Faszerowane udka z kurczaka
- Udko kurczaka ze skórą (1000 g)
- Limonka (90 g)
- Kolendra świeża (80 g)
- Czosnek (100 g)
- Cukier (30 g)
- Oliwa z oliwek (60 ml)
Przepis na faszerowane udka z kurczaka krok po kroku
Sok z limonki, kolendrę, ząbki czosnku, cukier, kminek, kurkumę, oliwę, czarny pieprz i sól wrzuć do robota kuchennego i porządnie posiekaj.
Delikatnie odciągnij skórę z tyłu nogi kurczaka i włóż mieszankę pod skórę.
Ułóż nogi w naczyniu do pieczenia i piecz przez 45 do 50 minut w 180 st. C.
-
Udka z kurczaka
-
Kapuśniak
-
Pierś z kurczaka
-
Potrawka z kurczaka
-
Tortilla
-
Szu szu
-
Makaron z kurczakiem
-
Kurczak curry
-
Kurczak z rożna
-
Chicken butter
-
Tortilla z kurczakiem
-
Kurczak po tajwańsku
-
Filet z kurczaka
-
Roladki z kurczaka
-
Kurczak pieczony
-
Ryż z warzywami
-
Kurczak po wietnamsku
-
Kurczak po chińsku
-
Pomysł na obiad z kurczakiem
Więcej informacji na temat faszerowanych udek z kurczaka
Faszerowane udka z kurczaka to pomysł na naprawdę ciekawe danie, którego przygotowanie nie zajmie więcej niż 20 minut. Jest zdrowe, wypełnione dodatkami i aromatyczne. Całość nadaje się idealnie dla wszystkich osób, które nie przepadają za spędzaniem zbyt dużo czasu w kuchni. To idealny pomysł na smaczny obiad czy kolację. Wystarczy tylko kilka chwil, by stworzyć ten wspaniały posiłek, który nie tylko syci i dobrze smakuje, ale również jest zdrowy. Jego podstawą jest kurczak, który jest mięsem niezwykle chudym i odżywczym. To świetny wybór na co dzień, nie tylko na diecie redukcyjnej.
Przepis na faszerowane udka z kurczaka jest bardzo prosty, więc spokojnie poradzą sobie z nim nawet początkujące osoby. Nie potrzeba do niego dużej ilości składników, więc całość jest również tania. Całość robi się w kilka chwil, ale nie można zapomnieć o wcześniejszym marynowaniu, bez którego mięso nie jest tak kruche i delikatne. Z tego samego powodu nie należy też skracać czasu marynowania. To danie sprawdzi się wyjątkowo dobrze na obiad, zwłaszcza z dodatkiem ryżu i surówki, gdyż tworzy wtedy dobrze zbilansowany posiłek.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić faszerowane udka z kurczaka, które będą pyszne, a przy okazji dobre nawet dla osób bez doświadczenia kulinarnego, ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Powstają z niego najlepsze nadziewane udka. Można podawać je w sosie lub solo, gdyż ich smak jest zachwycający. Udka z kurczaka to świetne mięso, które nie tylko jest bardzo pożywne, ale również niezwykle zdrowe. Dobrze, by gościło w diecie naprawdę często. Jest świetnym źródłem pełnowartościowego białka, które jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawierają również sporo magnezu, fosforu, potasu i witamin z grupy B. Dlatego dobrze, by stanowiło istotną część diety. Mają również małą zawartość nasyconego tłuszczu i cholesterolu, co docenią wszyscy dbający o zdrowie układu sercowo naczyniowego. Pieczenie to bardzo dobry sposób obróbki termicznej, gdyż używa się do niej mało tłuszczu i nie powstają podczas niej szkodliwe substancje chemiczne. Dlatego to idealny sposób dla wszystkich dbających o zdrowe posiłki.
Alergeny w faszerowanych udkach z kurczaka
Lista alergenów dla faszerowanych udek z kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na faszerowane udka z kurczaka
Wartości odżywcze faszerowanych udek z kurczaka
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.
Energia i białka
(340g)
Węglowodany
(340g)
Tłuszcze
(340g)
Witaminy
(340g)
Składniki mineralne
(340g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.