Gulasz z indyka po węgiersku

Opublikowano: 16.08.2022 r., 8:28 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gulasz z indyka z papryką
Gulasz z indyka po węgiersku
Gulasz z indyka po węgiersku to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Gulasz jest bardzo delikatny i nie wymaga tak długiego gotowania, jak tradycyjny gulasz. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 10 min
250 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
37
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Mięso z piersi indyka bez skóry (500 g)
  • Czosnek - 2 małe ząbki (5 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
  • Cebula - 1 średnia sztuka (150 g)
  • Papryka czerwona - 1 duża sztuka (250 g)
  • Bulion warzywny - 1 szklanka (250 ml)
  • Przecier pomidorowy bez soli (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, wok

Przepis na gulasz z indyka po węgiersku krok po kroku

Mięso z indyka umyj, oczyść z błonek i pokrój w dużą kostkę. Mięso dopraw solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz obtocz w mące pszennej.

Cebulę obierz i pokrój w piórka a paprykę oczyść gniazd nasiennych, umyj i pokrój w kostkę.

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim mięso. Następnie mięso zdejmij z patelni i połóż na talerz.

Na tej samej patelni podsmaż posiekaną cebulę oraz pokrojoną paprykę.

Pod koniec smażenia na patelnię wlej gorący bulion, dodaj jeden liść laurowy, dwie płaskie łyżeczki papryki słodkiej, odrobinę majeranku, szczyptę soli oraz pieprzu.

Bulion na patelni wymieszaj i dodaj wcześniej obsmażonego indyka.

Całość duś przez około 10 minut (od czasu do czasu wymieszaj zawartość patelni).

Pod koniec gotowania dodaj przecier pomidorowy i zagotuj gulasz.

Gotowy gulasz podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na gulasz z indyka po węgiersku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,5% osób

Więcej informacji na temat gulaszu z indyka po węgiersku

Gulasz z indyka po węgiersku to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Smaczny gulasz z indyka doskonale smakuje z dodatkiem kaszy oraz ogórków kiszonych. Przepis na gulasz z indyka po węgiersku w sosie jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu niezbędne będą następujące produkty spożywcze: mięso z piersi indyka, czosnek, mąka pszenna, olej rzepakowy, cebula, papryka czerwona, bulion warzywny, przecier pomidorowy, sól, pieprz, majeranek, papryka słodka oraz liść laurowy.

Jak zrobić gulasz z indyka po węgiersku? Mięso z indyka umyj, oczyść z błonek i pokrój w dużą kostkę. Mięso dopraw solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz obtocz w mące pszennej. Cebulę obierz i pokrój w piórka a paprykę oczyść gniazd nasiennych, umyj i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim mięso. Następnie mięso zdejmij z patelni i połóż na talerz. Na tej samej patelni podsmaż posiekaną cebulę oraz pokrojoną paprykę. Pod koniec smażenia na patelnię wlej gorący bulion, dodaj jeden liść laurowy, dwie płaskie łyżeczki papryki słodkiej, odrobinę majeranku, szczyptę soli oraz pieprzu. Bulion na patelni wymieszaj i dodaj wcześniej obsmażonego indyka. Całość duś przez około 10 minut (od czasu do czasu wymieszaj zawartość patelni). Pod koniec gotowania dodaj przecier pomidorowy i zagotuj gulasz. Gotowy gulasz podawaj z ulubionymi dodatkami.

Mięso z indyka ma niską zawartość tłuszczu, wysoką zawartość pełnowartościowego białka. Jest źródłem witamin z grupy B, selenu i cynku. Selen uczestniczy w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy.

Podsumowując pyszny gulasz z indyka po węgiersku stanowi doskonałe rozwiązanie na obiad dla całej rodziny. Gulasz można podać z dodatkiem kaszy, ziemniaków lub ryżu oraz surówek przygotowanych na bazie surowych warzyw, lub przetworów. Smaczny gulasz jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje podany na ciepło. Można go przechowywać w lodówce przez 2-3 dni i przed podaniem należy go odgrzać.

Alergeny w gulaszu z indyka po węgiersku

Lista alergenów dla gulaszu z indyka po węgiersku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze gulaszu z indyka po węgiersku

na 100g gotowej potrawy

Gulasz z indyka po węgiersku to doskonała propozycja na smaczny obiad. Dodatek warzyw do dania wzbogaca je w wiele cennych substancji odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
83.55
250.66
Białko (g)
9.94
29.83

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
3.60
10.81
Węglowodany przyswajalne (g)
2.89
8.67
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.71
2.13
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
3.46
10.37
Tłuszcze nasycone (g)
1.17
3.51
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.82
5.47
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.95
2.84
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.01
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, bulion warzywny.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
21.29
63.86
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
36.99
110.96
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.41
1.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.54
1.63
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
27.17
81.50
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.08
0.24
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.44
1.31
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
2.01
6.02
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.48
13.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
15.96
47.87
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
360.82
1082.47
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
91.66
274.98
Potas (mg)
191.27
573.80
Wapń (mg)
10.00
29.99
Fosfor (mg)
86.83
260.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.05
45.14
Brak danych dla: olej rzepakowy, przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.55
1.66
Cynk (mg)
0.57
1.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gulaszu z indyka po węgiersku 37
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gulaszu z indyka po węgiersku

Koszt składników
52.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso z piersi indyka bez skóry
500 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 500 g
Czosnek
5 g
2 małe ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Mąka pszenna typ 500
10 g
1 płaska łyżka stołowa
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Cebula
150 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Papryka czerwona
250 g
1 duża sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 250 g
Bulion warzywny
250 ml
1 szklanka
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Przecier pomidorowy bez soli
50 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Koszt składników
52.50