Schabowy po kowalsku

Opublikowano: 27.04.2021 r., 14:46 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Schabowy po kowalsku na desce
Schabowy po kowalsku
Schabowy po kowalsku to pomysł na ciekawe przygotowanie mięsa na obiad. Przepis na kotlety po kowalsku jest prosty. Sprawdź, co potrzebujesz, aby je zrobić!
Przygotowanie 70 min
Smażenie i Pieczenie 25 min
705 kcal
Kcal w porcji
320 g
Wielkość porcji
57
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości - 5 plastrów (600 g)
  • Jajko - 3 jajka rozmiar M (3 szt.)
  • Bułka tarta - 3/4 szklanki (160 g)
  • Musztarda - 2 łyżki (40 g)
  • Majonez - 2 łyżki (50 g)
  • Ketchup - 5 łyżek (75 g)
  • Pieczarki - 10 sztuk (200 g)
  • Ser gouda - W kostce (200 g)
  • Cebula - 2 sztuki (200 g)
  • Olej rzepakowy - 8 łyżek (96 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, tarka, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, miska, tłuczek do mięsa

Przepis na schabowy po kowalsku krok po kroku

Kotlety rozbij, a następnie natrzyj solą i pieprzem z każdej strony. Odstaw na 15 min.

Kotlety obtaczaj w roztrzepanych jajkach, a potem w bułce tartej.

Na patelni rozgrzej ok. 6 łyżek oleju (może być więcej lub mniej) i smaż kotlety do przyrumienienia z każdej strony. Usmażone odstaw na bok.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

Pieczarki oczyść i zetrzyj na tarce.

Ser zetrzyj na tarce.

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Dodaj cebulkę i podsmażaj ją do zeszklenie. Następnie dodaj pieczarki. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj i duś pod przykryciem, a potem ściągnij pokrywkę i smaż, aż woda odparuje. Odstaw do wystudzenia.

Wystudzone pieczarki z cebulą wymieszaj z majonezem i musztardą.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż kotlety. Na każdym kotlecie umieść farsz. Każdy kotlet dodatkowo wysmaruj 1 łyżką ketchupu i posyp dużą ilością sera.

Piekarnik rozgrzej do 190 stopni. Podpiekaj ok. 10 min (aż ser się dobrze stopi).

Jak oceniasz przepis na schabowy po kowalsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,9% osób

Więcej informacji na temat schabowego po kowalsku

Schabowy po kowalsku (zwany też schab kowala) to kotlet schabowy z odpowiednimi dodatkami. Nadaje się na rodzinny obiad, ale można go przygotować również dla gości. Ten kotlet schabowy można zrobić z różnymi dodatkami, w zależności od tego, jaki smak potrawy chce się uzyskać.

Jak zrobić schab po kowalsku? Przede wszystkim trzeba zacząć od delikatnego utłuczenia mięsa (schabowy nie powinien być zbyt cienki). Kotlety trzeba oprószyć solą i pieprzem, odstawić na kilkanaście minut, a potem usmażyć. Następnie trzeba przygotować specjalny farsz, który będzie się nakładać na kotlety.

Zanim zaczniesz rozbijać kotlety, warto je przykryć jednorazowym woreczkiem foliowym lub obtoczyć folią spożywczą. Usmażone kotlety możesz umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub zdecydować się na naczynie żaroodporne.

Kotlety schabowe możesz też przygotować w marynacie musztardowo-miodowej. Ewentualnie możesz zrezygnować z miodu, jeśli nie lubisz słodkiej nuty w mięsie. Jeśli decydujesz się na marynatę, mięso warto zostawić w lodówce na co najmniej 1-2 h, a najlepiej na całą noc i przygotować kotlety dopiero na drugi dzień.

Schab po kowalsku z pieczarkami to jedna z opcji przygotowania tej potrawy. Jeśli nie lubisz pieczarek, możesz z nich zrezygnować. Ten schab może być przygotowany jedynie z przysmażoną cebulką (wtedy odpowiednim dodatkiem będzie przeciśnięty przez praskę czosnek). Istotne jest to, aby dodać zarówno majonez, jak i ketchup. Te dwa składniki możesz wymieszać razem z gotową cebulką.

Ser w kostce, który należy zetrzeć na tarce, możesz zamienić na ser w plastrach. Ułóż tyle plastrów, aby cała powierzchnia mięsa z cebulką została zakryta. Sól i pieprz to podstawowe dodatki, jakie powinny się być użyte w tym przepisie, ale możesz dodać też: czosnek granulowany, curry, paprykę słodką oraz paprykę ostrą.

Przepis na kotlety po kowalsku jest prosty, ale jego wykonanie zajmuje nieco czasu. Warto to wziąć pod uwagę, gdy planuje się obiad. Potrawa może i nie jest szybka, za to jest bardzo smaczna. Twoi bliscy na pewno będą zachwyceni tak przygotowanym schabem.

Alergeny w schabowym po kowalsku

Lista alergenów dla schabowego po kowalsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda
    • Majonez
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda

Wartości odżywcze schabowego po kowalsku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(320g)
Energia (kcal)
220.50
705.59
Białko (g)
13.04
41.73

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(320g)
Węglowodany (g)
9.46
30.28
Węglowodany przyswajalne (g)
8.65
27.67
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.81
2.61

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(320g)
Tłuszcz (g)
14.35
45.93
Tłuszcze nasycone (g)
4.58
14.65
Tłuszcze nienasycone (g)
9.77
31.28
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.32
20.22
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.45
11.06
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
70.82
226.62

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(320g)
Witamina A (µg (mcg))
35.22
112.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.31
1.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.47
1.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.24
3.98
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.40
1.29
Witamina E (mg)
0.35
1.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
33.90
108.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.34
1.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.24
0.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.78
12.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
20.99
67.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
15.36
49.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(320g)
Sód (mg)
268.04
857.74
Potas (mg)
236.84
757.90
Wapń (mg)
107.48
343.95
Fosfor (mg)
187.12
598.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.72
66.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.92
2.96
Cynk (mg)
1.31
4.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny schabowego po kowalsku 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania schabowego po kowalsku

Koszt składników
61.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
600 g
5 plastrów
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 2
15.00
Za 600 g
Jajko
3 szt.
3 jajka rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Bułka tarta
160 g
3/4 szklanki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 160 g
Musztarda
40 g
2 łyżki
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 40 g
Majonez
50 g
2 łyżki
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.74
Za 50 g
Ketchup
75 g
5 łyżek
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 75 g
Pieczarki
200 g
10 sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Ser gouda
200 g
W kostce
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
5.60
Za 200 g
Cebula
200 g
2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Olej rzepakowy
96 ml
8 łyżek
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.67
Za 96 ml
Koszt składników
61.20