Gołąbki wegetariańskie

Opublikowano: 12.10.2021 r., 8:27 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gołąbki wegetariańskie podane w naczyniu żaroodpornym. Gołąbki leżą na warzywach. Obok naczynia znajduje się deska do krojenia, na której leży gotowy gołąbek. Na blacie stoi również patelnia z nadzieniem do gołąbków.
Gołąbki wegetariańskie
Gołąbki wegetariańskie to doskonała propozycja na jarskie danie idealne dla osób na dietach wegetariańskich lub wegańskich. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 25 min
Gotowanie i Smażenie 60 min
162 kcal
Kcal w porcji
240 g
Wielkość porcji
52
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Ryż biały (100 g)
  • Marchewka - 1 duża sztuka (150 g)
  • Cukinia - 1 mała sztuka (200 g)
  • Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Pieczarki - 10 małych sztuk (300 g)
  • Kapusta biała - 1 mała główka (500 g)
  • Pomidory w puszce (800 g)
  • Masło klarowane (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na gołąbki wegetariańskie krok po kroku

Na początek wytnij głąb z kapusty, umieść ją w garnku i zalej wodą, zagotuj wodę i gotuj ok 10-15 minut, po tym czasie wyjmij kapustę z wody i oddziel liście.

Ryż ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.

Obierz marchew i zetrzyj na tarce, obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę, cebulę podsmaż na maśle, dodaj marchew i podduś.

Umyj cukinię i także zetrzyj na tarce, dodaj do marchewki.

W misce umieść ryż i warzywa.

Pokrój pieczarki w kostkę i podsmaż na patelni, aż odparuje z nich woda. Dodaj do reszty składników.

Dodaj posiekaną natkę pietruszki, pieprz i jajka, wymieszaj masę, dopraw solą w miarę potrzeby.

Liście kapusty faszeruj ryżem z warzywami, na środek liścia układaj farsz, zawiń brzegi, boki delikatnie upakuj do środka.

Gołąbki ułóż w garnku i zalej pomidorami z puszki, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Wlej 100 mililitrów wody i gotuj na małym ogniu 60 minut.

Gotowe gołąbki podawaj polane sosem pomidorowym powstałym podczas gotowania, możesz zaciągnąć go mąką, aby był bardziej gęsty.

Jak oceniasz przepis na gołąbki wegetariańskie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,8% osób

Więcej informacji na temat gołąbków wegetariańskich

Dobre gołąbki wegetariańskie to doskonałe danie jarskie, idealnie nadaje się na obiad dla całej rodziny. Gołąbki może podać także na kolacje w gronie znajomych. Przepis na gołąbki wegetariańskie jest łatwy, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby je przygotować. Do przygotowania gołąbków bez mięsa potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ryż biały, marchew, cukinia, pieczarki, natka pietruszki, cebula, kapusta, pomidory w puszcze, jajka, masło klarowane, sól i pieprz.

Jak zrobić wegetariańskie gołąbki? Na początek wytnij głąb z kapusty, umieść ją w garnku i zalej wodą, zagotuj i gotuj ok 10-15 minut, po tym czasie wyjmij kapustę z wody i oddziel liście. Ryż ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Obierz marchew i zetrzyj na tarce, obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę, podsmaż na maśle, dodaj marchew i podduś. Umyj cukinię i także zetrzyj na tarce, dodaj do marchewki. W misce umieść ryż i warzywa. Pokrój pieczarki i kostkę i podsmaż na patelni aż odparuje z nich woda. Dodaj do reszty składników. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, pieprz i jajka, wymieszaj masę, dopraw solą w miarę potrzeby. Liście kapusty faszeruj ryżem z warzywami, na środek liścia układaj farsz, zawiń brzegi, boki delikatnie upakuj do środka. Gołąbki ułóż w garnku i zalej pomidorami z puszki, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Wlej 100 mililitrów wody i gotuj na małym ogniu 60 minut. Podawaj polane sosem pomidorowym powstałym podczas gotowania, możesz zaciągnąć go mąką aby był bardziej gęsty.

Ryż biały jest zbożem nie zawierającym glutenu, może więc być spożywany przez osoby chore na celiakię. Warzywa korzeniowe dodane do gołąbków zawierają bardzo dużo błonnika pokarmowego, wspomaga on perystaltykę jelit a także pomaga usunąć nadmiar cholesterolu z krwi.

Podsumowując pyszne gołąbki w sosie pomidorowym to doskonałe danie na obiad dla całej rodziny. Łatwe gołąbki wege są wspaniałym daniem dla osób nie spożywającym mięsa. Danie bez mięsa jest równie smaczne co wersja z jego dodatkiem. Gołąbki z warzywami nie odbiegają smakiem od mięsnej wersji. Zasmakują nie jednemu wymagającemu gościowi.

Alergeny w gołąbkach wegetariańskich

Lista alergenów dla gołąbków wegetariańskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane

Wartości odżywcze gołąbków wegetariańskich

na 100g gotowej potrawy

Gołąbki wegetariańskie to dobra alternatywa dla mięsnych potraw. Potrawy bez dodatku mięsa powinny występować w naszej diecie co najmniej 2-3 razy w tygodniu. Gołąbki są też idealnym daniem dla osób z nietolerancją glutenu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(240g)
Energia (kcal)
67.65
162.35
Białko (g)
2.53
6.08

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(240g)
Węglowodany (g)
8.82
21.16
Węglowodany przyswajalne (g)
7.16
17.19
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.66
3.97

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(240g)
Tłuszcz (g)
2.92
7.01
Tłuszcze nasycone (g)
1.79
4.29
Tłuszcze nienasycone (g)
1.13
2.72
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.85
2.04
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.28
0.68
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
30.99
74.37
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(240g)
Witamina A (µg (mcg))
83.96
201.49
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.13
0.31
Witamina B12 (µg (mcg))
0.06
0.16
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
13.08
31.38
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.14
0.33
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.62
1.48
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
27.42
65.82
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.16
Ryboflawina (mg)
0.12
0.28
Niacyna (mg)
1.04
2.51
Foliany (µg (mcg))
23.45
56.28
Beta karoten (µg (mcg))
568.28
1363.86
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(240g)
Sód (mg)
79.55
190.91
Potas (mg)
233.15
559.57
Wapń (mg)
28.63
68.72
Fosfor (mg)
50.82
121.97
Magnez (mg)
14.75
35.41
Żelazo (mg)
0.77
1.85
Cynk (mg)
0.38
0.90
Miedź (mg)
0.12
0.30
Szacunkowy indeks glikemiczny gołąbków wegetariańskich 52
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gołąbków wegetariańskich

Koszt składników
42.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż biały
100 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Marchewka
150 g
1 duża sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Cukinia
200 g
1 mała sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 200 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Pieczarki
300 g
10 małych sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Kapusta biała
500 g
1 mała główka
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 g
Pomidory w puszce
800 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
4.60
Za 800 g
Masło klarowane
50 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 50 g
Koszt składników
42.10