Schab w sosie musztardowym
- Schab wieprzowy bez kości (500 g)
- Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
- Bulion warzywny (350 ml)
- Musztarda (25 g)
- Miód (25 g)
- Oliwa z oliwek (30 ml)
- Śmietanka kremowa 30% (75 g)
- Mąka ziemniaczana (25 g)
Przepis na schab w sosie musztardowym krok po kroku
Cebulę obierz i pokrój w kostkę, czosnek drobno posiekaj. Następnie cebulę i czosnek zeszklij na rozgrzanym oleju.
Schab opłucz pod bieżącą wodą i pokrój go na cienkie plastry. Następnie ułóż je na podsmażonej cebuli i smaż z dwóch stron po około 3 minuty.
Następnie do mięsa dodaj musztardę i miód oraz pieprz.
Wszystkie składniki na patelni zalej gorącym bulionem i duś pod przykryciem przez około 60 minut.
Po tym czasie mięso wyjmij a do wywaru dodaj mąkę rozmieszaną ze śmietanką. Sos dokładnie wymieszaj.
Do gotowego sosu włóż powrotem mięso.
Danie podawaj na ciepło, np. z ziemniakami i surówką z sezonowych warzyw.
-
Żeberka
-
Pierogi ruskie
-
Kopytka
-
Bitki wołowe
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Ciasto na naleśniki
-
Tortilla
-
Zupa grzybowa
-
Łazanki
-
Kotleciki ziemniaczane
-
Kurczak z rożna
-
Kurczak curry
-
Schab ze śliwkami
-
Wątróbka drobiowa
-
Stek
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Ryż z warzywami
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Pyszne obiady
Więcej informacji na temat schabu w sosie musztardowym
Schab duszony w sosie musztardowym to doskonała propozycja na pyszny dodatek mięsny do Świetnie komponuje się z ugotowanymi ziemniakami oraz surówką ze świeżych, sezonowych warzyw. Przepis na schab w sosie musztardowym jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby go zrobić. Produkty spożywcze niezbędne go przygotowania przepisu to: schab wieprzowy bez kości, cebula, bulion warzywny, musztarda, miód, oliwa z oliwek, śmietanka kremówka 30%, mąka ziemniaczana oraz czosnek. W przepisie przygotujemy schab gotowany pod przykryciem, możesz jednak przygotować kotlety z piekarnika w sosie musztardowo-miodowym.
A więc jak przygotować schab i sos musztardowy do schabu? Wystarczy, że lekko podsmażony schab z cebulą będziesz dusić z musztardą w bulionie warzywnym. Gdy mięso będzie miękkie wyciągnij je z wywaru, wywar zagęść za pomocą mąki i mięso włóż powrotem doi zagęszczonego już sosu. Do schabu pieczonego potrzebujesz naczynia żaroodpornego, w którym zapieczesz podsmażony schab w bulionie z musztardą.
Schab wieprzowy stanowi najbardziej popularne mięso w kuchni polskiej. Jest to mięso, które powinno występować w naszej diecie raczej sporadycznie, zamiast niego powinniśmy cześciej sięgać po mięso drobiowe oraz nasiona roślin strączkowych i ryby. Schab jest również dobrym źródłem żelaza, które przeciwdziała rozwojowi anemii z powodu niedoboru tego składnika mineralnego. Do naszego przepisu najlepiej wybrać chude mięso ze schabu (pozbawione dużych warstw tłuszczu).
Podsumowując schab duszony w sosie musztardowym to idealna propozycja na pyszny dodatek mięsny dodania obiadowego. Świetnie komponuje się z ziemniakami oraz surówką ze świeżych warzyw sezonowych. Sos musztardowo-miodowy nada charakterystyczny słodko-pikantny smak dla zdania. Jest to świetna propozycja na pyszne urozmaicenie codziennej diety. Schab w sosie musztardowym możesz przygotować na wiele sposobów, dlatego można uznać ten przepis za uniwersalny pomysł na wiele dodatków mięsnych do obiadów dla całej rodziny.
Alergeny w schabie w sosie musztardowym
Lista alergenów dla schabu w sosie musztardowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze schabu w sosie musztardowym
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.