Słodko-kwaśny nie tylko sos, przekonaj się jak wiele dań łączy te dwa smaki w jedną całość

Sos słodko-kwaśny powstaje na bazie ostrej papryczki i słodkiego ananasa, dlatego tak świetnie smakuje
Słodko-kwaśne smaki to nie tylko zaleta kuchni azjatyckiej, w polskiej kuchni również można znaleźć takie przepisy, fot. Firefly
ikona podziel się
Opublikowano: 23.03.2024 r., 19:04 | Autor: Ewa Cierpiał
Dania słodko-kwaśne raczej kojarzą nam się z kuchnią azjatycką, przede wszystkim przez popularny sos dostępny w sklepach. Jednak okazuje, że i nasza polska kuchnia skrywa kilka smacznych przepisów, które idealnie wpisują się w to przepyszne połączenie.
Z tego artykułu dowiesz się:
  1. Zupa
  2. Mazurek
  3. Mizeria
  4. Dorsz
  5. Wieprzowe
  6. Sos

Zupa

Sezon owocowy już niedługo! Dlatego na targach będą królowały przepyszne kwaśne wiśnie, które idealnie pasują do przygotowania smacznej zupy wiśniowej. Kwaśny smak owoców z dodatkiem pysznego makaronu to idealny, wakacyjny, słodko-kwaśny obiad!

Mazurek

Święta wielkanocne już za rogiem, więc i tutaj smak słodko-kwaśny idealnie się odnajdzie w postaci cytrynowego mazurka. Połączenie kruchego ciasta, masy z mascarpone i soku z cytryny oraz pysznej bezy na wierzchu całego ciasta po prostu nie może nie smakować!

Mazurek cytrynowy

Mazurek cytrynowy to przepyszne wielkanocne ciasto z idealnie kwaskowatym kremem i przykryte bezą włoską, która bilansuje swoją słodyczą kwaśny smak kremu.
W skrócie
Czas przygotowania
60 min
Poziom
trudności
trudny
Ilość porcji
w przepisie
10
Wielkość
jednej porcji
160 g
Mazurek cytrynowy na desce, która leży na jasnym, marmurowym blacie. W tle widoczne są połówki cytryny i listki mięty.

Lista składników do przygotowania mazurka cytrynowego

  • Mąka pszenna typ 500 200 g
  • Masło 100 g
  • Cukier 380 g (300 g do bezy, 30 g do ciasta i 50 g do kremu)
  • Jajko 1 szt.
  • Białko jajka 3 szt.
  • Cytryna 400 g (3 sztuki)
  • mascarpone 500 g

Przygotowanie mazurka cytrynowego krok po kroku

Masło posiekaj z mąką.

Dodaj 1 żółtko i cukier i szybko zagnieć ciasto.

Schowaj ciasto na godzinę do lodówki.

Ciasto rozwałkuj i wyłóż do blachy posmarowane masłem lub oliwą. Nakłuj ciasto widelcem.

Rozgrzej piekarnik do180 C i piecz ciasto przez około 25-30 minut

Cytryny umyj, zetrzyj z ich żółtą część skórki i wyciśnij sok.

Mascarpone zmiksuj z 50 g cukru i sokiem oraz skórką z cytryny.

W garnku 300 g cukru zagotuj z 60 ml wody. Gotować aż z syropu będą robiły się nitki (po nabraniu syropu na łyżkę z ostatniej skapującej kropli powinien zrobić się włos/nitka).

Białka w tym czasie ubić na sztywną piane.

Gotowy syrop dodaj do białek, cały czas miksując. Miksuj około 8-10 minut, aż masa zacznie stygnąć.

Na upieczone ciasto wyłóż masę cytrynową a na nią bezę - możesz rozsmarować ją łyżką lub wyciskać przez rękaw cukierniczy.

Na koniec opcjonalnie możesz opalić bezę palnikiem.

Mizeria

Najpyszniejsza surówka na świecie? Oczywiście, że mizeria! Taka mizeria przygotowana z octem nabierze delikatnej kwasowości, przez co świetnie będzie pasować do wielu dań, np. schabowych z ziemniaczkami.

Dorsz

Teraz dla równowagi ryba po japońsku, czyli pyszny filet z dorsza przygotowany w sosie na bazie koncentratu pomidorowego, octu i cukru. W takim wydaniu na pewno ta rybka wam zasmakuje.

Ryba po japońsku

Ryba po japońsku to świetny pomysł na pyszną przekąskę, która ze względu na wspaniały smak na pewno przypadnie do gustu wszystkim domownikom, a także gościom.
W skrócie
Czas przygotowania
20 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
6
Wielkość
jednej porcji
253 g
Ryba po japońsku podana w eleganckim naczyniu i ozdobiona oliwkami.

Lista składników do przygotowania ryby po japońsku

  • Dorsz filet 500 g
  • Papryka czerwona 230 g (1 szt)
  • Ogórki konserwowe 70 g (5 średnich ogórków)
  • Cebula 200 g (2 szt)
  • Koncentrat pomidorowy 75 g (4 łyżki)
  • Keczup 50 g (2 łyżki)
  • Olej rzepakowy 150 ml (10 łyżek)
  • Ocet winny 75 ml (5 łyżek)
  • Cukier 45 g (3 łyżki)
  • Jajko 1 szt.
  • Mąka pszenna typ 550 75 g (pół szklanki)

Przygotowanie ryby po japońsku krok po kroku

Rybę opłucz, upewnij się, że nie ma ości i pokrój w dużą kostkę. Każdą część przypraw solą i pieprzem.

W dużej misce zmieszaj ze sobą mąkę, jajko i pół szklanki wody. Dokładnie wymieszaj. Dodaj rybę.

Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju i podsmaż na niej kawałki ryby, by były rumiane. Odłóż rybę na talerzyk.

Na osobnej patelni rozgrzej 3 łyżki oleju i podsmaż pokrojoną w piórka cebulę. Podsmaż przez chwilę i dodaj pokrojoną w grubą kostkę paprykę. Smaż przez 4 minuty.

W miseczce wymieszaj pozostały olej, ocet i cukier. Dodaj przecier pomidorowy i keczup. Dokładnie zamieszaj. Zalewę wlej na patelnię do warzyw.

Ogórki pokrój w cienkie paski i dodaj do pozostałych składników, duś z zalewą przez 7 minut, od czasu do czasu mieszając.

Rybę włóż do zalewy i podawaj na półmisku.

Wieprzowe

Dla fanów kuchni mięsnej również znajdzie się danie o słodko-kwaśnym smaku. Tangsuyuk, czyli danie kuchni koreańskiej. Polędwiczki wieprzowe w panierce, przygotowane w aromatycznym sosie, to danie, które na pewno na długo zostanie w twojej pamięci.

Sos

Wspomniałam wcześniej o gotowym sosie, więc nie sposób nie przywołać tutaj przepisu na domowy sos słodko-kwaśny. Jego przygotowanie jest niezwykle proste. Taki sos pasuje do mięs, ryb, tofu czy innych nasion roślin strączkowych.

Sos słodko kwaśny

Sos słodko kwaśny to idealny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Jest niesamowicie smaczny i aromatyczny. Będzie świetną opcją na orientalny posiłek.
W skrócie
Czas przygotowania
25 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
4
Wielkość
jednej porcji
274 g
Sos słodko kwaśny podany w eleganckiej miseczce.

Lista składników do przygotowania sosu słodko kwaśnego

  • Marchewka 90 g (2 szt)
  • Pędy bambusa 75 g (5 łyżek)
  • Fasola mung kiełki 60 g (4 łyżki)
  • Ananas 320 g (4 plastry)
  • Papryka czerwona 230 g (1 szt)
  • papryka żółta 110 g (0,5 szt)
  • Cebula 150 g (1,5 szt)
  • Ocet winny 45 ml (3 łyżki)
  • Cukier trzcinowy 30 g (3 łyżki)
  • Pieczarki 15 g (1 łyżka)
  • Przecier pomidorowy bez soli 75 g (5 łyżek)
  • Sok z cytryny 30 ml (2 łyżki)
  • Czosnek 5 g (1 ząbek)

Przygotowanie sosu słodko kwaśnego krok po kroku

Marchew i cebulę obierz i pokrój - marchew w słupki, a cebulę w kostkę. Paprykę pokrój w dużą kostkę.

Na dnie dużego garnka rozpuść cukier z sokiem cytrynowym. Gdy będzie już roztopiony dodaj przecier pomidorowy i dobrze wymieszaj. Wrzuć pokrojoną cebulę.

Do zawartości patelni dorzuć drobno posiekany czosnek i imbir w proszku. Wszystko razem wymieszaj.

Następnie dorzuć do pozostałych składników paprykę i marchew. Podsmaż przez 10 minut.

Ananasa pokrój w dość dużą kostkę i wrzuć na patelnię razem z pędami bambusa. Całość zalej połową szklanki wody i duś przez 7 minut.

Na koniec dodaj do sosu ocet, skrobię ziemniaczaną i kiełki fasoli mung. Duś przez kolejne pięć minut. Przypraw solą, pieprzem i papryczką chili.

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto