Filet z morszczuka

Opublikowano: 20.03.2023 r., 10:38 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Świeży filet z morszczuka.
Filet z morszczuka
Filet z morszczuka możesz wykorzystać na wiele sposobów, poznaj mój dzisiejszy przepis i włącz ryby do swojej diety.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 25 min
163 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Ryba morszczuk - 2 filety (300 g)
  • Masło - 2 łyżki (20 g)
  • Koperek ogrodowy świeży - 1 łyżka (20 g)
  • Cytryna - 2 plasterki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na filet z morszczuka krok po kroku

Rybę dokładnie umyj i oczyść.

Na rybę dodaj masło, posiekany koperek i plastry cytryny.

Zawiń całość w folię aluminiową i upiecz rybę w piekarniku przez 25 minut w 180 st.C.

Jak oceniasz przepis na filet z morszczuka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,5% osób

Więcej informacji na temat fileta z morszczuka

Morszczuk z piekarnika sprawdzi się idealnie na obiad dla całej Twoje rodziny. Jednocześnie dostarczysz sporą dawkę witamin i składników odżywczych do Twojego organizmu.

Ryby to niezwykle cenne źródło witamin z grupy B, a te bardziej tłuste, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A, D, E. Ryby dostarczają nam nie tylko witamin, ale i wielu składników mineralnych takich jak fosfor, wapń czy jod, a także są źródłem białka w naszej diecie. Warto wspomnieć, że białko z ryb jest bardzo łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Dlatego szczególnie zachęcam do spożywania większej ilości ryb w ciągu tygodnia. Nie tylko na obiad, możesz przygotować np. sałatkę z tuńczykiem lub pastę z makreli na pieczywo. Sposobów na urozmaicenie naszej diety w ryby jest całe mnóstwo, taka zmiana wyjdzie nam tylko na dobre, dlatego szczególnie zachęcam.

Ryby na naszym talerzu powinny gościć 2-3 razy w tygodniu, w każdej postaci. Szczególnie powinniśmy sięgać po ryby tłuste morskie. Będą one cennym źródłem witaminy D i kwasów omega 3, które są niezwykle ważne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Dodatkowo wykazano, że osoby, które jedzą duże ilości ryb, rzadziej zapadają na choroby układu krążenia i miażdżycę.

W Polsce spożycie ryb niestety nadal jest na niewielkim poziomie w porównaniu do Japonii czy Norwegii. Przeciętny Polak zjada tylko 13 kg ryb rocznie.

Poznaj mój przepis na filet z morszczuka w folii aluminiowej.

To nic trudnego, zakładam, że przygotowanie tego obiadu zajmie Ci mniej czasu niż smażenie mięsa.

Rybę dokładnie umyj i oczyść. Do każdej dodaj masło, plasterki cytryny. Dopraw do smaku ziołami i posyp koperkiem. Całość zawiń w folię aluminiową i zapiecz w piekarniku przez 25 minut w 180 stopniach.

Filet z morszczuka to wersja zdecydowanie lekkostrawna, która świetnie sprawdzi się na obiad.

Pokochają go nie tylko dorośli, ale także dzieci.

Zatem jeśli już wiesz, jak zrobić filet z morszczuka, przygotuj rybę i przekonaj się, jaka jest pyszna i dobra dla każdego. Będzie to dobry pomysł na posiłek dla całej Twojej rodziny. Ryba idealnie sprawdzi się na obiad. Skoro już wiesz, jak przyrządzić pieczony filet z ryby, wykorzystaj mój sprawdzony przepis.

Alergeny w filecie z morszczuka

Lista alergenów dla fileta z morszczuka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • ryba morszczuk
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze fileta z morszczuka

na 100g gotowej potrawy

W podobny sposób możesz przygotować dowolne rodzaje ryb.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
108.83
163.25
Białko (g)
14.88
22.33

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
0.91
1.37
Węglowodany przyswajalne (g)
0.64
0.96
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.27
0.41

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
5.32
7.98
Tłuszcze nasycone (g)
3.06
4.59
Tłuszcze nienasycone (g)
2.26
3.38
Cholesterol (mg)
28.61
42.92

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina C (mg)
8.58
12.88

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
87.44
131.17
Wapń (mg)
51.00
76.50
Żelazo (mg)
1.16
1.74
Szacunkowy indeks glikemiczny fileta z morszczuka 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania fileta z morszczuka

Koszt składników
53.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryba morszczuk
300 g
2 filety
45.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
13.50
Za 300 g
Masło
20 g
2 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Koperek ogrodowy świeży
20 g
1 łyżka
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 20 g
Cytryna
20 g
2 plasterki
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 g
Koszt składników
53.80