Ciasteczka kokosowe
- Wiórki kokosowe (120 g)
- Olej kokosowy (40 ml)
- Białko jajka (2 szt.)
- Cukier (30 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (20 g)
Przepis na ciasteczka kokosowe krok po kroku
Olej kokosowy rozpuść w rondelku.
Dodaj do niego wiórki i dokładnie wymieszaj.
Białka ubij w osobnej misce na gładką masę.
Dodaj do nich powoli cukier i skrobię, cały czas mieszając.
Wiórki wymieszaj z białkami za pomocą łyżki.
Z masy formuj rękami małe kulki i odstawiaj je na blachę pokrytą papierem do pieczenia.
Ciastka piecz 15 minut w 175 st. C.
-
Kokosanki
-
Ciasto kokosowe
-
Ciastka kokosowe
-
Kokosanki z białek
-
Kuleczki kokosowe
-
Kulki rafaello
-
Kokosanki czekoladowe
-
Muffinki kokosowe
-
Kokosanki fit
-
Kokosanki w czekoladzie
-
Rafaello bez pieczenia
-
Keto kokosanki
-
Kokosanki thermomix
-
Deser rafaello
-
Kokosanki z mąki kokosowej
-
Kokosanki bezglutenowe
-
Kokosanki bez cukru
-
Kokosanki
Więcej informacji na temat ciasteczek kokosowych
Ciasteczka kokosowe to niezwykle pyszna opcja na prosty deser. Całość można przygotować w kilka chwil z podstawowych składników. To słodkości, które uzależniają. Do ich stworzenia nie potrzeba żadnego doświadczenia kulinarnego. Na pewno przypadną do gustu wszystkim miłośnikom kokosowych słodkości. Zwykle mówi się o nich kokosanki.
Przepis na ciasteczka kokosowe to jeden z najprostszych sposobów na domowe słodycze, które nie tylko wspaniale smakują, ale również dostarczają sporo błonnika. Ich najważniejszym składnikiem są oczywiście wiórki kokosowe. To produkt, który można z łatwością dostać w każdym sklepie, a ich cena nie jest zbyt wygórowana. Dzięki temu zachwycają smakiem i nie rujnują domowego budżetu. Są tak proste, że spokojnie z ich przygotowaniem poradzą sobie nawet dzieci. Do ciastek nie dodaje się mąki, dzięki temu są one całkowicie bezglutenowe. To sprawia również, że mają niski indeks glikemiczny. Wystarczy zastąpić w nich cukier słodzikiem, by stworzyć wersję naprawdę bardzo fit. Bez dodatku cukru będą dobrą opcją również na diecie low carb.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasteczka kokosowe, które będą smaczne, a przy okazji naprawdę pyszne, to ten przepis przypadnie ci do gustu. Jego przygotowanie zajmuje tylko 15 minut. Nawet samo pieczenie jest niezbyt czasochłonne. To sprawia, że ciasta te świetnie sprawdzą się również jako awaryjny deser. Ze względu na dużą zawartość kokosa są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który wspiera działanie układu pokarmowego, ale również krwionośnego. Im więcej go w diecie, tym mniejsze prawdopodobieństwo zaburzeń lipidowych. Połączenie białek z wiórkami kokosowymi sprawia, że te słodkości dostarczają dość sporo zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Kokosanki z tego przepisu są pyszne i niezwykle słodkie, choć nie zawierają zbyt dużo słodzików. To dobre rozwiązanie na zdrowy deser, również dla dzieci. Są nie tylko smaczne, ale również proste i szybkie. Ich przygotowanie nie wymaga żadnego doświadczenia.
Alergeny w ciasteczkach kokosowych
Lista alergenów dla ciasteczek kokosowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
Wartości odżywcze ciasteczek kokosowych
To opcja, która nie jest zbyt odżywcza, jednak nie dostarcza zbyt dużo cukru, więc będzie dobrym zamiennikiem sklepowych kokosanek.
Energia i białka
(26g)
Węglowodany
(26g)
Tłuszcze
(26g)
Witaminy
(26g)
Składniki mineralne
(26g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.