Gotowanie sous vide

Ilustracja: Gotowanie sous vide - charakterystyka, porady praktyczne, zastosowanie

Gotowanie sous vide to nowoczesna metoda obróbki termicznej potraw, wymyślona w drugiej połowie XX wieku przez francuskiego kucharza, Georgesa Pralusa. Technika ta polega na gotowaniu potraw zapakowanych w próżniowe torby. Dzięki temu dania nie tracą wartości odżywczych, zaś uzyskują wspaniały smak i aromat. Metoda sous vide stosowana jest głównie do przetwarzania mięsa i ryb, lecz można w ten sposób przygotować prawie każde danie. Temperatura gotowanie jest niższa, lecz musi być stała przez cały czas gotowania. Aby wykorzystać ją w domu należy zaopatrzyć się w zgrzewarkę do pakowania w woreczki próżniowe oraz urządzenia, które zapewnią odpowiednią temperaturę i czas gotowania.

Pozostałe przepisy na dania gotowane sous vide

Poznaj inne kategorie przepisów na FajneGotowanie.pl

Gotowanie sous vide - charakterystyka, porady praktyczne, zastosowanie

Interesują cię nowoczesne metody gotowania? Szukasz sposobu, który nie tylko zapewni niepowtarzalny smak i aromat potraw bez utraty wartości odżywczych, lecz także potrzebujesz metod łatwych i niezbyt pracochłonnych. Przedstawiamy metodę sous vide, która pozwala przygotować pyszne i aromatyczne mięso, ryby i dania warzywne. Metoda tas stosowana jest w renomowanych restauracjach, lecz można ją także zastosować w domu.

Na czym polega gotowanie sous vide

Czym jest technika gotowania sous vide

W latach 70-tych ubiegłego wieku francuski kucharz Georges Pralus eksperymentował nad gotowaniem w szczelnie zamkniętych woreczkach, dzięki czemu potrawa zyskiwała niezwykłe walory smakowe i aromatyczne. W ten sposób powstała metoda sous vide, która polega na gotowaniu potraw zapakowanych w foliowe woreczki próżniowe. Technika ta wymaga, aby cały czas zachowana była stała temperatura gotowania, przy czym temperatura gotowania jest niższa niż przy tradycyjnym gotowaniu i nie przekracza 90 stopni.

Gotowanie sous vide nie tylko sprawia, że potrawy zyskują niezwykły smak i aromat, lecz także nie tracą wartości odżywczych i witamin, które nie zostają rozpuszczone w wodzie. Ponadto gotowanie w próżniowych woreczkach sprawia, że zapachy nie unoszą się w kuchni i nie powodują mieszania się zapachów w lodówce. Warto wiedzieć, że ugotowane i zapakowane potrawy można przechowywać w lodówce.

Metoda sous vide w restauracjach i w domu

Technika sous vide stosowana jest głównie w restauracjach. Aby wykorzystać przepisy na dania sous vide w domu konieczny będzie zakup odpowiednich urządzeń. Wystarczy jednak inwestycja rzędu kilkuset złotych, aby uzyskać sposób, dzięki któremu potrawy gotują się w zasadzie same.

Niezbędnym urządzeniem jest zgrzewarka próżniowa i odpowiednie woreczki do pakowania. Kolejnym urządzeniem do gotowania sous vide są cyrkulatory lub wanienki. Cyrkulator wkładamy do garnka z wodą, w której zanurzamy woreczek z daniem. Urządzenie to utrzymuje jednolitą temperaturę i wprawia wodę w ruch. Natomiast wanienka jest dużym urządzeniem, do którego wkładamy zapakowane dania. Gotowanie sous vide nie jest pracochłonne. Dania gotują się właściwie same. Wanienka sous vide wykonuje całą pracę za nas. Jednak zajmuje ona dużo miejsca w kuchni. Natomiast cyrkulator jest urządzeniem małym i łatwym do przechowywania.

Najciekawsze przepisy na mięso, ryby i warzywa przygotowane metodą sous vide

Przepisy sous vide przydają się do gotowania mięsa, ryb lub warzyw, czy też dań łączących mięso z warzywami. Danie należy najpierw przygotować i doprawić, a następnie włożyć do woreczka próżniowego. Metoda sous vide szczególnie przydaje się do gotowania mięsa, które jest soczyste, miękkie i aromatycznie. Nie ma niebezpieczeństwa, że mięso będzie suche, twarde lub niedogotowane w środku.

Czas gotowania jest różny w zależności od rodzaju żywności i przepisu i wynosi od pół godziny do 48 godzin. Najkrócej gotujemy warzywa, owoce, jajka oraz delikatny drób i ryby. Natomiast czas gotowania mięsa może dochodzić nawet do 48 godzin. Po ugotowaniu niektóre potrawy wymagają jeszcze wykończenia przez obsmażenie lub opieczenie.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto