Risotto z kurczakiem i warzywami
- Ryż do risotto (300 g)
- Bulion warzywny - 6 szklanek (1500 ml)
- Oliwa z oliwek (20 ml)
- Masło (40 g)
- Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
- Cukinia - 1 mała sztuka (200 g)
- Papryka czerwona - 1 mała sztuka (150 g)
- Piersi kurczaka bez skóry (300 g)
- Ser parmezan - tarty (50 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Olej rzepakowy - 1 łyżka stołowa (10 ml)
- Natka pietruszki (30 g)
Przepis na risotto z kurczakiem i warzywami krok po kroku
Mięso z piersi kurczaka umyj, osusz, pokrój w paski, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i podsmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym.
Cukinie i paprykę umyj. Z papryki usuń gniazda nasienne. Warzywa pokrój w drobną kostkę.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek oraz połowę masła.
Następnie na rozgrzanym tłuszczu zeszklij cebulę.
Do cebuli dodaj ryż i smaż go, mieszając od czasu do czasu. Ryż smaż do momentu, aż stanie się lekko przezroczysty.
Na patelnię z ryżem wlewaj po pół szklanki bulionu. Gdy ryż wchłonie całkowicie bulion, dodaj jego kolejną porcję.
W połowie gotowania ryżu (gdy wykorzystasz już 3 szklanki bulionu) na patelnię dodaj warzywa, podsmażonego kurczaka oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Pod koniec gotowania dodaj pozostałe masło oraz parmezan. Risotto dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Gotowe risotto podawaj na ciepło udekorowane posiekaną natką pietruszki.
-
Risotto
-
Risotto z pieczarkami
-
Risotto ze szparagami
-
Risotto z grzybami
-
Risotto z kurkami
-
Risotto z warzywami
-
Risotto z krewetkami
-
Risotto z cukinii
-
Risotto z cukinią
-
Risotto z kurczakiem i pieczarkami
-
Risotto pomidorowe
-
Risotto z owocami morza
-
Risotto z pomidorami
-
Risotto z borowikami
-
Risotto wegetariańskie
-
Risotto ze szpinakiem
-
Risotto z mięsem mielonym
-
Risotto z boczniakami
-
Risotto
Więcej informacji na temat risotta z kurczakiem i warzywami
Risotto z kurczakiem i warzywami to doskonały pomysł na szybkie w przygotowaniu danie, które możesz podać jako obiad dla całej rodziny. Pyszne risotto świetnie sprawdzi się również jako ciepła kolacja. Prosty przepis na risotto z kurczakiem i warzywami nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ryż do risotto, bulion warzywny, oliwa z oliwek, masło, cebula, cukinia, papryka czerwona, mięso z piersi kurczaka, parmezan, czosnek, olej rzepakowy, natka pietruszki, sól oraz pieprz.
A jak zrobić risotto z kurczakiem i warzywami? Mięso z piersi kurczaka umyj, osusz, pokrój w paski, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i podsmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym. Warzywa pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek oraz połowę masła. Następnie na rozgrzanym tłuszczu zeszklij cebulę. Do cebuli dodaj ryż i smaż go, mieszając od czasu do czasu. Na patelnię z ryżem wlewaj po pół szklanki bulionu. Gdy ryż wchłonie całkowicie bulion, dodaj jego kolejną porcję. W połowie gotowania ryżu na patelnię dodaj warzywa, podsmażonego kurczaka oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Pod koniec gotowania dodaj pozostałe masło oraz parmezan. Risotto dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Gotowe risotto podawaj na ciepło udekorowane posiekaną natką pietruszki.
Papryka stanowi doskonałe źródło witaminy A, witaminy C oraz witaminy E. Znajdziemy w niej również kwas foliowy. Witaminy A, C oraz E zaliczane są do silnych przeciwutleniaczy, które zmniejszają produkcję wolnych rodników i przyczyniają się tym samym do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowolnienia procesów starzenia się skóry. Kwas foliowy natomiast niezbędny jest w diecie kobiet w ciąży, ponieważ zmniejsza ryzyko rozwoju wad cewy nerwowej u płodu.
Podsumowując smaczne risotto z kurczakiem i warzywami świetnie sprawdzi się jako obiad lub kolacja. Danie jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje na ciepło. Produkty niezbędne do wykonania risotto, dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w risotcie z kurczakiem i warzywami
Lista alergenów dla risotta z kurczakiem i warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Ser parmezan
Wartości odżywcze risotta z kurczakiem i warzywami
Risotto z kurczakiem i warzywami to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Warzywa wykorzystane do przygotowania dania stanowią doskonałe źródło cennych składników mineralnych oraz witamin.
Energia i białka
(520g)
Węglowodany
(520g)
Tłuszcze
(520g)
Witaminy
(520g)
Składniki mineralne
(520g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.