-
Rosół staropolski
Rosół staropolski to przepyszna zupa, która polecana jest zwłaszcza w czasie przeziębienia, To ze względu na jej lecznicze właściwości. Jest …
45 + 90 min łatwy 8 74 kcal -
Zupa pomidorowa na rosole
Zupa pomidorowa na rosole to jeden z najbardziej popularnych dań, które towarzyszą w polskich domach nie tylko od święta. Przygotowanie …
20 + 40 min łatwy 4 207 kcal -
Kotlety schabowe
Kotlety schabowe to idealny pomysł na tradycyjny polski obiad, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom mięsnych potraw. Są …
20 + 15 min łatwy 5 308 kcal
Polski obiad - przepisy
-
Panczkraut
Domowy panczkraut to tradycyjne danie kuchni śląskiej. Ciapkapusta to nic innego jak połączenie duszonych ziemniaków z kiszoną kapustą i cebulą, …
30 + 40 min łatwy 4 109 kcal -
Kotlety mielone
Kotlety mielone to bardzo popularne danie w polskich domach. Najczęściej podawane są na obiad z gotowanymi ziemniakami i surówką, ale …
30 min średni 6 241 kcal -
Kotlety z piersi kurczaka
Kotlety z piersi kurczaka to alternatywa dla tradycyjnych schabowych. Kotlet z piersi panierowany jest lubiany przez najmłodszych sprawdzi się więc …
10 + 10 min łatwy 4 431 kcal -
Bigos z grzybami
Bigos z grzybami jest doskonałą opcją na pyszny posiłek dla całej rodziny. Ma niezwykły smak, a przy okazji jest bardzo …
20 + 30 min łatwy 4 233 kcal -
Pulpety w sosie koperkowym
Gotowane, wieprzowe pulpety w sosie koperkowym są pysznym, delikatnym i pełnym smaku daniem mięsnym. Do pulpetów możesz podać gotowane ziemniaki, …
10 + 20 min łatwy 8 424 kcal -
Żur z białą kiełbasą
Żur z białą kiełbasą to wspaniały rozgrzewający i syty posiłek dla całej rodziny na obiad. Żur jest tradycyjną potrawą podawaną …
15 + 60 min łatwy 20 365 kcal
-
Kluski śląskie z sosem
Kluski śląskie z sosem to przepyszny i niezwykle łatwy przepis na domowy posiłek. Jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil. Całość …
20 + 60 min łatwy 8 422 kcal -
Rolada śląska
Pyszna rolada śląska to dobry pomysł na domowy, a co ważne szybki w wykonaniu pomysł na obiad, które idealnie sprawdzi …
30 + 90 min łatwy 5 400 kcal -
Zrazy wołowe
Zrazy wołowe kojarzą mi się z domem rodzinnym i szkolną stołówką. Wywodzą się z kuchni śląskiej i składają się z …
30 + 90 min średni 6 352 kcal -
Pierogi ruskie
Pierogi ruskie to jedna z popularniejszych potraw w Polsce. Niektórzy nie wyobrażają sobie świąt lub rodzinnego spotkania bez tych pierogów. …
80 + 30 min średni 5 626 kcal -
Barszcz czerwony zabielany
Barszcz czerwony zabielany to jedna z tych zup, która nigdy się nie nudzi. Świetnie sprawdza się na obiad, szczególnie dla …
10 + 60 min łatwy 8 150 kcal
-
Paszteciki drożdżowe z mięsem
Pyszne paszteciki drożdżowe z mięsem to dobry pomysł na domowe, a co ważne szybkie w wykonaniu przekąski, które idealnie sprawdzą …
90 + 30 min łatwy 15 134 kcal -
Kartacze z mięsem z rosołu
Kartacze z mięsem z rosołu to tradycyjne danie kuchni polskiej przygotowywane poprzez połączenie gotowanych i surowych tartych ziemniaków. Najczęściej przygotowywane …
40 + 20 min średni 10 324 kcal -
Kopytka
Kopytka to nie tylko pyszne, ale również jedno z najbardziej charakterystycznych dla polskiej kuchni dań. Bywają też nazywane szagówkami, zwłaszcza …
45 + 20 min łatwy 4 394 kcal -
Golonka w kapuście kiszonej
Golonka w kapuście kiszonej jest naprawdę wspaniałą opcją dla wszystkich miłośników mięsnych dań. To jeden z klasycznych przepisów kuchni polskiej. …
30 + 60 min łatwy 4 832 kcal -
Bitki w sosie grzybowym
Bitki w sosie grzybowym to pomysł na ciekawy i smaczny obiad. Sos z dodatkiem grzybów jest niezwykle aromatyczny, przez co …
15 + 30 min łatwy 4 423 kcal -
Polędwiczki z kurczaka w chrupiącej panierce z frytkami i mizerią
Chyba wszyscy uwielbiają wspaniale chrupiące kawałki kurczaka w panierce ze słynnej restauracji. Poznaj propozycję na nieco lżejszą wersję tego obiadu. …
25 + 50 min łatwy 4 457 kcal
-
Bryzol wołowy
Cienki, soczysty kotlet mielony z siekanej wołowiny (bryzol wołowy) podany z cebulką oraz pieczarkami, a do tego ziemniaki – skusisz …
25 + 10 min - 5 382 kcal -
Kaczka z jabłkami
Kaczka z jabłkami to najbardziej popularny i najczęściej wykorzystywany sposób na przyrządzenie tego mięsa. Co prawda, kaczkę zdecydowanie częściej jada …
20 + 150 min średni 5 894 kcal -
Ryba z frytkami
Ryba z frytkami to danie, które zaskakuje prostotą i wspaniałym smakiem. Idealnie komponuje się z zestawem surówek i idealnie sprawdzi …
20 + 20 min łatwy 4 610 kcal -
Udka pieczone
Udka pieczone to doskonała propozycja na pyszne pieczone w piekarniku danie dla całej rodziny. Udka wspaniale smakują podane na ciepło …
20 + 50 min łatwy 10 480 kcal -
Pierś z kurczaka w sosie kurkowym
Szybki pomysł na obiad z kurczakiem w towarzystwie aromatycznych grzybów? Koniecznie poznaj mój przepis na pierś z kurczaka w sosie …
15 + 25 min łatwy 2 249 kcal
-
Zaguby
Zaguby to jedno z tradycyjnych dań polskiej kuchni, popularne przede wszystkim na terenie Podlasia. To po prostu ciasto pierogowe z …
60 min średni 0 -
Pulpety w sosie pieczarkowym
Kotlety, klasyczne danie kuchni polskiej. Schabowe, mielone, de volaille, po pożarsku i wiele, wiele innych wpisało się w polską kuchnię …
10 + 30 min łatwy 6 308 kcal -
Karkówka duszona w sosie własnym z cebulą
Pomysł na karkówkę wieprzową idealny na obiad. Karkówka duszona w sosie własnym z cebulą to znakomita propozycja, która jest niesamowicie …
15 + 60 min łatwy 4 219 kcal -
Bitki z karkówki
Tradycyjne danie, które najczęściej pojawia się w polskich domach w niedzielny obiad. Bitki z karkówki. Bitki to klasyka kuchni polskiej, …
20 + 50 min łatwy 6 158 kcal -
Golonka pieczona w piwie
Golonka pieczona w piwie to świetny pomysł na obiad dla smakoszy świńskich nóżek. Taka golonka przygotowana w piekarniku idealny sprawdzi …
20 + 200 min łatwy 2 549 kcal -
Gulasz wieprzowy tradycyjny
Gulasz wieprzowy tradycyjny to doskonały wybór dla wszystkich miłośników mięsnych dań w tradycyjnej odsłonie. Jest tak smaczny, że ciężko przejść …
15 + 100 min łatwy 6 273 kcal
-
Pulpety drobiowe w sosie koperkowym
Pulpety drobiowe w sosie koperkowym to doskonały sposób na naprawdę pyszne danie, które nie tylko dobrze smakuje, ale również syci …
10 + 40 min łatwy 4 448 kcal -
Pulpety w sosie grzybowym
Pyszny i pożywny obiad dla całej rodziny, pulpety drobiowe pokocha każdy członek Twojej rodziny. Delikatne i soczyste mięso należy do …
20 + 40 min łatwy 4 316 kcal -
Pierś z kurczaka w sosie koperkowym
Pierś z kurczaka w sosie koperkowym to pomysł na pyszne i proste w przygotowaniu danie, które idealnie sprawdzi się na …
30 min łatwy 2 389 kcal -
Gulasz z łopatki wieprzowej w sosie własnym
Gulasz z łopatki wieprzowej w sosie własnym to doskonały wybór zwłaszcza dla wszystkich miłośników mięsnych dań. Jest niezwykle aromatyczny ze …
15 + 90 min łatwy 6 290 kcal -
Kopytka z sosem pieczarkowym
Kopytka z sosem pieczarkowym to doskonała opcja na naprawdę pyszne danie dla całej rodziny. Ich przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil, …
40 + 20 min łatwy 4 410 kcal -
Bitki z łopatki wieprzowej
Bitki z łopatki wieprzowej jak tradycyjne danie, które najczęściej pojawia się w polskich domach w niedzielny obiad. Bitki to klasyka …
20 + 60 min łatwy 5 296 kcal -
Wątrobianka
Wątrobianka to domowy wyrób mięsny, wędliniarski, bardzo popularny w Polsce. Być może znasz ją pod nazwami takimi jak pasztetowa, pasztetówka, …
60 min średni 4 1714 kcal -
Golonko gotowane
Przepis na golonko gotowane to świetny pomysł na smaczny obiad niedzielny. Podane z ziemniakami i surówką z buraczkami idealnie sprawdzi …
20 + 240 min łatwy 4 689 kcal -
Pulpety z ryżem
Pulpety z ryżem to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Będą one odgrywać główną rolę podczas Twojego obiadu i …
20 + 20 min łatwy 3 554 kcal -
Bigos w słoikach
Bigos w słoikach z kiszonej kapusty z mięsem to uniwersalna potrawa, która sprawdzi się nie tylko na obiad, ale może …
20 + 45 min łatwy 6 -
Żelazne kluski
Żelazne kluski, zwane też kluskami szarymi, to jedno z najbardziej klasycznych dań kuchni polskiej. Są bardzo proste i szybkie w …
40 min łatwy 5 228 kcal -
Rosół wołowo drobiowy
Rosół to chyba najpopularniejsza polska zupa. Świetnie smakuje samodzielnie podawana z makaronem i natka pietruszki, można go wykorzystywać też jako …
30 + 180 min łatwy 10 465 kcal -
Kapusta z kiełbasą
Kapusta z kiełbasą to proste danie, które na pewno przypadnie do gustu wszystkim fanom polskiej kuchni. To opcja, która przypomina …
80 + 60 min łatwy 4 650 kcal -
Wołowina w sosie chrzanowym
Wołowina w sosie chrzanowym to fantastyczny pomysł na obiad dla całej rodziny. Gotowane mięso wołowe z dodatkiem przypraw i sosu …
30 + 120 min średni 2 -
Makaron z twarogiem na słono
Makaron z twarogiem na słono to bardzo dobrym pomysł na pyszny obiad. Makaron z serem białym jest szybki do zrobienia …
15 + 20 min łatwy 4 915 kcal -
Klopsy gotowane w sosie pomidorowym
Przepis na klopsy gotowane w sosie pomidorowym sprawdzą się idealnie na obiad z rodziną i ze znajomymi. Klopsy z mięsa …
30 + 25 min łatwy 4 330 kcal -
Kurczak w sosie grzybowym
Kurczak w sosie grzybowym to przepis na pyszny posiłek na bazie drobiu i świeżych grzybów leśnych. Całość jest naprawdę smaczna, …
15 + 20 min łatwy 4 356 kcal -
Ragout z kurczaka
Przepis na ragout z kurczaka to idealny pomysł na obiad. To pyszne danie z warzywami idealnie pasuje do ryżu, kasz …
20 + 40 min łatwy 6 -
Krupnik tradycyjny
Czy może być coś lepszego na rozgrzewający obiad niż krupnik tradycyjny? Ten pyszny posiłek to prawdziwy smak dzieciństwa i źródło …
20 + 60 min łatwy 6 -
Wątróbka gotowana
Wątróbka gotowana to danie, które się albo kocha, albo nienawidzi. Popularne danie w czasach PRL-u, często również podawane w przedszkolach. …
10 + 40 min łatwy 4 252 kcal -
Gulasz z wieprzowiny
Gulasz z wieprzowiny to świetna opcja dla wszystkich miłośników mięsnych dań. Jest niezwykle aromatyczny, a przy okazji prosty w przygotowaniu. …
25 + 50 min łatwy 4 492 kcal -
Tagliatelle z grzybami
Tagliatelle z grzybami leśnymi w sosie śmietanowym to dobry pomysł na obiad dla całej rodziny, który jest szybki w przygotowaniu …
30 + 20 min łatwy 2 949 kcal -
Schab w sosie cebulowym
Duszony schab w sosie cebulowym to doskonała propozycja na pyszny dodatek mięsny do obiadu. Świetnie smakuje z ziemniakami oraz surówką …
20 + 20 min łatwy 4 290 kcal -
Kopytka z sosem grzybowym
Kopytka z sosem grzybowym będą idealnym wyborem dla wszystkich miłośników naprawdę pysznych dań. Całość robi się bardzo prosto, a efekt …
45 + 15 min łatwy 6 713 kcal
Polski obiad - sprawdzone przepisy na tradycyjne dania z kuchni polskiej
Jeżeli chcemy przygotować tradycyjny polski obiad, to na pewno doskonale sprawdzą się pomysły na pyszne dania z kuchni polskiej. Warto dodać, iż klasyczny obiad składa się z dwóch dań: zupy i drugiego dania. Dlatego dobrze jest dowiedzieć się, jak zrobić klasyczne dania obiadowe, które będą smakować wszystkim zaproszonym przez nas gościom.
Pomysły na tradycyjne dania - rosół staropolski
Chyba nie ma popularniejszej zupy w całej kuchni polskiej niż rosół. Z jednej strony wydaje się być, iż nie ma łatwiejszej zupy, jednak aby nasze danie było naprawdę smaczne, powinniśmy wiedzieć, jak zrobić je krok po kroku. Zatem chcąc wykorzystać tradycyjne przepisy na rosół, będziemy potrzebować następujące składniki:
- 50 dag wołowiny
- Porcja rosołowa z kury
- 10 dag wątróbki drobiowej
- 15 dag młodych pieczarek
- 3-4 średniej wielkości marchewki
- 2-3 korzenie pietruszki
- 1 duży por
- Pół selera
- 3 litry wody
- 5 ziaren ziela angielskiego
- Liść laurowy
- Listek lubczyku
- Sól i pieprz do smaku
- Natka zielonej pietruszki
- Makaron, najlepiej domowy
Chcąc się dowiedzieć, jak zrobić klasyczne dania obiadowe, zaczynamy od tego, iż do dużego garnka wlewamy wodę i wkładamy porcję wołowiny. Gotujemy na małym ogniu przez ok. godziny, zbierając systematycznie szumy. Następnie dodajemy porcję rosołową i ponownie po pewnym czasie zbieramy szumy. Dodajemy włoszczyznę wraz z przyprawami i gotujemy cały czas na małym ogniu.
W tym czasie przygotowujemy wątróbki, które wcześniej powinniśmy wyczyścić, a następnie sparzyć wrzątkiem. Gdy nasze wątróbki przestygną, będziemy mogli je pokroić w drobną kostkę. Pieczarki myjemy i kroimy w cienkie plasterki. W momencie, kiedy mięso oraz warzywa staną się miękkie, przecedzamy rosół, zalewając nim wątróbkę oraz pieczarki. Aby nasze klasyczne dania obiadowe były jeszcze smaczniejsze, warto dodać pokrojone mięso wołowe i drobiowe. Na sam koniec nasz rosół z kuchni polskiej podajemy z makaronem domowym, a także dosypujemy do zupy posiekaną natkę pietruszki.
Najlepsze przepisy na polski obiad - rolada wieprzowa z kurkami
W kuchni polskiej dominują nie tylko klasyczne dania obiadowe z mięsem, ale również ceniona jest obecność leśnych grzybów, szczególnie kurek. To właśnie dlatego, warto dowiedzieć się, jak zrobić roladę z mięsa mielonego z kurkami. Okazuje się, że dania obiadowe w naszej tradycyjnej kuchni zawierają proste przepisy. Dlatego takie pomysły na potrawy, mogą być z powodzeniem wykorzystane również przez osoby niemające zbyt wiele doświadczenia w gotowaniu.
Aby zrobić pyszne danie z rolady, będziemy potrzebować następujące składniki:
- 60 dag mięsa mielonego wieprzowego
- 40 dag kurek
- 3 jajka
- 150 g boczku wędzonego, najlepiej w plastrach
- 1 średniej wielkości cebula
- 2 czerstwe bułki
- Mleko do nasączenia bułek
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżeczka bazylii
- Bułka tarta
- Sól i pieprz do smaku
Pomysły na smaczne dania obiadowe z pewnością zaskoczą wszystkich gości, jakich zaprosimy na wyjątkowy, tradycyjny obiad z kuchni polskiej. Nasze pyszne danie zaczynamy od tego, iż namaczamy bułki w mleku. W tym czasie płuczemy kilkukrotnie kurki w zimnej wodzie, aby na pewno pozbyć się piasku. Następnie grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę siekamy w drobną kostkę, po czym ją podsmażamy, aż się zeszkli. Do cebuli dodajemy pokrojony w kostkę wędzony boczek.
Nasze proste przepisy na smaczne danie sprawi, iż będziemy chcieli je częściej gotować. Do mięsa dokładamy cebulę, odsączone bułki, boczek oraz jajka. Całość dokładnie mieszamy wraz z przyprawami. Następnie na stolnicy wykładamy masę w kształcie kwadratu o szerokości foremki keksówki.
Na wierzch wykładamy warstwę kurek, po czym zwijamy całość w roladę i wkładamy do keksówki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Roladę zapiekamy przez ok. 50 minut w 180 stopniach Celsjusza. Jeżeli chcemy nieco urozmaicić nasze tradycyjne dania, to na pewno warto wykorzystać pomysły na to, aby zamiast kurek dodać do rolady pieczarki lub inne grzyby.
Proste przepisy na dania obiadowe z pieczarek
Okazuje się, że jeżeli chcemy się dowiedzieć, jak zrobić klasyczne dania obiadowe z kuchni polskiej, na pewno powinniśmy wziąć pod uwagę, że niekoniecznie musi występować tam mięso. Takim przykładem jest, chociażby polski obiad na bazie faszerowanych pieczarek. Aby je przygotować, będziemy potrzebować takie składniki jak:
- Ok. 20 szt. średniej wielkości pieczarek
- 1 łyżka masła
- 1 średniej wielkości cebula
- 1 jajko
- Pół łyżki bułki tartej
- 1 łyżka siekanej natki pietruszki
- 2 łyżki tartego sera żółtego
- Sól i pieprz do smaku
Najlepsze dania obiadowe, jak już wiemy, wcale nie muszą być mięsne. Właśnie z tego powodu warto zdecydować się na pieczarki nadziewane pysznym farszem. Zastanawiając się nad tym, jak zrobić smaczne pieczarki, najpierw musimy dokładnie umyć i oczyścić grzyby. Kolejnym krokiem będzie odcięcie trzonów, które następnie pokroimy w drobną kosteczkę oraz podsmażymy razem z wcześniej pokrojoną cebulą.
Ostudzone pieczarki wraz z cebulą mieszamy z jajkiem, bułką tartą, a także natką pietruszki, doprawiając solą i pieprzem. Na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy kapelusze pieczarek, które następnie nadziewamy przygotowanym farszem. Wszystkie pieczarki posypujemy startym żółtym serem, a następnie zapiekamy przez ok. 20 minut w 180 stopniach Celsjusza. Na pewno patrząc na takie przepisy, na tradycyjne dania przekonamy się, że w większości są one jednak ponadczasowe.
Proste przepisy na smaczne kotlety schabowe
Chyba nie trzeba nikomu tłumaczyć, iż polski obiad nie może się obyć również bez tradycyjnych kotletów schabowych. Są to klasyczne dania obiadowe, które są naprawdę pyszne. Do kotletów schabowych będziemy potrzebować następujące składniki:
- Ok. 500 g schabu bez kości
- 1 ząbek czosnku
- Sól i pieprz do smaku
- 2 jajka
- 5 łyżek mleka
- Bułka tarta
- 1 łyżeczka przyprawy do mięs
Jak zrobić najlepsze kotlety schabowe? Okazuje się, że takie tradycyjne dania są naprawdę całkiem łatwe w przygotowaniu. Najlepiej oczywiście będzie, jeżeli jeszcze nasza porcja schabu będzie w sklepie mięsnym podzielona na ok. 1.5 cm plastry, które zostaną następnie przepuszczone przez kotleciarkę. Dzięki temu nasze kotlety będą jeszcze bardziej soczyste i wyrazistsze w smaku.
Nasze kotlety, które są już rozbite, przyprawiamy z każdej strony solą, pieprzem, a także przyprawą do mięs. Jajka rozbijamy do osobnej miski, do której dolewamy mleko i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Aby nasze kotlety schabowe wyszły najlepsze, najpierw obtaczamy je z każdej strony bułką tartą, następnie maczamy w jajku, po czym ponownie obtaczamy w bułce tartej. Tak przygotowane kotlety smażymy na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią z każdej strony. Warto tutaj wykorzystać pomysły na ciekawe dodatki w postaci kiszonej kapusty lub surówki z białej kapusty i marchewki. Natomiast ziemniaki możemy zapiekać w piekarniku, wcześniej nie obierając ich ze skórek, ale dokładnie je szorując i przyprawiając specjalną przyprawą do ziemniaków.
Tradycyjne dania na polski obiad - podsumowanie
Wiedząc już, iż proste przepisy są najczęściej najlepsze, nie będziemy się już martwić tym, co ugotujemy na obiad. Oczywiście pyszne dania obiadowe z polskiej kuchni są aktualne o każdej porze. Możemy je z powodzeniem serwować zarówno na niedzielny obiad, jak i również podejmując gości przy bardziej uroczystej okazji. Nie zapominajmy również o tym, iż przepisy na smaczne potrawy na polski obiad możemy jak najbardziej urozmaicać o własne przyprawy lub dodatki.
Jeżeli skupiamy się na drugim daniu, to również proste przepisy na pyszne obiady możemy serwować z ciekawymi sałatkami lub surówkami. Chociaż rzeczywiście w polskiej kuchni nie powinno zabraknąć kiszonej kapusty, buraczków, czy też kapusty modrej. Warto również uwzględnić, z jakiego dokładnie regionu polski chcemy ugotować coś naprawdę pysznego. Wtedy będziemy mieli okazję do tego, aby na przykład podać kluski śląskie, placki ziemniaczane, a w szczególności placek po węgiersku. Ponadto po tradycyjne przepisy z polskiej kuchni sięgamy w czasie najważniejszych świąt w ciągu roku, takich jak Wielkanoc, czy też Wigilia.
Pomysły na polski obiad. Zobacz, jak zrobić klasyczne dania obiadowe z kuchni polskiej, a także, jakie przepisy na dania obiadowe są najlepsze z mięsem oraz bez mięsa.