Kotlety mielone z pieczarek
- Pieczarki (1000 g)
- Cebula - 2 średnie sztuki (300 g)
- Płatki owsiane (250 g)
- Bułka tarta (130 g)
- Jajko (4 szt.)
- Olej rzepakowy - niepełna szklanka (200 ml)
Przepis na kotlety mielone z pieczarek krok po kroku
Pieczarki pokrój w kostkę.
Cebulę obierz z łupiny i posiekaj drobno.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż cebulę oraz pieczarki.
Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą i pieprzem.
Wystudź masę.
Zmiel pieczarki, dodaj do nich namoczone w wodzie płatki owsiane, jajko i wymieszaj do połączenia składników.
Formuj kotlety, obtocz je w bułce tartej.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy.
Smaż kotlety z obu stron przez 5-6 minut, aż się zarumienią.
Kotlety podawaj z dodatkiem gotowanych ziemniaków lub świeżego pieczywa.
-
Mielony z piekarnika
-
Kotlety mielone z piekarnika
-
Kotleciki rybne
-
Mielone z pieczarkami
-
Mielone z piekarnika
-
Kotlety mielone
-
Kotlety mielone z indyka
-
Klopsy mielone
-
Kotlety z soczewicy czerwonej
-
Burger domowy
-
Bryzol wołowy
-
Mielone z cukinią
-
Kotlety z kaszy jęczmiennej
-
Sznycel ministerski
-
Kotlety z mięsa z rosołu
-
Kotlety mielone bez bułki
-
Pulpety w sosie grzybowym
-
Mielony z kurczaka
-
Kotlety mielone
Więcej informacji na temat kotletów mielonych z pieczarek
Kotlety mielone z pieczarek to bardzo dobry pomysł na pyszny jarski obiad. Kotlety bez mięsa świetnie sprawdzą się jako dodatek do domowych burgerów. Kotlety warzywne podać można dla dzieci na obiad. Dobrym pomysłem jest przygotowanie kotletów w sosie koperkowym lub musztardowym. Pieczarki są dość delikatne w smaku, kotlety należy więc dobrze doprawić. Przepis na kotlety mielone z pieczarek jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby przygotować. Do zrobienia kotletów potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pieczarki, jajka, cebula, bułka tarta, płatki owsiane, czosnek, sól, pieprz, olej rzepakowy.
Jak zrobić kotlety mielone z pieczarek? Pieczarki pokrój w kostkę. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż cebulę oraz pieczarki. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą i pieprzem. Wystudź masę. Zmiel pieczarki, dodaj do nich namoczone w wodzie płatki owsiane, jajko i wymieszaj do połączenia składników. Formuj kotlety, obtocz je w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Smaż kotlety z obu stron przez 5-6 minut, aż się zarumienią. Kotlety podawaj z dodatkiem gotowanych ziemniaków lub świeżego pieczywa.
Pieczarki są jednymi z najczęściej spożywanych przez nas grzybów. Są tanie i ogólnodostępne. Pieczarki zawierają duże ilości witamin z grupy B. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne między innymi za prawidłowy metabolizm oraz liczne przemiany energetyczne. Maja niską zawartość tłuszczu i kalorii ogółem. Dlatego świetnie nadają się dla osób walczących z nadmierną wagą.
Podsumowując pyszne kotlety z pieczarek to wspaniały pomysł na obiad dla całej rodziny. Prosty przepis wykorzystać można także jako danie podczas spotkania ze znajomymi. Kotlety z pieczarek są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Świetnym pomysłem jest połączenie kotletów z pieczarek z ziemniaczanymi. Kotlety będą miały wówczas bardziej zwartą konsystencję. Łatwe do zrobienia kotlety przygotować można także w malakserze.
Alergeny w kotletach mielonych z pieczarek
Lista alergenów dla kotletów mielonych z pieczarek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Płatki owsiane
- Bułka tarta
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze kotletów mielonych z pieczarek
Kotlety z pieczarek to doskonała propozycja na smaczne danie bezmięsne. Stanowią one dobre źródło wielu składników mineralnych i witamin.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.