Krokiety z pieczarkami i serem
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 szklanki (270 g)
- Mleko 1,5% - 1 szklanka (250 ml)
- Jajko (4 szt.)
- Pieczarki (1000 g)
- Cebula - 1 duża (100 g)
- Ser gouda (150 g)
- Olej rzepakowy - 10 łyżek (120 ml)
- Bułka tarta - 1/4 szklanki (54 g)
Przepis na krokiety z pieczarkami i serem krok po kroku
Mąkę przesyp do miski, dodaj 3 jajka, mleko, szklankę wody i sporą szczyptę soli. Miksuj około 10 minut aż ciasto będzie gładkie i puszyste. Smaż naleśniki na patelni bez tłuszczu lub delikatnie posmarowanej olejem. Z podanej porcji wyjdzie 12 naleśników.
Pieczarki umyj i oczyść z resztek ziemi. Drobno pokrój.
Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju.
Na patelnię dodaj drobno posiekaną cebulę. Zeszklij ją.
Na patelnię dodaj pieczarki i szybko smaż na dużym ogniu.
Pieczarki przypraw dużą szczyptą soli i pieprzu oraz papryki słodkiej.
Farsz pozostaw do wystudzenia.
Kiedy pieczarki wystygną dodaj do nich starty żółty ser.
Zwiń krokiety.
Zwinięte krokiety obtocz w rozmąconym jajku z dodatkiem mleka, soli i pieprzu a następnie w bułce tartej.
Smaż na złoty kolor z każdej strony.
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Krokiety z kapustą i grzybami
-
Ciasto na krokiety
-
Krokiety ze szpinakiem
-
Krokiety ziemniaczane
-
Farsz do krokietów
-
Naleśniki na krokiety
-
Krokiety z kapustą
-
Krokiety na wigilię
-
Krokiety z mięsem i kapustą
-
Krokiety z grzybami
-
Krokiety z mięsem z rosołu
-
Krokiety z kurczakiem
-
Krokiety z mięsem i pieczarkami
-
Farsz do krokietów z mięsa
-
Farsz na krokiety z mięsem
-
Krokiety
Więcej informacji na temat krokietów z pieczarkami i serem
Krokiety to tradycyjne danie kuchni polskiej. Pierwsze rodzaje krokietów pochodzą ze starożytnego Rzymu, obtaczali oni mięso oraz warzywa w cieśnie i smażyli na głębokim tłuszczu, danie nazywało się rissoles. Pierwsze wzmianki o panierowanych w bułce tartej krokietach pochodzą z XVIII wieku z Francji. To właśnie od francuskiego croquer, które oznacza chrupać, pochodzi polska nazwa krokiety. Najbardziej popularne krokiety w Polsce to te z farszem z kapusty kiszonej i grzybów. Takie postne danie, w wielu domach przygotowuje się na kolację wigilijną. Można do nich podać barszcz czerwony lub podać same. Krokiety przygotować można również z farszem z mięsa, z kapusty słodkiej, z kapusty słodkiej i mięsa, ze szpinaku, z soczewicy, z ziemniaków, z pieczarkami i serem, z jajkiem, z ziemniakami, z soczewicą czy z warzywami. Ważną częścią tego dania są naleśniki. Muszą one być puszyste i delikatne a co najważniejsze odpowiedniej grubości. Za cienkie będą zbyt delikatne aby utrzymać farsz i mogą się rwać podczas smażenia, za grube będą dominowały swoim smakiem farsz.
Krokiety z pieczarkami i serem są pyszną odmianą tradycyjnych krokietów. Danie kuchni wegetariańskiej, które idealnie sprawdzi się na obiad lub na kolację. Krokiety pieczarkowe możesz także przygotować na święta, będę pewną odmianą od tradycyjnych potraw. Dobre krokiety z pieczarkami i z serem żółtym charakteryzują się dobrze przyprawionym, wyrazistym, smacznym farszem oraz puszystymi, delikatnymi i odpowiednio grubymi naleśnikami.
Przepis na krokiety z pieczarkami i serem nie jest skomplikowany aczkolwiek wymaga odrobiny pracy. Najwięcej czasu zajmuje smażenie naleśników. Aby przyspieszyć tą czynność możesz smażyć naleśniki na dwóch a nawet trzech patelniach. Farsz do krokietów z pieczarkami i serem musi być dobrze przyprawiony inaczej danie wyjdzie mdłe ponieważ naleśniki mają delikatny, subtelny smak i potrzebują wyrazistych dodatków. Jak zrobić krokiety z pieczarkami i serem dowiesz się z dokładnego przepisu.
Krokiety to wyśmienite danie tradycyjne, które możesz przygotować w różnych wersjach i wprowadzić różne modyfikacje przez co dostosujesz je do każdej diety. Ciasto na krokiety możesz przygotować z mąki gryczanej, orkiszowej czy ryżowej, bez lub z jajkami, a farsz może być mięsny, wegetariański lub wegański.
Alergeny w krokietach z pieczarkami i serem
Lista alergenów dla krokietów z pieczarkami i serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Bułka tarta
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 1,5%
- Ser gouda
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze krokietów z pieczarkami i serem
Krokiety to pyszne danie kuchni polskiej. Jest ono dość kaloryczne ale znajdzie się dla nich miejsce raz na jakiś czas w zbilansowanej i zrównoważonej diecie
Energia i białka
(125g)
Węglowodany
(125g)
Tłuszcze
(125g)
Witaminy
(125g)
Składniki mineralne
(125g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.