Ryba z grilla w folii
- Łosoś filet - 2 sztuki (300 g)
- Cytryna - 1 sztuka (60 g)
Przepis na rybę z grilla w folii krok po kroku
Rybę umyj i osusz.
Dopraw do smaku ziołami i dodaj plastry cytryny.
Zawiń rybę w folię aluminiową i połóż na grillu na około 20 minut do momentu, aż mięso nie przybierze charakterystycznej różowej barwy.
-
Pstrag z grilla
-
Krewetki z grilla
-
Ryba z grilla
-
Łosoś z grilla
-
Makrela z grilla po chorwacku
-
Dorada z grilla
-
Szaszłyki z krewetek
-
Polędwiczki z dorsza pieczone
-
Dorsz z grilla
-
Boczniaki z grilla
-
Morszczuk z piekarnika
-
Tuńczyk z grilla
-
Solanka do wędzenia ryb
-
Łosoś z grilla elektrycznego
-
Filet z morszczuka
-
Ośmiornica z grilla
-
Ryba z grilla elektrycznego
-
Szaszłyki z łososiem
-
Ryba z grilla
Więcej informacji na temat ryby z grilla w folii
Pyszna ryba z grilla w folii sprawdzi się idealnie na obiad dla całej Twoje rodziny. Jednocześnie dostarczysz sporą dawkę witamin i składników odżywczych do Twojego organizmu.
Ryby to niezwykle cenne źródło witamin z grupy B, a te bardziej tłuste, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A, D, E. Ryby dostarczają nam nie tylko witamin, ale i wielu składników mineralnych takich jak fosfor, wapń czy jod, a także są źródłem białka w naszej diecie. Warto wspomnieć, że białko z ryb jest bardzo łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Dlatego szczególnie zachęcam do spożywania większej ilości ryb w ciągu tygodnia. Nie tylko na obiad, możesz przygotować np. sałatkę z tuńczykiem lub pastę z makreli na pieczywo. Sposobów na urozmaicenie naszej diety w ryby jest całe mnóstwo, taka zmiana wyjdzie nam tylko na dobre, dlatego szczególnie zachęcam.
Ryby na naszym talerzu powinny gościć 2-3 razy w tygodniu, w każdej postaci. Szczególnie powinniśmy sięgać po ryby tłuste morskie. Będą one cennym źródłem witaminy D i kwasów omega 3, które są niezwykle ważne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Dodatkowo wykazano, że osoby, które jedzą duże ilości ryb, rzadziej zapadają na choroby układu krążenia i miażdżycę.
W Polsce spożycie ryb niestety nadal jest na niewielkim poziomie w porównaniu do Japonii czy Norwegii. Przeciętny Polak zjada tylko 13 kg ryb rocznie.
Poznaj mój pyszny przepis na rybę z grilla.
To nic trudnego, zakładam, że przygotowanie tego obiadu zajmie Ci mniej czasu niż smażenie mięsa. Rybę dokładnie umyj, oprósz ulubionymi ziołami i dodaj plastry cytryny. Następnie zawiń filet ryby w folię aluminiową i grilluj rybę do momentu, aż będzie zarumieniona.
Najlepiej, jeśli użyjesz do tego świeżych ziół, zamiast gotowych mieszanek, które bardzo często zawierają dużą ilość soli w swoim składzie. Po około 20 minutach nasza smaczna ryba gotowa do spożycia. Będzie to dobry pomysł na kolację czy na obiad. Jeśli zdecydujesz się na chudą białą rybę, możesz przygotować ją z masłem i np. z pietruszką, która doda niesamowitego aromatu. Postaw na swoją ulubioną rybę i dodatki i przekonaj się, jaka to dobra propozycja na posiłek.
Skoro już wiesz, jak zrobić rybę na grillu koniecznie wykorzystaj mój przepis.
Alergeny w rybie z grilla w folii
Lista alergenów dla ryby z grilla w folii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Łosoś filet
Wartości odżywcze ryby z grilla w folii
W podobny sposób możesz przygotować każdy rodzaj ryby.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.