Klasyki kuchni tajskiej - koniecznie ich spróbuj w restauracji lub... w domu!

Kuchnia tajska łączy w sobie wiele aromatycznych przypraw, przez co nawet proste i szybkie danie jest prawdziwą kulinarną podróżą.
Klasyki kuchni tajskiej na wyciągniecie ręki. Nie musisz kupować drogiego biletu lotniczego, żeby spróbować tych pysznych dań,, fot. Firefly
ikona podziel się
Opublikowano: 30.01.2024 r., 13:00 | Autor: Ewa Cierpiał
W daniach kuchni tajskiej znajdziesz smaki, które na długo zapadają w pamięć. Te dania łączą ze sobą smaki słodkie i delikatne z pikantnym oraz ostrym. Takie połączenie smaków powoduje, że ciężko przejść obojętnie obok dań kuchni tajskiej. Jeśli nigdy nie próbowałeś wykonać ich samodzielnie lub (co gorsza) nie miałeś okazji ich spróbować, to te przepisy zdecydowanie są dla ciebie. Przekonaj się sam, że kulinarną podróż możesz odbyć nawet w swojej kuchni.

Zupa tom yum

Podstawą dań tajskich jest oczywiście przyprawa curry. Jednak curry to tak naprawdę nazwa sposobu przyrządzania potraw w Indiach. Oznacza to po prostu składniki (warzywa, ryby, mięso) w sosie. W krajach europejskich kojarzy się to głównie z gotową mieszanką przypraw. Na tę mieszankę najczęściej składa się kurkuma, imbir, pieprz, sól, kolendra, kmin rzymski, chilli i gorczyca. Można je wzbogacić również cynamonem, czosnkiem, gałką muszkatołową, goździkami, kardamonem lub szalotką. Na półkach sklepowych można spotkać także pastę curry, gdzie przyprawy zmieszane są z olejem lub masłem ghee. Występuję w kolorach czerwonym lub żółtym, a różni je proporcja użytych składników. Żeby jak najdłużej zachować świeżość przyprawy curry, należy przechowywać ją w szczelnie zamkniętym opakowaniu w ciemnym miejscu. Wynika to z tego, że jest ona bardzo wrażliwa na światło i wilgoć.

Prawdziwy klasyk to oczywiście zupa tom yum. Ta zupa rozgrzewa i smakuje niesamowicie. W jej składnikach nie ma nic, czego nie znajdziesz w pierwszym, lepszym sklepie. No może poza pastą tom yum, w którą warto zaopatrzyć się przed przygotowaniem zupy. Jeśli jednak dłuższe przygotowanie posiłków ci niestraszne możesz taką pastę wykonać samodzielnie. Potrzebna będzie do jej wykonania trawa cytrynowa, galangal, sos rybny, papryki chilli, czosnek, szalotka i sok z limonki. A później zostaje ci tylko napawać się dumą z dobrze wykonanej pracy i zajadać przepyszną zupę tom yum.

Pad thai

Pad thai to kolejny hit tajskiej kuchni. Taki posiłek nasyci ci nie tylko żołądek, ale również zmysł zapachu i smaku. Połączenie prostego makaronu ryżowego z piersią z kurczaka, jajkiem, warzywami i aromatycznym sosem oraz przyprawami to prawdziwy rarytas dla fanów dobrego jedzenia. Koniecznie wypróbuj ten przepis!

Kaczka po tajsku

Choć w Polsce kaczka kojarzy się głównie ze świątecznym obiadem, tak w Azji to nieodłączny element codziennej kuchni. Jej delikatne mięso doceniane jest od dawna. Tak jak w poprzednich daniach, dodatek przypraw, czerwonej pasty curry, ananasa i mleczka kokosowego powoduje, że to zwykłe mięso zmienia się w prawdziwą eksplozję smaku.

Kurczak chrupiący

Najbardziej znaną pozycją w azjatyckich restauracjach jest kurczak na chrupko, więc i w naszym zestawieniu nie może zabraknąć chrupiącego kurczaka po tajsku. Takie połączenie smażonych w przyprawach warzyw i delikatnego mięsa otoczonego pyszną panierką to prawdziwy rarytas, który możesz przygotować w domu już dziś!

Kaeng Hang Lay

Ostatni w naszym zestawieniu klasyk kuchni tajskiej to kaeng hang lay. Obiecuję, że jego wykonanie jest dużo prostsze niż wymówienie samej nazwy. Takie pyszne curry z orzeszkami ziemnymi i wieprzowiną idealnie pasuje do ryżu oraz makaronu. Jeśli nigdy nie przygotowałeś dania z orzeszkami ziemnymi, to koniecznie musisz się przekonać, że są w takim wydaniu o niebo lepsze niż popularne smażone i solone orzeszki.

Kaeng hang lay (curry z orzechami ziemnymi i wieprzowiną)

Kaeng Hang Lay, czyli curry z orzechami ziemnymi i wieprzowiną to pyszna propozycja na potrawę z kuchni tajskiej. Jeżeli przepadasz za azjatycką kuchnią – spróbuj koniecznie.
W skrócie
Czas przygotowania
15 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
6
Wielkość
jednej porcji
370 g
Kaeng hang lay (curry z orzechami ziemnymi i wieprzowiną)

Lista składników do przygotowania kaeng hang lay (curry z orzechami ziemnymi i wieprzowiną)

  • Karkówka wieprzowa 750 g
  • Bulion drobiowy 750 g
  • Cebula 500 g
  • Cukier trzcinowy 37 g
  • Orzechy arachidowe (ziemne) 150 g
  • Olej rzepakowy 30 ml

Przygotowanie kaeng hang lay (curry z orzechami ziemnymi i wieprzowiną) krok po kroku

Przygotuj pastę: 4 papryczki chilli, 1,5 łyżki ziaren kminu, 3 łodygi trawy cytrynowej, 1,5 łyżki kolendry, 200 g cebuli, 1,5 łyżeczki kurkumy, 12 ząbków czosnku, 3 łyżki sosu rybnego oraz kawałek o długości około 3 cm obranego imbiru zblenduj w blenderze dokładnie.

Zagotuj bulion.

Wlej olej do woka. Rozgrzej.

Pokrój karkówkę w niewielką kostkę.

Obierz resztę cebuli, a także 4 ząbki czosnku. Pokrój cebulę w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.

Wyłóż cebulę i czosnek do woka i smaż przez około minutę, po czym dodaj pastę. Smaż kolejne 30 sekund.

Po tym czasie dodaj mięso.

Podsmażaj mięso około 5 minut, aż zmieni kolor.

Dodaj bulion, cukier, łyżkę sosu sojowego oraz 1,5 łyżki pasty z tamaryndowca. Gotuj całość do miękkości mięsa (zajmie to około pół godziny).

Gdy mięso będzie miękkie, dodaj do potrawy orzechy.

Dopraw do smaku.

Potrawę podaje się z chlebkiem naan lub ryżem.

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto