Ciasto w kubku

Opublikowano: 15.08.2022 r., 10:31 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto w kubku stoi na blacie.
Ciasto w kubku
Ciasto w kubku to doskonały pomysł na smaczną przekąskę, którą przygotujesz w 5 minut. Ciasto doskonale smakuje z dodatkiem kawy lub herbaty. Koniecznie wypróbuj naszego prostego przepisu.
Przygotowanie 10 min
688 kcal
Kcal w porcji
225 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Jajko (1 szt.)
  • Cukier - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
  • Mleko 3,2% (50 ml)
  • Olej rzepakowy - 3 łyżki stołowe (30 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 (50 g)
  • Kakao 16% (proszek) (10 g)
  • Proszek do pieczenia (5 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
szklana miska

Przepis na ciasto w kubku krok po kroku

Jajko wybij do miski i dodaj do niej pozostałe składniki.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj przy pomocy widelca.

Masę przelej do dwóch szklanek.

Szklanki wstaw do mikrofalówki na około 3 minuty.

Po tym czasie gotowe ciasto udekoruj cukrem pudrem i podawaj na ciepło.

Jak oceniasz przepis na ciasto w kubku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,3% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat ciasta w kubku

Ciasto w kubku to doskonały pomysł na smaczną przekąskę, którą przygotujesz w 5 minut. Szybkie w przygotowaniu ciasto czekoladowe z mikrofalówki stanowi doskonały dodatek do kawy lub herbaty, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Sprawdzony przepis na ciasto w kubku jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu niezbędne będą następujące produkty spożywcze: jajko, cukier, mleko spożywcze, olej rzepakowy, mąka pszenna, kakao oraz proszek do pieczenia. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Ciasto możesz przygotować również z nutellą.

Jak zrobić ciasto w kubku? Jajko wybij do miski i dodaj do niej pozostałe składniki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj przy pomocy widelca. Masę przelej do dwóch szklanek. Szklanki wstaw do mikrofalówki na około 3 minuty. Po tym czasie gotowe ciasto udekoruj cukrem pudrem i podawaj na ciepło.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają składniki mineralne takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka.

Kakao pozyskiwane z rośliny zwanej kakaowcem, który rośnie w lasach tropikalnych klimatu równikowego. Kakao jest cennym źródłem magnezu. Związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo.

Mąka pszenna jest przede wszystkim źródłem węglowodanów prostych. Maka zawiera gluten, który jest białkiem roślinnym. Gluten w połączeniu z wodą tworzy przestrzenne struktury, które nadają ciastu odpowiedniej konsystencji.

Podsumowując smaczne ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Ciasto czekoladowe z mikrofali możemy przygotować, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Ciasto świetnie sprawdzi się jako słodka przekąska dla dzieci.

Alergeny w cieście w kubku

Lista alergenów dla ciasta w kubku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze ciasta w kubku

na 100g gotowej potrawy

Ciasto w kubku jest bardzo proste w przygotowaniu. Warto pamiętać, że jest dość kaloryczne.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(225g)
Energia (kcal)
305.78
688.01
Białko (g)
7.68
17.28

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(225g)
Węglowodany (g)
33.54
75.47
Węglowodany przyswajalne (g)
31.89
71.74
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.66
3.73
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(225g)
Tłuszcz (g)
17.02
38.29
Tłuszcze nasycone (g)
3.16
7.11
Tłuszcze nienasycone (g)
13.86
31.18
Cholesterol (mg)
91.57
206.02
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(225g)
Witamina B6 (mg)
0.09
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.72
1.61
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.23
0.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.25
0.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.56
3.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
46.61
104.87
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(225g)
Sód (mg)
45.87
103.21
Potas (mg)
379.30
853.43
Wapń (mg)
144.13
324.29
Fosfor (mg)
277.50
624.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
35.61
80.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.41
5.43
Cynk (mg)
0.94
2.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.22
0.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta w kubku 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta w kubku

Koszt składników
26.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cukier
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 g
Mleko 3,2%
50 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 ml
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Mąka pszenna typ 500
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Kakao 16% (proszek)
10 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 g
Proszek do pieczenia
5 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Koszt składników
26.60