Gulasz do placków po węgiersku
- Łopatka wieprzowa (400 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki (36 ml)
- Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki (50 g)
- Pieczarki - 11 sztuk (220 g)
- Marchewka - 1 sztuka średnia (70 g)
- Bulion drobiowy (750 g)
Przepis na gulasz do placków po węgiersku krok po kroku
Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę.
Marchewkę obierz, opłucz i pokrój w talarki.
Cebulę obierz i pokrój w piórka.
Pieczarki oczyść i pokrój w półplasterki.
Bulion podgrzej w garnku.
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i wrzuć cebulę. Podsmażaj przez ok. 3-4 minuty. Następnie dodaj marchewkę i pieczarki. Całość smaż przez ok. 10-15 min, a potem przerzuć do garnka z bulionem.
Na tej samej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż mięso. Gotowe mięso przełóż do garnka z resztą składników. Gotuj ok. 70 minut.
Po tym czasie dodaj koncentrat pomidorowy, 1 łyżeczkę papryki wędzonej, 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego oraz sól i pieprz według własnego uznania. Gotuj ok. 20 minut. Po tym czasie mięso powinno być już miękkie.
Tak przygotowany gulasz można umieścić na placku i podać z wybranymi dodatkami.
-
Zupa pieczarkowa
-
Zupa grzybowa
-
Zupa pieczarkowa z makaronem
-
Zupa krem z pieczarek
-
Zupa grzybowa z makaronem
-
Zupa grzybowa z suszonych grzybów
-
Zupa pieczarkowa z ziemniakami
-
Zupa gulaszowa z pieczarkami
-
Zupa z suszonych grzybów
-
Zupa z pulpetami
-
Zupa pieczarkowa Thermomix
-
Zupa pieczarkowa z serkiem topionym
-
Zupa pieczarkowa na rosole
-
Tradycyjna zupa pieczarkowa
-
Zupa pieczarkowa z pulpetami
-
Szybka zupa pieczarkowa
-
Zupa pieczarkowa fit
-
Zupa pieczarkowa z klopsikami
-
Zupa pieczarkowa
Więcej informacji na temat gulaszu do placków po węgiersku
Gulasz do placków po węgiersku nie jest trudny do przygotowania, ale warto pamiętać, że zrobienie takiej potrawy zajmuje nieco czasu. W zależności od wybranych przypraw i składników, danie można zrobić bardziej lub mniej ostre.
Jak zrobić gulasz po węgiersku? Przede wszystkim należy wybrać rodzaj mięsa, na jakim chcemy przygotować gulasz. Odpowiednia będzie zarówno wieprzowina, jak i wołowina. Do tego dania pasować będzie łopatka, a także polędwica. Wybrane mięso należy podsmażyć. Jeśli masz małą patelnię, mięso będzie trzeba podzielić na partie i smażyć je po kolei. Możesz też pokusić się na wegetariański gulasz, którym głównym składnikiem będą boczniaki.
Przepis na gulasz do placków ziemniaczanych możesz dowolnie modyfikować. Dobry będzie zarówno z marchewką, jak i papryką, boczkiem oraz pieczarkami. Jeśli zdecydujesz się na dodanie ziemniaków, to pamiętaj, że po obraniu ich ze skórki, należy je zalać zimną wodą, aby nie zrobiły się czarne przed dodaniem ich do gulaszu.
Zamiast koncentratu pomidorowego możesz też pokusić się na dodanie pomidorów. Możesz zdecydować się na świeże pomidory lub krojone pomidory bez skórki z puszki. Odpowiednim dodatkiem są także przyprawy takie jak: papryka słodka, papryka wędzona, papryka ostra, chili. Gdyby okazało się, że gulasz nie zredukował się tak, jakbyśmy tego chcieli, to można go zagęścić dobrze wymieszaną mąką z wodą.
Do tego gulasz potrzebny jest placek. Wystarczą do tego: ziemniaki, mąka pszenna, jajka oraz olej (do smażenie). Ziemniaki starte na drobnych oczkach powinny odciec, a potem można połączyć je z mąką i jajkami. Taką masę trzeba dobrze wymieszać, a potem należy usmażyć placki na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Gulasz należy umieścić w placku, ale można też nieco polać sosem po górze. Odpowiednim dodatkiem będzie śmietana.
Gulasz to idealny pomysł na pyszny obiad. Sos do placka po węgiersku jest czasochłonny, ale warto poświęcić chwilę, aby go przygotować. Możesz być pewien, że zadowoleni będą przede wszystkim ci, którzy lubią mięsne potrawy.
Alergeny w gulaszu do placków po węgiersku
Lista alergenów dla gulaszu do placków po węgiersku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
Wartości odżywcze gulaszu do placków po węgiersku
Energia i białka
(350g)
Węglowodany
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy
(350g)
Składniki mineralne
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.