Boczniaki z grilla

Opublikowano: 01.04.2021 r., 22:13 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Grillowane boczniaki podane z sałatką ze świeżych warzyw.
Boczniaki z grilla
Boczniaki z grilla to świetny pomysł na przekąskę z rusztu, szczególnie dla osób na diecie roślinnej, czy tych które nie przepadają za mięsem. Są pyszne i sycące.
Przygotowanie 20 min
227 kcal
Kcal w porcji
130 g
Wielkość porcji
14
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 2 porcji
  • Boczniaki - 1 opakowanie (200 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (45 ml)
  • Musztarda - 1 duża łyżka (20 g)
  • Ocet balsamiczny - 1duża łyżka (15 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, sok z cytryny, chilli, zioła prowansalskie, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
duża miska, folia spożywcza, grill elektryczny, pędzelek

Przepis na boczniaki z grilla krok po kroku

Boczniaki dobrze opłucz i delikatnie osusz ręcznikiem papierowym.

Pokrój grzyby na małe paseczki.

W dużej misce połącz razem oliwę z oliwek, musztardę i ocet balsamiczny. Dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki, zioła prowansalskie, czosnek, chili i dopraw pieprzem oraz solą. Skrop odrobiną soku z cytryny. Wymieszaj wszystko razem dokładnie.

Grzyby przełóż do miski z marynatą i wymieszaj, tak by wszystkie grzyby były zanurzone. Zawiń miskę folią spożywczą i odstaw do lodówki na minimum 30 minut.

Boczniaki grilluj na rozgrzanym grillu, po około 3 minutach przełóż na drugą stronę. Pozostałą w misce marynatę możesz rozsmarowywać po grzybach małym pędzelkiem. Grilluj przez kolejne 3 minuty, kiedy grzyby będą miękkie ściągnij z rusztu.

Jak oceniasz przepis na boczniaki z grilla
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,7% osób

Więcej informacji na temat boczniaków z grilla

Boczniaki z grilla to pyszna i aromatyczna potrawa, która zachwyci wszystkich miłośników grzybów. Dzięki wspaniałej marynacie boczniaki smakują naprawdę wybornie i przypadną do gustu każdemu amatorowi nowoczesnej kuchni.

Przepis na boczniaki z grilla jest bardzo łatwy, a danie prezentuje się bardzo efektownie. To danie charakteryzuje się wspaniałą kompozycją smakową, a to za sprawą połączenia ostrej papryczki chili, świeżej natki pietruszki z wyrazistą musztardą. Do przygotowania tej potrawy najlepiej skorzystać z grilla elektrycznego, jednak można również użyć patelni grillowej.

Boczniaki świetnie sprawdzą się jako zamiennik mięsa w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Ze względu na stosunkowo wysoką zawartość białka mogą być dodatkiem do pełnowartościowego posiłku roślinnego. Ze względu na swój niepowtarzalny smak i zapach mają wielu zwolenników. Bardzo dobrze wchłaniają smak marynaty, dlatego kompozycja ziół czosnku pozostanie z nimi nawet pomimo obróbki termicznej. Grzyby te dość szybko miękną, dzięki czemu nie trzeba długo trzymać ich na ruszcie, co sprawia, że zachowują wszystkie składniki odżywcze i mineralne. Są świetnym źródłem witamin z grupy B, a także witaminy C i co bardzo ważne D, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Grzyby te zawierają również substancję dobroczynną o nazwie ergotioneina, która odpowiedzialna jest za spowolnienie procesów starzenia w organizmie, a także chroni przed nowotworami. Mają również ochronny wpływ na układ krwionośny i nerwowy. Zmniejszają stężenie złego cholesterolu we krwi, dzięki czemu są świetną propozycją dla osób w grupie ryzyka chorób serca, a także tych borykających się z nadciśnieniem.

Boczniaki grillowane świetnie komponują się z ciepłymi grzankami i lekką sałatką ze świeżych warzyw. Idealnie sprawdzą się jako potrawa na przyjęcia lub spotkania w gronie najbliższych. Stanowią cudowną ozdobę imprezowego stołu. Na pewno posmakują wszystkim miłośnikom diety roślinnej, a także tym którzy uwielbiają nowoczesną kuchnię.

Alergeny w boczniakach z grilla

Lista alergenów dla boczniaków z grilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Wartości odżywcze boczniaków z grilla

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kcal)
174.71
227.13
Białko (g)
2.69
3.50

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany (g)
5.64
7.33
Węglowodany przyswajalne (g)
3.69
4.80
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.95
2.54
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Glukoza (g)
1.20
1.56
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
0.40
0.51
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz (g)
16.61
21.59
Tłuszcze nasycone (g)
3.08
4.00
Tłuszcze nienasycone (g)
13.53
17.58
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
11.75
15.28
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.77
2.31
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina A (µg (mcg))
1.71
2.23
Witamina B6 (mg)
0.08
0.11
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.03
0.04
Witamina D (µg (mcg))
0.50
0.65
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
2.34
3.04
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.11
0.14
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.26
0.33
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.58
4.66
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
27.64
35.94
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
22.93
29.81
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód (mg)
92.98
120.88
Potas (mg)
316.88
411.94
Wapń (mg)
8.25
10.72
Fosfor (mg)
94.45
122.78
Magnez (mg)
16.93
22.01
Żelazo (mg)
1.19
1.55
Cynk (mg)
0.60
0.78
Miedź (mg)
0.18
0.23
Mangan (mg)
0.09
0.11
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny boczniaków z grilla 14
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania boczniaków z grilla

Koszt składników
34.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Boczniaki
200 g
1 opakowanie
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Oliwa z oliwek
45 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Musztarda
20 g
1 duża łyżka
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 20 g
Ocet balsamiczny
15 ml
1duża łyżka
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 15 ml
Koszt składników
34.00