Bekon po angielsku
- Fasola biała w puszce - 1/2 puszki (200 g)
- Boczek surowy - 10 plastrów (100 g)
- Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki (20 g)
- Masło - 2 łyżki (20 g)
- Chleb pszenny - 2 kromki (40 g)
Przepis na bekon po angielsku krok po kroku
Fasolę przełóż do garnka i dodaj odrobinę wody, podgrzewaj.
Dodaj koncentrat pomidorowy i dopraw do smaku.
Bekon podsmaż na patelni bez dodatku oleju, do momentu, aż się zarumieni.
Z pieczywa przygotuj tosty i posmaruj je masłem.
Fasolkę przełóż na talerz, obok ułóż bekon i tosty.
Więcej informacji na temat bekonu po angielsku
Bekon po angielsku, który można zaliczyć do diety ketogenicznej, czyli takiej, która w dość dużym stopniu ogranicza codzienną podaż węglowodanów przy jednocześnie zwiększonej podaży tłuszczu w naszym codziennym jadłospisie, w ostatnim czasie zyskała na popularności. Do głównych źródeł węglowodanów w naszej diecie należą takie produkty jak: pieczywo, kasze, makarony, ryże czy mąka.
Ten model żywienia doczekał się swoich przeciwników i zwolenników. Jest to rodzaj diety, mocno eliminacyjnej dlatego budzi wiele kontrowersji. Nikt nie sprzeciwia się, że najlepszym modelem żywienia jest indywidualnie zbilansowana dieta, która zakłada odpowiednia podaż białka, tłuszczy i węglowodanów. Natomiast dieta ketogeniczna oprócz znalezienia się w ostatnich trendach żywieniowych ma swoje zastosowanie w niektórych chorobach.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na bekon po angielsku, który przygotujesz w szybki i prosty sposób w swoim domu. Będzie to idealny pomysł na śniadanie, ale i nie tylko.
Do jego przygotowania będziesz potrzebować fasolę, ja użyłam białej fasoli z puszki, jeśli jednak chcesz śmiało postaw na fasolę białą jaś. Fasola to cenne źródło witamin i składników mineralnych takich jak: magnez, żelazo, kwas foliowy, wapń, potas oraz błonnik pokarmowy, który działa jak szczotka w naszych jelitach czyszcząc je i przyśpieszając perystaltykę jelit, zapobiegając zaparciom. Dodatkowo boczek, koncentrat pomidorowy, pieczywo, masło i przyprawy, które dokładnie wymieniam nieco wyżej.
Zatem, jak zrobić bekon po angielsku?
W pierwszej kolejności fasolę przełóż do garnka i dodaj odrobinę wody, podgrzewaj. Dodaj koncentrat pomidorowy i dopraw do smaku. Następnie podsmaż bekon na patelni bez dodatku oleju, do momentu, aż się zarumieni. Z pieczywa przygotuj tosty i posmaruj je masłem. Jeśli jesteś na diecie ketogenicznej, pomiń dodatek pieczywa oraz fasoli.
W tym modelu żywieniowym sprawdzi się tylko bekon.
Skoro już znasz mój prosty przepis na szybkie i łatwe śniadanie, koniecznie przygotuj je w swoim domu. Na pewno każdy członek Twojej rodziny będzie zadowolony i najedzony.
Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Alergeny w bekonie po angielsku
Lista alergenów dla bekonu po angielsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Chleb pszenny
Wartości odżywcze bekonu po angielsku
Jeśli korzystasz z surowej fasoli jaś, konieczne będzie jej wcześniejsze namoczenie nawet przez całą noc.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.