Gołąbki w papryce

Opublikowano: 11.05.2021 r., 14:17 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gołąbki w papryce podane w owalnym naczyniu na drewnianej desce, obok ściereczka ze sztućcami
Gołąbki w papryce
Wypróbuj pomysł na najlepsze gołąbki w papryce. Pieczone gołąbki w papryce w sosie pomidorowym z dodatkiem świeżych ziół są dobry pomysłem na szybki obiad lub obiad łatwy do odgrzania.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Czas duszenia 60 min
566 kcal
Kcal w porcji
570 g
Wielkość porcji
37
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Mięso mielone wieprzowe (500 g)
  • Ryż biały - 1 woreczek / 0,5 szklanki (100 g)
  • Kapusta biała - 0,25 główki (500 g)
  • Papryka żółta - 4 sztuki (1000 g)
  • Cebula - 1 średnia (50 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (12 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli - 0,5 szklanki (120 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Olej rzepakowy - 1 łyżka (12 ml)
  • Natka pietruszki - 1 łyżka posiekanej (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, cząber, papryka słodka, kurkuma
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek, patelnia mała, naczynie żaroodporne, praska do czosnku, miska

Przepis na gołąbki w papryce krok po kroku

Ugotuj ryż aby był pół twardy. Jeśli używasz ryżu w woreczku gotuj go połowę czasu z opakowania. Jeśli używasz ryżu sypanego ugotuj go w stosunku 1:1 z wodą.

Mięso oraz ostudzony ryż przełóż do miski.

Drobno poszatkuj kapustę białą i dodaj do mięsa z ryżem.

Mięso z ryżem i kapustą przypraw łyżeczką soli, dodaj 1/4 łyżeczki pieprzu, cząbru i papryki słodkiej oraz szczyptę kurkumy i jajko.

Masę dokładnie wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej. Dodaj drobno posiekaną cebulę i podsmaż delikatnie. Dodaj do mięsa, wymieszaj.

Odetnij górną część papryki, usuń gniazda nasienne i nasiona.

Nałóż farsz do papryk i przykryj odciętą górną częścią.

Na dno naczynia żaroodpornego wylej przecier pomidorowy, dodaj pół szklanki wody, sporą szczyptę soli i pieprzu.

Do naczynia włóż papryki i przykryj pokrywką.

Piecz około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.

Podawaj posypane świeżą natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na gołąbki w papryce
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,5% osób

Więcej informacji na temat gołąbków w papryce

Gołąbki to jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej. Pojawiły się na naszych terenach w XIX wieku z Ukrainy. Jednak potrawy ze zwijanej kapusty z farszem pojawiały się w całej Europie Środkowej i Wschodniej. Gołąbki w Polsce, holubce w Czechach, gołubcy w Rosji, kåldolmar w Szwecji, kaalikääryleet w Finlandii, Krautwickel/Kohlrouladen w Niemczech jednak wszystkie je łączy farsz zawinięty w liście kapusty. Specyficzną odmianą gołąbków w krajach takich jak Turcja, Grecja czy Gruzja są kiszone liście winorośli, w które zawija się farsz z ryżu, jagnięciny czy baraniny. Potrawa ta prawdopodobnie wzięła się z tego, że w zamożnych domach przygotowywane były gołębie w liściach kapusty, chroniące przed wysuszeniem mięsa. Początkowo farsz stanowiły kasza i ziemniaki, w miarę z upływem czasu zaczęto dodawać mięso a kaszę zastąpił ryż. Aktualnie farsz można urozmaicić różnymi dodatkami, na przykład cebulą, grzybami czy ziołami ale nieodłączną ich częścią jest sos pomidorowy. Tradycyjnie gołąbki przygotowuje się z podgotowanych liści kapusty w osolonej wodzie. Możesz je dusić, smażyć lub piec, w każdej formie będą wyśmienite.

Gołąbki w papryce są nowoczesną wariacją na temat gołąbków. Początkowo przygotowywano klops z mięsa i ryżu, który otaczały liście kapusty. Z biegiem czasu na popularności zyskały pomysł na klopsiki gotowane w sosie pomidorowym, które są oprócz z mięsem przygotowuje się z ryżem i kapustą. Tym samym czasie, farszem do gołąbków zaczęto faszerować inne warzywa. Papryka nadziewana farszem do gołąbków jest dużo szybsza i wymaga mniej pracy niż przygotowanie tradycyjnej formy gołąbków. Przepis na gołąbki w papryce z piekarnika jest naprawdę łatwy i szybki a gołąbki pyszne i w smaku bardzo przypominające tradycyjne gołąbki. W taki sposób możesz przygotować siekane lub mielone mięso. Farsz możesz przyrządzić z ryżu białego lub brązowego, jeśli wolisz możesz dodać kaszę. Do gołąbków możesz dodać kaszę gryczaną, owsianą lub jęczmienną. Tradycyjny sos wykonaj w sezonie ze świeżych pomidorów, będzie smakował niesamowicie. W zimie wykorzystaj dobrej jakości passatę pomidorową. Gołąbki możesz przygotować w papryce czerwonej lub w papryce żółtej. Jak zrobić gołąbki w papryce i ile piec dowiesz się z dokładnego przepisu gdzie każdy etap jest opisany krok po kroku.

Gołąbki to wyśmienite danie kuchni polskiej, które możesz przygotować na codzienny obiad lub przygotować na świąteczny obiad. Wypróbuj każdą wersję gołąbków i wybierz swoją ulubioną.

Alergeny w gołąbkach w papryce

Lista alergenów dla gołąbków w papryce przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze gołąbków w papryce

na 100g gotowej potrawy

Zdrowy, pyszny i sycący pomysł na obiad lub kolację.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(570g)
Energia (kcal)
99.31
566.07
Białko (g)
5.02
28.59

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(570g)
Węglowodany (g)
8.16
46.51
Węglowodany przyswajalne (g)
7.07
40.29
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.09
6.21

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(570g)
Tłuszcz (g)
5.41
30.82
Tłuszcze nasycone (g)
2.38
13.57
Cholesterol (mg)
23.93
136.42
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(570g)
Witamina A (µg (mcg))
12.56
71.59
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.20
1.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.17
0.96
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
87.11
496.54
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.05
0.27
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe, ryż biały.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
4.15
23.68
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.19
1.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.49
8.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
24.59
140.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
98.27
560.17
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(570g)
Sód (mg)
21.89
124.76
Potas (mg)
222.94
1270.77
Wapń (mg)
20.58
117.29
Fosfor (mg)
65.05
370.79
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.46
76.72
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.66
3.77
Cynk (mg)
0.69
3.93
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gołąbków w papryce 37
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gołąbków w papryce

Koszt składników
60.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wieprzowe
500 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Ryż biały
100 g
1 woreczek / 0,5 szklanki
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Kapusta biała
500 g
0,25 główki
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 g
Papryka żółta
1000 g
4 sztuki
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 7
10.00
Za 1000 g
Cebula
50 g
1 średnia
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Czosnek
12 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 12 g
Przecier pomidorowy bez soli
120 g
0,5 szklanki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 120 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Olej rzepakowy
12 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.08
Za 12 ml
Natka pietruszki
10 g
1 łyżka posiekanej
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 10 g
Koszt składników
60.50