Kurczak z ananasem i serem
- Piersi kurczaka bez skóry (800 g)
- Ananas w puszce (300 g)
- Ser żółty (300 g)
- Olej rzepakowy - 10 łyżek stołowych (100 ml)
Przepis na kurczak z ananasem i serem krok po kroku
Podziel pierś z kurczaka na porcje.
Dopraw solą, pieprzem i oregano.
Zetrzyj ser żółty na tarce.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy.
Obsmaż kurczaka z obydwu stron.
Kurczaka umieść w naczyniu do zapiekania, ułóż na nim plastry ananasa i starty żółty ser.
Piecz w nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut.
Podawaj z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami.
Więcej informacji na temat kurczaka z ananasem i serem
Kurczak z ananasem i serem to bardzo ciekawe połączenie smaków. Jest to dobry pomysł na obiad, a także jako kolacja w gronie znajomych. Kurczaka można usmażyć na patelni lub zapiec w piekarniku. Przepis na kurczaka z ananasem i serem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka, ananas z puszki, ser żółty, sól, pieprz, oregano, olej rzepakowy.
Jak zrobić kurczaka z ananasem i serem? Podziel pierś z kurczaka na porcje. Dopraw solą, pieprzem i oregano. Zetrzyj ser żółty na tarce. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Obsmaż kurczaka z obydwu stron. Kurczaka umieść w naczyniu do zapiekania, ułóż na nim plastry ananasa i starty żółty ser. Piecz w nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut. Podawaj z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami.
Pierś z kurczaka bez skóry jest mięsem prawie całkowicie pozbawionym tłuszczu. Zawiera ona bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy potrzebne do dalszych przemian w naszym organizmie. Mięso z piersi kurczaka zawiera fosfor i potas oraz witaminy A, C i E. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowej mineralizacji kości. Odpowiada także za pracę układu nerwowego, a jego brak powoduje złe samopoczucie i bóle głowy. Pamiętaj, aby kupować tylko drób z hodowli bez dodatku antybiotyków. Mięso bez jego dodatków jest zdrowsze, rośnie wolniej prawie o połowę. Ananas to roślina uprawiana głównie w Ameryce Południowej. Ananas jest owocem niskokalorycznym, zawiera dużo błonnika pokarmowego, dzięki któremu lepiej pracują nasze jelita. Ananas zawiera bromelinę, jest to enzym rozkładający białka. Ma on szerokie zastosowanie, począwszy od kuchni, skończywszy na przemyśle kosmetycznym. Bromelina w kuchni znajduje zastosowanie w procesie zmiękczania mięsa.
Podsumowując pyszny kurczak to prosty przepis na obiad dla całej rodziny. Kurczak jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Nie powinno się go przechowywać w lodówce, gdyż odgrzane mięso z kurczaka jest suche. Kurczaka możesz także przygotować na patelni, wystarczy położyć na niego dodatki i dusić pod przykryciem.
Alergeny w kurczaku z ananasem i serem
Lista alergenów dla kurczaka z ananasem i serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser żółty
Wartości odżywcze kurczaka z ananasem i serem
Kurczak z ananasem i serem to bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Danie zawiera także sporą ilość tłuszczu nasyconego. Jest bardzo dobrym źródłem składników mineralnych.
Energia i białka
(350g)
Węglowodany
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy
(350g)
Składniki mineralne
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.