Bekon po angielsku

Opublikowano: 24.09.2022 r., 16:03 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
smażone plastry angielskiego bekonu
Bekon po angielsku
Bekon po angielsku to nic innego jak klasyczne angielskie śniadanie, które zapewni Ci nie tylko sytość, ale i niezwykłe doznania smakowe.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
467 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Fasola biała w puszce - 1/2 puszki (200 g)
  • Boczek surowy - 10 plastrów (100 g)
  • Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki (20 g)
  • Masło - 2 łyżki (20 g)
  • Chleb pszenny - 2 kromki (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, chilli
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, toster

Przepis na bekon po angielsku krok po kroku

Fasolę przełóż do garnka i dodaj odrobinę wody, podgrzewaj.

Dodaj koncentrat pomidorowy i dopraw do smaku.

Bekon podsmaż na patelni bez dodatku oleju, do momentu, aż się zarumieni.

Z pieczywa przygotuj tosty i posmaruj je masłem.

Fasolkę przełóż na talerz, obok ułóż bekon i tosty.

Jak oceniasz przepis na bekon po angielsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,0% osób

Więcej informacji na temat bekonu po angielsku

Bekon po angielsku, który można zaliczyć do diety ketogenicznej, czyli takiej, która w dość dużym stopniu ogranicza codzienną podaż węglowodanów przy jednocześnie zwiększonej podaży tłuszczu w naszym codziennym jadłospisie, w ostatnim czasie zyskała na popularności. Do głównych źródeł węglowodanów w naszej diecie należą takie produkty jak: pieczywo, kasze, makarony, ryże czy mąka.

Ten model żywienia doczekał się swoich przeciwników i zwolenników. Jest to rodzaj diety, mocno eliminacyjnej dlatego budzi wiele kontrowersji. Nikt nie sprzeciwia się, że najlepszym modelem żywienia jest indywidualnie zbilansowana dieta, która zakłada odpowiednia podaż białka, tłuszczy i węglowodanów. Natomiast dieta ketogeniczna oprócz znalezienia się w ostatnich trendach żywieniowych ma swoje zastosowanie w niektórych chorobach.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na bekon po angielsku, który przygotujesz w szybki i prosty sposób w swoim domu. Będzie to idealny pomysł na śniadanie, ale i nie tylko.

Do jego przygotowania będziesz potrzebować fasolę, ja użyłam białej fasoli z puszki, jeśli jednak chcesz śmiało postaw na fasolę białą jaś. Fasola to cenne źródło witamin i składników mineralnych takich jak: magnez, żelazo, kwas foliowy, wapń, potas oraz błonnik pokarmowy, który działa jak szczotka w naszych jelitach czyszcząc je i przyśpieszając perystaltykę jelit, zapobiegając zaparciom. Dodatkowo boczek, koncentrat pomidorowy, pieczywo, masło i przyprawy, które dokładnie wymieniam nieco wyżej.

Zatem, jak zrobić bekon po angielsku?

W pierwszej kolejności fasolę przełóż do garnka i dodaj odrobinę wody, podgrzewaj. Dodaj koncentrat pomidorowy i dopraw do smaku. Następnie podsmaż bekon na patelni bez dodatku oleju, do momentu, aż się zarumieni. Z pieczywa przygotuj tosty i posmaruj je masłem. Jeśli jesteś na diecie ketogenicznej, pomiń dodatek pieczywa oraz fasoli.

W tym modelu żywieniowym sprawdzi się tylko bekon.

Skoro już znasz mój prosty przepis na szybkie i łatwe śniadanie, koniecznie przygotuj je w swoim domu. Na pewno każdy członek Twojej rodziny będzie zadowolony i najedzony.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Alergeny w bekonie po angielsku

Lista alergenów dla bekonu po angielsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chleb pszenny

Wartości odżywcze bekonu po angielsku

na 100g gotowej potrawy

Jeśli korzystasz z surowej fasoli jaś, konieczne będzie jej wcześniejsze namoczenie nawet przez całą noc.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
233.89
467.79
Białko (g)
8.69
17.38

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
17.33
34.67
Węglowodany przyswajalne (g)
14.35
28.70
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.98
5.97

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
14.59
29.17
Tłuszcze nasycone (g)
7.13
14.27
Tłuszcze nienasycone (g)
7.45
14.91
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.51
11.02
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.94
3.89
Cholesterol (mg)
28.68
57.37

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
42.89
85.79
Witamina B6 (mg)
0.13
0.27
Witamina B12 (µg (mcg))
0.14
0.28
Witamina C (mg)
1.15
2.31
Witamina D (µg (mcg))
0.13
0.26
Witamina E (mg)
0.65
1.30
Brak danych dla: chleb pszenny.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
38.21
76.42
Tiamina (mg)
0.18
0.37
Ryboflawina (mg)
0.08
0.15
Niacyna (mg)
1.78
3.56
Foliany (µg (mcg))
46.68
93.37
Beta karoten (µg (mcg))
55.74
111.47

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
430.47
860.95
Potas (mg)
358.58
717.16
Wapń (mg)
65.37
130.74
Fosfor (mg)
109.11
218.21
Magnez (mg)
35.42
70.84
Żelazo (mg)
2.19
4.37
Cynk (mg)
1.02
2.04
Miedź (mg)
0.17
0.33
Mangan (mg)
0.29
0.58
Brak danych dla: chleb pszenny.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bekonu po angielsku 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bekonu po angielsku

Koszt składników
17.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Fasola biała w puszce
200 g
1/2 puszki
4.40
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 200 g
Boczek surowy
100 g
10 plastrów
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 g
Koncentrat pomidorowy
20 g
2 łyżki
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 20 g
Masło
20 g
2 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Chleb pszenny
40 g
2 kromki
3.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.24
Za 40 g
Koszt składników
17.90