Risotto z kurczakiem i warzywami

Opublikowano: 11.06.2023 r., 12:10 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kolorowe risotto na czarnym talerzu.
Risotto z kurczakiem i warzywami
Risotto z kurczakiem i warzywami to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na pyszne risotto.
Przygotowanie 40 min
457 kcal
Kcal w porcji
520 g
Wielkość porcji
59
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Ryż do risotto (300 g)
  • Bulion warzywny - 6 szklanek (1500 ml)
  • Oliwa z oliwek (20 ml)
  • Masło (40 g)
  • Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
  • Cukinia - 1 mała sztuka (200 g)
  • Papryka czerwona - 1 mała sztuka (150 g)
  • Piersi kurczaka bez skóry (300 g)
  • Ser parmezan - tarty (50 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Olej rzepakowy - 1 łyżka stołowa (10 ml)
  • Natka pietruszki (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na risotto z kurczakiem i warzywami krok po kroku

Mięso z piersi kurczaka umyj, osusz, pokrój w paski, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i podsmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym.

Cukinie i paprykę umyj. Z papryki usuń gniazda nasienne. Warzywa pokrój w drobną kostkę.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek oraz połowę masła.

Następnie na rozgrzanym tłuszczu zeszklij cebulę.

Do cebuli dodaj ryż i smaż go, mieszając od czasu do czasu. Ryż smaż do momentu, aż stanie się lekko przezroczysty.

Na patelnię z ryżem wlewaj po pół szklanki bulionu. Gdy ryż wchłonie całkowicie bulion, dodaj jego kolejną porcję.

W połowie gotowania ryżu (gdy wykorzystasz już 3 szklanki bulionu) na patelnię dodaj warzywa, podsmażonego kurczaka oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.

Pod koniec gotowania dodaj pozostałe masło oraz parmezan. Risotto dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Gotowe risotto podawaj na ciepło udekorowane posiekaną natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na risotto z kurczakiem i warzywami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,9% osób

Więcej informacji na temat risotta z kurczakiem i warzywami

Risotto z kurczakiem i warzywami to doskonały pomysł na szybkie w przygotowaniu danie, które możesz podać jako obiad dla całej rodziny. Pyszne risotto świetnie sprawdzi się również jako ciepła kolacja. Prosty przepis na risotto z kurczakiem i warzywami nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ryż do risotto, bulion warzywny, oliwa z oliwek, masło, cebula, cukinia, papryka czerwona, mięso z piersi kurczaka, parmezan, czosnek, olej rzepakowy, natka pietruszki, sól oraz pieprz.

A jak zrobić risotto z kurczakiem i warzywami? Mięso z piersi kurczaka umyj, osusz, pokrój w paski, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i podsmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym. Warzywa pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek oraz połowę masła. Następnie na rozgrzanym tłuszczu zeszklij cebulę. Do cebuli dodaj ryż i smaż go, mieszając od czasu do czasu. Na patelnię z ryżem wlewaj po pół szklanki bulionu. Gdy ryż wchłonie całkowicie bulion, dodaj jego kolejną porcję. W połowie gotowania ryżu na patelnię dodaj warzywa, podsmażonego kurczaka oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Pod koniec gotowania dodaj pozostałe masło oraz parmezan. Risotto dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Gotowe risotto podawaj na ciepło udekorowane posiekaną natką pietruszki.

Papryka stanowi doskonałe źródło witaminy A, witaminy C oraz witaminy E. Znajdziemy w niej również kwas foliowy. Witaminy A, C oraz E zaliczane są do silnych przeciwutleniaczy, które zmniejszają produkcję wolnych rodników i przyczyniają się tym samym do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowolnienia procesów starzenia się skóry. Kwas foliowy natomiast niezbędny jest w diecie kobiet w ciąży, ponieważ zmniejsza ryzyko rozwoju wad cewy nerwowej u płodu.

Podsumowując smaczne risotto z kurczakiem i warzywami świetnie sprawdzi się jako obiad lub kolacja. Danie jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje na ciepło. Produkty niezbędne do wykonania risotto, dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w risotcie z kurczakiem i warzywami

Lista alergenów dla risotta z kurczakiem i warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Ser parmezan

Wartości odżywcze risotta z kurczakiem i warzywami

na 100g gotowej potrawy

Risotto z kurczakiem i warzywami to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Warzywa wykorzystane do przygotowania dania stanowią doskonałe źródło cennych składników mineralnych oraz witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(520g)
Energia (kcal)
88.02
457.70
Białko (g)
4.34
22.56

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(520g)
Węglowodany (g)
10.33
53.71
Węglowodany przyswajalne (g)
1.26
6.55
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.54
2.82

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(520g)
Tłuszcz (g)
3.30
17.14
Tłuszcze nasycone (g)
1.55
8.04
Tłuszcze nienasycone (g)
1.75
9.10
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.38
7.17
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.30
1.57
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
12.74
66.27
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(520g)
Witamina A (µg (mcg))
36.31
188.82
Brak danych dla: ryż do risotto, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.14
0.70
Brak danych dla: ryż do risotto, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.05
0.25
Brak danych dla: ryż do risotto, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
10.53
54.75
Brak danych dla: ryż do risotto, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.01
0.05
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.31
1.61
Brak danych dla: ryż do risotto, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
14.88
77.39
Brak danych dla: ryż do risotto, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.16
Brak danych dla: ryż do risotto, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.05
0.27
Brak danych dla: ryż do risotto, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.26
6.55
Brak danych dla: ryż do risotto, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
7.67
39.90
Brak danych dla: ryż do risotto, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
223.80
1163.78
Brak danych dla: ryż do risotto, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(520g)
Sód (mg)
196.85
1023.64
Potas (mg)
92.50
481.02
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Wapń (mg)
29.07
151.17
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
45.22
235.13
Brak danych dla: ryż do risotto, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
7.45
38.77
Brak danych dla: ryż do risotto, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.23
1.18
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.20
1.06
Brak danych dla: ryż do risotto, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.02
0.10
Brak danych dla: ryż do risotto, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny risotta z kurczakiem i warzywami 59
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania risotta z kurczakiem i warzywami

Koszt składników
121.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż do risotto
300 g
7.20
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
5.40
Za 300 g
Bulion warzywny
1500 ml
6 szklanek
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
32.14
Za 1500 ml
Oliwa z oliwek
20 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Masło
40 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Cukinia
200 g
1 mała sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 200 g
Papryka czerwona
150 g
1 mała sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 150 g
Piersi kurczaka bez skóry
300 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
9.60
Za 300 g
Ser parmezan
50 g
tarty
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 50 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka stołowa
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Natka pietruszki
30 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Koszt składników
121.20