Pozostałe przepisy na dania gotowane sous vide
Gotowanie sous vide - charakterystyka, porady praktyczne, zastosowanie
Interesują cię nowoczesne metody gotowania? Szukasz sposobu, który nie tylko zapewni niepowtarzalny smak i aromat potraw bez utraty wartości odżywczych, lecz także potrzebujesz metod łatwych i niezbyt pracochłonnych. Przedstawiamy metodę sous vide, która pozwala przygotować pyszne i aromatyczne mięso, ryby i dania warzywne. Metoda tas stosowana jest w renomowanych restauracjach, lecz można ją także zastosować w domu.
Na czym polega gotowanie sous vide
Czym jest technika gotowania sous vide
W latach 70-tych ubiegłego wieku francuski kucharz Georges Pralus eksperymentował nad gotowaniem w szczelnie zamkniętych woreczkach, dzięki czemu potrawa zyskiwała niezwykłe walory smakowe i aromatyczne. W ten sposób powstała metoda sous vide, która polega na gotowaniu potraw zapakowanych w foliowe woreczki próżniowe. Technika ta wymaga, aby cały czas zachowana była stała temperatura gotowania, przy czym temperatura gotowania jest niższa niż przy tradycyjnym gotowaniu i nie przekracza 90 stopni.
Gotowanie sous vide nie tylko sprawia, że potrawy zyskują niezwykły smak i aromat, lecz także nie tracą wartości odżywczych i witamin, które nie zostają rozpuszczone w wodzie. Ponadto gotowanie w próżniowych woreczkach sprawia, że zapachy nie unoszą się w kuchni i nie powodują mieszania się zapachów w lodówce. Warto wiedzieć, że ugotowane i zapakowane potrawy można przechowywać w lodówce.
Metoda sous vide w restauracjach i w domu
Technika sous vide stosowana jest głównie w restauracjach. Aby wykorzystać przepisy na dania sous vide w domu konieczny będzie zakup odpowiednich urządzeń. Wystarczy jednak inwestycja rzędu kilkuset złotych, aby uzyskać sposób, dzięki któremu potrawy gotują się w zasadzie same.
Niezbędnym urządzeniem jest zgrzewarka próżniowa i odpowiednie woreczki do pakowania. Kolejnym urządzeniem do gotowania sous vide są cyrkulatory lub wanienki. Cyrkulator wkładamy do garnka z wodą, w której zanurzamy woreczek z daniem. Urządzenie to utrzymuje jednolitą temperaturę i wprawia wodę w ruch. Natomiast wanienka jest dużym urządzeniem, do którego wkładamy zapakowane dania. Gotowanie sous vide nie jest pracochłonne. Dania gotują się właściwie same. Wanienka sous vide wykonuje całą pracę za nas. Jednak zajmuje ona dużo miejsca w kuchni. Natomiast cyrkulator jest urządzeniem małym i łatwym do przechowywania.
Najciekawsze przepisy na mięso, ryby i warzywa przygotowane metodą sous vide
Przepisy sous vide przydają się do gotowania mięsa, ryb lub warzyw, czy też dań łączących mięso z warzywami. Danie należy najpierw przygotować i doprawić, a następnie włożyć do woreczka próżniowego. Metoda sous vide szczególnie przydaje się do gotowania mięsa, które jest soczyste, miękkie i aromatycznie. Nie ma niebezpieczeństwa, że mięso będzie suche, twarde lub niedogotowane w środku.
Czas gotowania jest różny w zależności od rodzaju żywności i przepisu i wynosi od pół godziny do 48 godzin. Najkrócej gotujemy warzywa, owoce, jajka oraz delikatny drób i ryby. Natomiast czas gotowania mięsa może dochodzić nawet do 48 godzin. Po ugotowaniu niektóre potrawy wymagają jeszcze wykończenia przez obsmażenie lub opieczenie.