Tort mojito
- Jajko (5 szt.)
- Cukier - pół szklanki (100 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (150 g)
- Mąka ziemniaczana - 1/4 szklanki (40 g)
- Mascarpone (750 g)
- Śmietanka kremowa 36% (200 ml)
- Limonka - 2,5 szt (250 g)
- Czekolada biała - 1 tabliczka (200 g)
- Cukier trzcinowy - 2 łyżki (20 g)
- Cukier puder - 5 łyżek (50 g)
Przepis na tort mojito krok po kroku
Białka i żółtka oddziel. Białka ubij w dużej misce na sztywną pianę. Dodawaj cukier, cukier waniliowy i żółtka małymi partiami wciąż ubijając.
Do masy jajecznej przesiej mąkę i skrobię ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki.
Gotowe ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 40 minut.
Upieczony biszkopt odstaw do przestudzenia. Przetnij go na 2 części.
Do szklanki przesyp susz z mięty i zalej całość wrzątkiem. Parz całość przez 5 minut.
Limonki porządnie sparz wrzątkiem i zetrzyj ich skórkę na tarce do małej miseczki. Z 2 limonek wyciśnij sok do osobnych szklanek.
Sok z 1 limonki zmieszaj z połową herbaty miętowej. Dodaj 2 łyżki cukru trzcinowego. Tak przyrządzoną mieszanką nasącz biszkopt.
Do dużej miski włóż cały serek, śmietankę, cukier puder, startą skórkę z limonki, sok z 1 limonki, herbatę miętową i posiekaną drobno miętę. Całość dokładnie wymieszaj za pomocą miksera.
W rondelku roztop białą czekoladę, ostudź i dodaj do kremu. Całość jeszcze raz wymieszaj za pomocą miksera.
Podanym kremem wysmaruj ciasto.1/2 kremu przełóż na spód, a drugą część na wierzch i boki.
Tort udekoruj pokrojonymi limonkami i miętą.
-
Tort
-
Tort bezowy
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort jednorożec
-
Tort czekoladowy
-
Tort oreo
-
Tort minecraftowy
-
Biszkopty na tort
-
Tort kinder bueno
-
Biszkopt na tort
-
Tort pavlova
-
Tort orzechowy
-
Krem do tortu z mascarpone
-
Tort bez pieczenia
-
Tort makowy
-
Tort szwarcwaldzki
-
Tort malinowy
-
Naked cake
-
Torty urodzinowe
Więcej informacji na temat tortu mojito
Tort mojito jest ciastem niezwykle ciekawym i pełnym smaku. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom popularnego drinka, gdyż ten tort jest nim inspirowany. Pełen limonkowo miętowego kremu, niesie niezwykłe orzeźwienie, dlatego świetnie sprawdzi się latem. To wspaniały pomysł na ciasto imprezowe, gdyż pięknie się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje. Tort miętowo limonkowy sprawdzi się na każdą uroczystość, ze względu na lekki smak i bardzo dekoracyjną prezentację.
Przepis na tort mojito jest niezwykle prosty, dlatego poradzi sobie z nim nawet początkujący cukiernik. To ciasto, choć wydaje się skomplikowany, to wcale taki nie jest. Można go przygotować w kilka chwil, a efekt końcowy prezentuje się niezwykle elegancko i na pewno przypadnie do gustu wszystkim domownikom. To najprostsza receptura, która pokazuje jak upiec tort mojito w niezwykle szybki i nieskomplikowany sposób. Całość zabiera mało czasu, więc sprawdzi się na bardzo ekspresowy wypiek.
To świetny pomysł na tort urodzinowy, zwłaszcza na letnie dni, gdyż jest bardzo orzeźwiający, a przy tym niezwykle słodki. Słodycz świetnie balansuje dodatek kwaśnych limonek, dzięki czemu całość nie jest zbyt mdląca. Krem z dodatkiem cytrusów i mięty jest bardzo lekki i łatwy. Ten tort jest tak pyszny, a przy tym prosty, że skradnie serca wszystkich, którzy postanowią go przygotować.
Choć to zupełnie domowy tort, to jest on bardzo smaczny. Wygląda i smakuje jak z najlepszej cukierni. To dzięki wyważonemu smakowi, który osiąga się poprzez połączenie kwaśnej limonki z mascarpone, o bardzo słodkim smaku. Całość tworzy niebanalną kompozycję, która skradnie niejedno serce. Cała masa do tortu jest inspirowana jednym z najpopularniejszych drinków. Ma odpowiednią słodycz i odrobinę kwaśności. Dodatkowy efekt nadaje jej również napar z suszonej mięty, który sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej orzeźwiające. To dobry wypiek dla miłośników ciekawych połączeń i niebanalnych przepisów. Świetnie sprawdzi się na wszystkich imprezach i uroczystościach. Pięknie się prezentuje, zwłaszcza z dużym dodatkiem pokrojonych limonek i listkami mięty.
Alergeny w torcie mojito
Lista alergenów dla tortu mojito przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 36%
- Czekolada biała
Wartości odżywcze tortu mojito
To ciasto choć zdrowsze niż sklepowa wersja wciąż nie powinno gościć zbyt często w menu.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.