Golonko gotowane

Opublikowano: 15.08.2022 r., 8:43 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Golonko gotowane na biało-niebieskim talerzu
Golonko gotowane
Przepis na golonko gotowane to świetny pomysł na smaczny obiad niedzielny. Podane z ziemniakami i surówką z buraczkami idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 240 min
689 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Golonka wieprzowa (1300 g)
  • Cebula - 2 sztuki (200 g)
  • Marchewka - 2 sztuki (150 g)
  • Pietruszka - 1 sztuka (50 g)
  • Czosnek - 3 ząbki (15 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na golonko gotowane krok po kroku

Umyj golonki, umieść w garnku, zalej wodą i doprowadź do wrzenia.

Wylej powstały bulion. Wlej świeżą wodę do mięsa.

Dodaj 5 liści laurowych, 5 ziaren ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu i łyżkę majeranku. Dopraw łyżką soli.

Gotuj około godzinę.

W tym czasie warzywa obierz i pokrój w półplasterki.

Dodaj do mięsa i gotuj jeszcze 2 godziny.

W razie potrzeby gotuj chwilę dłużej, by mięso było miękkie.

Jak oceniasz przepis na golonko gotowane
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,8% osób

Więcej informacji na temat golonka gotowanego

Przepis na golonko gotowane to świetny pomysł na smaczny obiad niedzielny. Podane z ziemniakami i surówką z buraczkami idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad.

Golonka wieprzowa to określenie dla mięsa z kością otrzymywanego z fragmentu nogi przedniej lub tylnej tuszy wieprzowej. Przygotowana na różne sposoby golonka zaliczana jest do tradycyjnych, polskich potraw. W restauracjach podawana jest często z dodatkiem chrzanu, musztardy, kapusty lub żurawiny.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić golonko gotowane na obiad to koniecznie zapoznaj się z naszymi wskazówkami. Najpierw umyj golonki, umieść w garnku, zalej wodą i doprowadź do wrzenia. Wylej powstały bulion, gdy powstaną szumowiny. Wlej świeżą wodę do mięsa. Dodaj 5 liści laurowych, 5 ziaren ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu i łyżkę majeranku. Dopraw łyżką soli. Gotuj około godzinę. W tym czasie warzywa obierz i pokrój w półplasterki. Dodaj do mięsa i gotuj jeszcze 2 godziny.

Jeśli wiesz już jak zrobić to pyszne, tradycyjne golonko to pewnie zastanawiasz się teraz, do czego najbardziej będzie pasowało. To najlepsze golonko jest dość tłuste, dlatego świetnie pasuje do kasz czy ziemniaków.

Mięso wieprzowe jest to określenie na produkt otrzymany ze świń. Informacje o jego spożywaniu możemy znaleźć już w mitologiach rzymskiej i greckiej. Ze względu na to, że świnie są najprostsze w rozrodzie, to szturmem podbiły one świat i tym samym stały się najpopularniejszym mięsem. Na stołach średniowiecznej Polski królowała głównie baranina, wołowina, drób i dziczyzna. Jednak z czasem wieprzowina była spożywana już przez wszystkie klasy społeczne. Wówczas spożywano około dwóch świń rocznie na rodzinę, gdy ubijano je na Święta Bożego Narodzenia czy Wielkanoc. Wtedy też wykorzystywano każdy element mięsa wieprzowego, a nadmiar suszono, solono lub wędzono. Pomimo swojej popularności mięso wieprzowe zakazane jest w kuchni żydowskiej i muzułmańskiej. Za to cieszy się ogromną popularnością w kuchni polskiej czy chińskiej.

Jeśli nadal zastanawiasz się jak gotować golonkę, by była naprawdę smaczna, to pamiętaj przede wszystkim o tym, by zlać wodę z szumowinami, które powstają podczas pierwszej godziny gotowania.

Alergeny w golonku gotowanym

Lista alergenów dla golonka gotowanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na golonko gotowane

Wartości odżywcze golonka gotowanego

na 100g gotowej potrawy

Gotowanie to jedna ze zdrowszych metod obróbki cieplnej produktów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
172.44
689.76
Białko (g)
19.75
79.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
2.74
10.97
Węglowodany przyswajalne (g)
2.14
8.55
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.60
2.42

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
8.76
35.05
Tłuszcze nasycone (g)
8.74
34.97
Tłuszcze nienasycone (g)
0.02
0.08
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
100.82
403.27

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina C (mg)
2.15
8.59

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
116.10
464.38
Wapń (mg)
21.85
87.38
Żelazo (mg)
1.29
5.15
Szacunkowy indeks glikemiczny golonka gotowanego 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania golonka gotowanego

Koszt składników
43.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Golonka wieprzowa
1300 g
11.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 3
28.60
Za 1300 g
Cebula
200 g
2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Marchewka
150 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Pietruszka
50 g
1 sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 50 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Koszt składników
43.00