Mielone na grillu
- Mięso mielone z kurczaka (400 g)
- Jajko (1 szt.)
- Mąka ziemniaczana (15 g)
Przepis na mielone na grillu krok po kroku
Umieść mięso w dużej misce. Dodaj pozostałe składniki do miski i mieszaj rękami, aż dobrze się połączą. Dopraw do smaku.
Uformuj kilka kotlecików w rękach. Najlepiej, by nie były zbyt duże, wtedy będą musiały dłużej się piec.
Grilluj na pośrednim ogniu, 7 minut z każdej strony.
-
Mielony z piekarnika
-
Kotlety mielone z piekarnika
-
Kotleciki rybne
-
Mielone z pieczarkami
-
Mielone z piekarnika
-
Kotlety mielone
-
Kotlety mielone z indyka
-
Kotlety mielone z pieczarek
-
Klopsy mielone
-
Kotlety z soczewicy czerwonej
-
Burger domowy
-
Bryzol wołowy
-
Mielone z cukinią
-
Kotlety z kaszy jęczmiennej
-
Sznycel ministerski
-
Kotlety z mięsa z rosołu
-
Kotlety mielone bez bułki
-
Pulpety w sosie grzybowym
-
Kotlety mielone
Więcej informacji na temat mielonych na grillu
Mielone na grillu to pomysł na naprawdę ciekawe kotlety, które zachwycają smakiem, ale również doskonałą fakturą. Całość jest prosta, szybka i bardzo smaczna.
Przepis na mielone na grillu jest prosty, a przy okazji niezwykle ciekawy. Powstają z niego kotlety idealne, a w dodatku niskokaloryczne dlatego mogą po nie sięgać nawet osoby na diecie redukcyjnej. To danie, które świetnie sprawdzi się nawet dla najmłodszych, gdyż jest bardzo łagodne w smaku. Mięso drobiowe, którego używa się w tym przepisie, jest naprawdę zdrowe. Dostarcza sporo białka, które nie tylko przyspiesza budowanie mięśni, ale także zwiększa sytość posiłku. Mięso drobiowe w porównaniu z czerwonym zawiera znacznie mniej tłuszczu, przez co ma korzystniejsze działanie na układ krwionośny. To doskonały pomysł na smaczne danie, które świetnie sprawdzi się zwłaszcza na obiad. Ten pyszny przepis, to również dobry sposób na obiad w kilka chwil, by go dobrze zbilansować wystarczy tylko dodać do niego źródło węglowodanów złożonych, np. ryż czy ziemniaki, a także świeże warzywa.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić mielone na grillu, które będą szybkie, pyszne, a także dobre dla zdrowia, to ten sprawdzony przepis będzie idealnym rozwiązaniem. Do jego przygotowania wystarczy tylko dobrej jakości mięso mielone. Ze względu na to, że jest ono grillowane, zawiera mniejszy dodatek tłuszczu. To doskonały pomysł na smaczne danie dla całej rodziny. Smakują przepysznie i robi się je niezwykle łatwo. To pomysł na danie, które choć dietetyczne, wcale nie jest mdłe czy nudne, wręcz przeciwnie, dzięki dużej ilości ziół smakuje po prostu fantastycznie. Idealnie komponują się z ziemniakami czy ryżem. Kotlety grillowane są bardziej lekkostrawne niż ich smażona wersja, dlatego stanowią świetną alternatywę dla osób z problemami z układem trawiennym, które potrzebują diety oszczędzającej tę część organizmu, a które nie mogą sobie wyobrazić zrezygnowanie z pysznych kotletów mielonych. Te zgrillowane mają mniej tłuszczu, dzięki czemu spokojnie można je podawać nawet dla osób, które mają problemy z układem krążenia.
Alergeny w mielonych na grillu
Lista alergenów dla mielonych na grillu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze mielonych na grillu
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.
Energia i białka
(116g)
Węglowodany
(116g)
Tłuszcze
(116g)
Witaminy
(116g)
Składniki mineralne
(116g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.