Gulasz z indyka po węgiersku
- Mięso z piersi indyka bez skóry (500 g)
- Czosnek - 2 małe ząbki (5 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
- Olej rzepakowy (30 ml)
- Cebula - 1 średnia sztuka (150 g)
- Papryka czerwona - 1 duża sztuka (250 g)
- Bulion warzywny - 1 szklanka (250 ml)
- Przecier pomidorowy bez soli (50 g)
Przepis na gulasz z indyka po węgiersku krok po kroku
Mięso z indyka umyj, oczyść z błonek i pokrój w dużą kostkę. Mięso dopraw solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz obtocz w mące pszennej.
Cebulę obierz i pokrój w piórka a paprykę oczyść gniazd nasiennych, umyj i pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim mięso. Następnie mięso zdejmij z patelni i połóż na talerz.
Na tej samej patelni podsmaż posiekaną cebulę oraz pokrojoną paprykę.
Pod koniec smażenia na patelnię wlej gorący bulion, dodaj jeden liść laurowy, dwie płaskie łyżeczki papryki słodkiej, odrobinę majeranku, szczyptę soli oraz pieprzu.
Bulion na patelni wymieszaj i dodaj wcześniej obsmażonego indyka.
Całość duś przez około 10 minut (od czasu do czasu wymieszaj zawartość patelni).
Pod koniec gotowania dodaj przecier pomidorowy i zagotuj gulasz.
Gotowy gulasz podawaj z ulubionymi dodatkami.
Więcej informacji na temat gulaszu z indyka po węgiersku
Gulasz z indyka po węgiersku to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Smaczny gulasz z indyka doskonale smakuje z dodatkiem kaszy oraz ogórków kiszonych. Przepis na gulasz z indyka po węgiersku w sosie jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu niezbędne będą następujące produkty spożywcze: mięso z piersi indyka, czosnek, mąka pszenna, olej rzepakowy, cebula, papryka czerwona, bulion warzywny, przecier pomidorowy, sól, pieprz, majeranek, papryka słodka oraz liść laurowy.
Jak zrobić gulasz z indyka po węgiersku? Mięso z indyka umyj, oczyść z błonek i pokrój w dużą kostkę. Mięso dopraw solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz obtocz w mące pszennej. Cebulę obierz i pokrój w piórka a paprykę oczyść gniazd nasiennych, umyj i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim mięso. Następnie mięso zdejmij z patelni i połóż na talerz. Na tej samej patelni podsmaż posiekaną cebulę oraz pokrojoną paprykę. Pod koniec smażenia na patelnię wlej gorący bulion, dodaj jeden liść laurowy, dwie płaskie łyżeczki papryki słodkiej, odrobinę majeranku, szczyptę soli oraz pieprzu. Bulion na patelni wymieszaj i dodaj wcześniej obsmażonego indyka. Całość duś przez około 10 minut (od czasu do czasu wymieszaj zawartość patelni). Pod koniec gotowania dodaj przecier pomidorowy i zagotuj gulasz. Gotowy gulasz podawaj z ulubionymi dodatkami.
Mięso z indyka ma niską zawartość tłuszczu, wysoką zawartość pełnowartościowego białka. Jest źródłem witamin z grupy B, selenu i cynku. Selen uczestniczy w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy.
Podsumowując pyszny gulasz z indyka po węgiersku stanowi doskonałe rozwiązanie na obiad dla całej rodziny. Gulasz można podać z dodatkiem kaszy, ziemniaków lub ryżu oraz surówek przygotowanych na bazie surowych warzyw, lub przetworów. Smaczny gulasz jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje podany na ciepło. Można go przechowywać w lodówce przez 2-3 dni i przed podaniem należy go odgrzać.
Alergeny w gulaszu z indyka po węgiersku
Lista alergenów dla gulaszu z indyka po węgiersku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze gulaszu z indyka po węgiersku
Gulasz z indyka po węgiersku to doskonała propozycja na smaczny obiad. Dodatek warzyw do dania wzbogaca je w wiele cennych substancji odżywczych.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.