Kokosanki z białek
- Wiórki kokosowe - ok. 2,5 szklanki (250 g)
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 10 łyżek (100 g)
- Masło (80 g)
- Białko jajka - 5 białek (175 szt.)
- Mąka ziemniaczana - 1 łyżka (10 g)
- Sok z cytryny - 1 łyżka (10 ml)
Przepis na kokosanki z białek krok po kroku
Masło podgrzewaj w garnuszku z dodatkiem ksylitolu, aż się rozpuszczą.
Do roztopionego masła dodaj wiórki kokosowe i dokładnie wymieszaj.
Białka ubijaj mikserem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną.
Ubitą pianę dodaj do masy maślano kokosowej, delikatnie mieszając.
Porcje ciasta wykładaj łyżeczką na blachę.
Piecz ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
-
Kokosanki
-
Ciasto kokosowe
-
Ciasteczka kokosowe
-
Ciastka kokosowe
-
Kuleczki kokosowe
-
Kulki rafaello
-
Kokosanki czekoladowe
-
Muffinki kokosowe
-
Kokosanki fit
-
Kokosanki w czekoladzie
-
Rafaello bez pieczenia
-
Keto kokosanki
-
Kokosanki thermomix
-
Deser rafaello
-
Kokosanki z mąki kokosowej
-
Kokosanki bezglutenowe
-
Kokosanki bez cukru
-
Kokosanki
Więcej informacji na temat kokosanek z białek
Kokosanki z białek to jedne z najpopularniejszych i najczęściej przygotowywanych deserów kokosowych. Mają bardzo prosty skład, a ich przygotowanie jest wręcz błyskawiczne i z pewnością każdy sobie z nimi poradzi bez większych problemów. Te pyszne ciastka z kokosem to przepyszne deser, przekąska na spotkanie z rodziną lub przyjaciółmi oraz fajny pomysł na słodką, domową przekąskę do popołudniowej kawy lub herbaty. Przedstawiamy przepis na kokosanki z białek z dużą ilością wiórków kokosowych, które są delikatne, chrupiące i mają fantastycznie kokosowy smak. Aby przygotować kokosanki, potrzebujesz białek, wiórków kokosowych, cukru, odrobiny mąki ziemniaczanej i soku z cytryny. Jak widzisz kokosanki przygotowuje się z samych białek, dzięki czemu są bardzo delikatne. Żółtka, które Ci pozostaną możesz wykorzystać na przykład do przygotowania jajecznicy na śniadanie. Standardowa porcja kokosanek przygotowywana jest najczęściej z 5 białek, potrzebujesz więc pięciu jaj o średniej wielkości. Zachęcamy Cię do zrezygnowania z dodatku cukru i zamiany go na naturalny słodzik, na przykład ksylitol lub erytrytol. W porównaniu do cukru, mają one mniejszą kaloryczność (dlatego możesz zjeść więcej bez wyrzutów sumienia :) ) oraz niższych indeks glikemiczny, przez co będą zdecydowanie lepszą i bezpieczniejszą opcją dla osób z cukrzycą, czy insulinoopornością. Jak już pewnie zauważyłaś/zauważyłeś kokosanki powstają bez wykorzystania mąki pszennej, są więc bezpiecznym słodyczem dla osób na diecie bezglutenowej. Jak zrobić kokosanki z białek? Zacznij od rozpuszczenia masła i stopniowo dodawaj cukier, a najlepiej słodzik. W kolejnym kroku dodaj wiórki kokosowe, a następnie ubij białka na sztywną, jednolitą pianę, pod koniec ubijania dodając sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Bardzo delikatnie wymieszaj pianę z białek z masą białkowo kokosową. To wszystko! Teraz wystarczy, że małą łyżeczką będziesz wykładać porcje ciasta na blachę i piec je około 15 minut. Jak widzisz, przepis nie mógł być prostszy, a smak kokosanek z białek z pewnością Cię zadowoli.
Alergeny w kokosankach z białek
Lista alergenów dla kokosanek z białek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- aromat migdałowy
Wartości odżywcze kokosanek z białek
Kokosanki z białek są odpowiednie dla osób na diecie bezglutenowej, a w przypadku zastąpienia cukru naturalnym słodzikiem mogą być też elementem diety osób odchudzających się, z cukrzycą czy insulinoopornością.
Energia i białka
(65g)
Węglowodany
(65g)
Tłuszcze
(65g)
Witaminy
(65g)
Składniki mineralne
(65g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.