazwa wywodzi się od aqua marina, czyli woda morska, gdyż na początku poprawiano smak żywności przez moczenie w wodzie morskiej.
W sztuce kulinarnej wyróżniamy dwa rodzaje marynowania. Grzyby, warzywa i owoce marynujemy w roztworze octu w celu zakonserwowania ich na zimę. Natomiast marynowanie mięsa, w różnego rodzaju zalewach, ma na celu poprawienia ich smaku i nasączenia przyprawami przed gotowaniem lub pieczeniem.
Czym się różni marynowanie i fermentacja
Marynowanie nie jest tym samym co fermentacja, w czasie której bakterie przerabiają substancje organiczne. W procesie marynowania fermentacja nie zachodzi, gdyż żywność tylko nasącza się smakiem kwasu octowego i zostaje zakonserwowana. Nie jest, natomiast, przerabiana przez bakterie.
Z marynowaniem łączy się fermentacja octowa, która służy do produkcji octu będącego głównym środkiem do marynowania. Fermentacja octowa, która odbywa się przy dostępie do tlenu, uważana jest za pseudo fermentację i zachodzi w produktach zawierających cukier. Została odkryta w starożytnym Babilonie, kiedy to zaczęto produkować ocet z zepsutego wina.
Ocet jest roztworem wodnym kwasu octowego. Wyrabia się go z wina, moszczu winogronowego, jabłek, ryżu lub ziemniaków. Co ciekawe, rozcieńczony ocet owocowy był w starożytności popularnym napojem ludowym. Dlatego, gdy Juliusz Cezar pokutował pijąc ocet, w rzeczywistości pił kwaskowy napój zwykłych żołnierzy, zamiast wina dla arystokratów. W średniowieczu ocet używano do odkażania i niwelowania zapachów. Chusteczka nasączona octem pozwalała znosić fetor ówczesnych miast.
Co można marynować i w czym
W kuchni polskiej techniki marynowania używa się do przygotowania takich produktów jak:
- grzyby leśne,
- warzywa: papryka, ogórki, cukinia, czosnek i różnego rodzaju sałatki,
- owoce: śliwki, gruszki,
- mięso.
Obecnie najczęściej do marynowania używa się octu spirytusowego, rzadziej octu jabłkowego, winnego, czy też kwasku cytrynowego. Jednak marynata nie zawsze musi być octowa. Jednak zawsze do marynaty dodaje się różne zioła i przyprawy.
Jako zalewę do marynowania stosuje się:
- roztwór octu spirytusowego,
- sok z cytryny,
- wino,
- imbir,
- ananas,
- papaję,
- jogurt,
- inne.
Do czego służy marynowanie żywności w kuchni i jak wykorzystujemy marynowane produkty w sztuce kulinarnej
Marynowane grzyby, owoce i warzywa w sztuce kulinarnej
Pikle, czyli marynowane owoce i warzywa, tradycyjnie podaje się w Polsce na świąteczny stół. Przysmakiem do potraw mięsnych są wtedy marynowane grzybki leśne, śliwki w occie, ogórki konserwowe, czy marynowana papryka. Ich kwaskowy smak doskonale pasuje do mięsa i wędlin. Ale w zalewie octowej przygotowujemy nie tylko klasyczne pikle. W ten sposób możemy konserwować również warzywne sałatki oraz prawie wszystkie warzywa i owoce. Jedyną wadą marynowanych produktów jest ich niekorzystny wpływ na zdrowie, dlatego też należy zachować umiar.
Zalewa octowa składa się z octu, przypraw, wody, soli i cukru. Ocet obniża pH produktu, zaś sól i cukier uniemożliwiają drobnoustrojom korzystanie z wody. Do zalewy najczęściej stosuje się klasyczny ocet spirytusowy, który jest bezbarwny i nie powoduje przebarwiania się produktów.
Przygotowanie pikli na zimę jest bardzo proste, zaś zalewa octowa sprawia, że przetwory tego typu bardzo rzadko się psują. Przygotowujemy zalewę octową z odpowiednimi przyprawami. Kroimy warzywa i wkładamy je do słoików jako jednolite warzywo lub jako sałatkę z różnych składników. Ostudzoną zalewą zalewamy produkty w słoikach, a następnie całość pasteryzujemy.
Jak marynować mięso i w jakim celu
Marynowanie mięsa z dodatkiem kwasu octowego powoduje rozpadanie się tkanek, dzięki czemu mięso bardziej nasącza się marynatą i staje się bardziej soczyste. Warto pamiętać, że zbyt duża ilość octu w marynacie może popsuć efekt finalny. Dobra marynata do mięsa musi zawierać właściwe proporcje octu, oliwy i przypraw.
Kiedyś marynowanie mięsa służyło długiemu jego przechowywaniu. Robiono wówczas głównie zalewy octowe z dodatkiem miodu, soli i przypraw. Obecnie marynowanie mięsa ma na celu głównie nasączenie go smakiem przypraw, dlatego marynujemy przez kilka godzin przed pieczeniem lub gotowaniem. Zalewę do marynowania mięsa zwykle robi się z oliwy z oliwek i przypraw. Do marynowania używamy mięsa świeżego. Po zalaniu marynatą mięsa trzymamy w lodówce. Do marynowania nie nadaje się mięso mrożone.
Marynowane mięso staje się bardziej kruche i soczyste, dzięki temu zrobione z niego danią będą znacznie smaczniejsze. Klasycznym daniem, które nadaje się na przekąskę na co dzień lub na imprezę, są marynowane pulpety. Robimy tradycyjne pulpety z mięsa wieprzowego i smażymy je na patelni. Gotujemy zalewę octową. Pulpety wkładamy do słoika i zalewamy je gorącą zalewą. Następnie odstawiamy danie do ostudzenia, zaś wystudzone wstawiamy do lodówki na 24h.