Gołąbki to tradycyjne danie, ale spróbuj zrobić je zupełnie inaczej!

Gołąbki podane na talerzu, jeden jest przekrojony na pół, a także przepisy na zaskakujące gołąbki
Sos paprykowy, koperkowy czy może miseczki z papryki - to wszystko sprawia, że gołąbki są wyjątkowe i zaskakujące, fot. myviewpoint
ikona podziel się
Opublikowano: 25.04.2024 r., 16:54 | Autor: Paulina Lipińska
Gołąbki od lat cieszą się dużą popularnością w polskiej kuchni, stanowiąc tradycyjne i smaczne danie, które często pojawia się na naszych stołach. Jednak istnieje wiele różnych sposobów przygotowania gołąbków, które mogą zaskoczyć. Dziś podpowiemy jak przygotować różne wersje gołąbków. Z tymi przepisami przygotujesz gołąbki faszerowane serem, wersję z ziemniaczanym farszem, gołąbki bezmięsne, w sosie koperkowym oraz takie, w których zamiast kapusty jest papryka.

Nadziewane serem

Przepis na faszerowane gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie paprykowo-pomidorowym to propozycja dla tych, którzy lubią tradycyjne polskie smaki, ale chcą zaskoczyć swoich gości nową interpretacją klasycznej potrawy. Jest to danie, które wymaga nieco pracy, ale efekt wprawia w zachwyt. Gołąbki to jedno z tych dań, które kojarzą nam się z domowym, ciepłym obiadem przygotowywanym przez babcię lub mamę. Jednak w tej wersji nie trzeba zawijać kapusty, co skraca czas przygotowania i ułatwia cały proces.

Mięso mielone wołowe, kasza manna, ser gouda, cebula, czosnek, papryka, bulion drobiowy oraz przecier pomidorowy to podstawowe składniki, które po połączeniu tworzą pyszne gołąbki. Do tego wystarczy dodać przyprawy takie jak sól, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki świeża oraz czosnek granulowany, które podkreślają smaki potrawy.

To danie jest idealne na obiad lub kolację. Ma niski indeks glikemiczny, co sprawia, że jest odpowiednie dla osób dbających o zdrową dietę. Warto jednak zwrócić uwagę na wysoką kaloryczność potrawy ze względu na zawartość mięsa i sera.

Faszerowane gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie paprykowo-pomidorowym to propozycja dla tych, którzy lubią połączenie tradycyjnych smaków z nowoczesnym podejściem do gotowania. Spróbuj tego przepisu a na 100% nie pożałujesz! Sprawdzone.

Faszerowane gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie paprykowo-pomidorowym

Któż nie lubi zapiekanych faszerowanych kotlecików? Sprawdź ten przepis na gołąbki faszerowane serem żółtym bez zawijania z sosem paprykowo-pomidorowym. To jest niebiańsko pyszne.
W skrócie
Czas przygotowania
20 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
6
Wielkość
jednej porcji
300 g
Faszerowane gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie paprykowo-pomidorowym

Lista składników do przygotowania none

  • Kasza manna 30 g
  • Mięso mielone wołowe 500 g
  • Ser gouda 100 g
  • Cebula 150 g
  • Czosnek 30 g
  • Kapusta biała 200 g
  • Przecier pomidorowy bez soli 400 g
  • Bulion drobiowy 100 g
  • Papryka czerwona 140 g
  • Śmietanka kremowa 30% 100 g
  • Olej rzepakowy 10 ml
  • Masło klarowane 5 g
  • Jajko 1 szt.

Przygotowanie none krok po kroku

Na patelni rozgrzej olej. Cebulę i czosnek obierz. Posiekaj cebulę, czosnek przeciśnij przez praskę. Kapustę drobno poszatkuj. Podsmaż przez 5 minut. Podsmażone warzywa lekko ostudź.

Do mięsa dodaj przyprawy, kaszę mannę, jajko oraz warzywa. Wszystkie składniki trzeba bardzo dokładnie wymieszać do połączenia składników.

Ser podziel na kilka równej wielkości kawałków (tyle ile jest kotlecików). Ułóż część mięsa, nałóż część sera i otocz mięsem, by ser nie wystawał. Zrób kilka podłużnych, nadziewanych gołąbków.

Wyłóż gołąbki do naczynia żaroodpornego.

Paprykę pokrój w kostkę i podsmaż przez 5 minut na maśle z dodatkiem 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego. Paprykę zblenduj razem z przecierem, przyprawami (oprócz natki i czosnku) oraz ze śmietanką i bulionem.

Zalej gołąbki sosem i wstaw do piekarnika na 40 minut. Piecz w 180 stopniach Celsjusza.

Gotowe gołąbki posyp natką. Podawaj z pieczonymi ziemniakami z masłem i czosnkiem oraz z sałatką wiosenną z sosem śmietanowym.

Z ziemniakami

Czy znasz te pyszne gołąbki z ziemniakami? Jeżeli nie, zobacz sam/a jak się je robi. Przygotowanie gołąbków z ziemniakami może być trochę czasochłonne, ale efekt końcowy wart jest poświęconego czasu. Głównymi składnikami tego dania są ziemniaki, kapusta, boczek i cebula. Dzięki dodatkowi przypraw takich jak sól, pieprz, natka pietruszki i czosnek, danie nabiera niezwykłego smaku.

Gołąbki z ziemniakami to danie smaczne, które na pewno przypadnie do gustu całej rodzinie. Ziemniaki są bogate w skrobię, białko, witaminy C i B6, a także potas, fosfor i błonnik. Dzięki temu danie nie tylko smakuje wybornie, ale także jest zdrowe i zapewnia sytość.

Jeśli szukasz pomysłu na obiad lub chcesz zaskoczyć swoich bliskich wyjątkowym daniem, koniecznie wypróbuj te rozwiązanie. Gołąbki z ziemniakami są idealne dla osób na diecie bezglutenowej, więc może je zjeść nawet osoba chora na celiakię bądź nietolerancję glutenu.

Wege - bez mięsa

Gołąbki wegetariańskie to pyszne danie, które z pewnością zasmakuje każdemu, niezależnie od tego, czy prowadzi wegetariański czy tradycyjny styl życia. Do przygotowania gołąbków potrzebne będą między innymi ryż, marchewka, cukinia, cebula, pieczarki oraz oczywiście kapusta biała. To danie jest bogate w warzywa, co sprawia, że jest nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Dodatkowo jest to opcja idealna dla osób będących na diecie o niskim indeksie glikemicznym.

Przygotowanie gołąbków wegetariańskich nie jest trudne. Warto wspomnieć, że gołąbki wegetariańskie to potrawa, która jest idealną propozycją na obiad. Dzięki składnikom bogatym w białko roślinne, witaminy i składniki mineralne, danie to jest nie tylko smaczne, ale i pożywne.

Gołąbki wegetariańskie sprawdzą się również dla osób, które cenią sobie zdrową i zbilansowaną dietę. Dzięki obecności różnorodnych warzyw w tym daniu, z pewnością dostarczysz swojemu organizmowi niezbędnych składników odżywczych.

Gołąbki wegetariańskie

Gołąbki wegetariańskie to doskonała propozycja na jarskie danie idealne dla osób na dietach wegetariańskich lub wegańskich. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
W skrócie
Czas przygotowania
25 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
10
Wielkość
jednej porcji
240 g
Gołąbki wegetariańskie podane w naczyniu żaroodpornym. Gołąbki leżą na warzywach. Obok naczynia znajduje się deska do krojenia, na której leży gotowy gołąbek. Na blacie stoi również patelnia z nadzieniem do gołąbków.

Lista składników do przygotowania gołąbków wegetariańskich

  • Ryż biały 100 g
  • Marchewka 150 g (1 duża sztuka)
  • Cukinia 200 g (1 mała sztuka)
  • Cebula 200 g (2 duże sztuki)
  • Jajko 3 szt.
  • Pieczarki 300 g (10 małych sztuk)
  • Kapusta biała 500 g (1 mała główka)
  • pomidory w puszce 800 g
  • Masło klarowane 50 g

Przygotowanie gołąbków wegetariańskich krok po kroku

Na początek wytnij głąb z kapusty, umieść ją w garnku i zalej wodą, zagotuj wodę i gotuj ok 10-15 minut, po tym czasie wyjmij kapustę z wody i oddziel liście.

Ryż ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.

Obierz marchew i zetrzyj na tarce, obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę, cebulę podsmaż na maśle, dodaj marchew i podduś.

Umyj cukinię i także zetrzyj na tarce, dodaj do marchewki.

W misce umieść ryż i warzywa.

Pokrój pieczarki w kostkę i podsmaż na patelni, aż odparuje z nich woda. Dodaj do reszty składników.

Dodaj posiekaną natkę pietruszki, pieprz i jajka, wymieszaj masę, dopraw solą w miarę potrzeby.

Liście kapusty faszeruj ryżem z warzywami, na środek liścia układaj farsz, zawiń brzegi, boki delikatnie upakuj do środka.

Gołąbki ułóż w garnku i zalej pomidorami z puszki, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Wlej 100 mililitrów wody i gotuj na małym ogniu 60 minut.

Gotowe gołąbki podawaj polane sosem pomidorowym powstałym podczas gotowania, możesz zaciągnąć go mąką, aby był bardziej gęsty.

Zamiast kapusty - papryka

Delikatne mięso mielone, ryż i kapusta zapakowane w paprykę to kombinacja smaków, która rozbudzi kubki smakowe. Ta potrawa nie tylko smakuje wybornie, ale również jest pełna wartości odżywczych. Aby przygotować gołąbki w papryce, potrzebujemy mięsa mielonego wieprzowego, ryżu białego, kapusty białej, papryki żółtej, cebuli, czosnku, przecieru pomidorowego, jajka, oleju rzepakowego oraz natki pietruszki. Do przypraw dołożymy sól, pieprz, cząber, paprykę słodką i kurkumę.

Gołąbki w papryce to idealne danie na obiad lub kolację. Mają niski indeks glikemiczny, więc są świetne dla osób na dietach o niskim IG, bezglutenowych czy redukcyjnych. Dzięki zawartości mięsa i warzyw są źródłem wielu cennych składników odżywczych.

Co wyróżnia te gołąbki na tle innych? To, że są "zapakowane" do papryki. Farsz jest typowo jak na gołąbki oszukane, czyli z kapustą w środku. Smak gołąbków jest połączony z papryką faszerowaną - to jest naprawdę ciekawe połączenie.

Gołąbki w papryce

Wypróbuj pomysł na najlepsze gołąbki w papryce. Pieczone gołąbki w papryce w sosie pomidorowym z dodatkiem świeżych ziół są dobry pomysłem na szybki obiad lub obiad łatwy do odgrzania.
W skrócie
Czas przygotowania
20 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
4
Wielkość
jednej porcji
570 g
Gołąbki w papryce podane w owalnym naczyniu na drewnianej desce, obok ściereczka ze sztućcami

Lista składników do przygotowania gołąbków w papryce

  • Mięso mielone wieprzowe 500 g
  • Ryż biały 100 g (1 woreczek / 0,5 szklanki)
  • Kapusta biała 500 g (0,25 główki)
  • papryka żółta 1000 g (4 sztuki)
  • Cebula 50 g (1 średnia)
  • Czosnek 12 g (2 ząbki)
  • Przecier pomidorowy bez soli 120 g (0,5 szklanki)
  • Jajko 1 szt.
  • Olej rzepakowy 12 ml (1 łyżka)
  • Natka pietruszki 10 g (1 łyżka posiekanej)

Przygotowanie gołąbków w papryce krok po kroku

Ugotuj ryż aby był pół twardy. Jeśli używasz ryżu w woreczku gotuj go połowę czasu z opakowania. Jeśli używasz ryżu sypanego ugotuj go w stosunku 1:1 z wodą.

Mięso oraz ostudzony ryż przełóż do miski.

Drobno poszatkuj kapustę białą i dodaj do mięsa z ryżem.

Mięso z ryżem i kapustą przypraw łyżeczką soli, dodaj 1/4 łyżeczki pieprzu, cząbru i papryki słodkiej oraz szczyptę kurkumy i jajko.

Masę dokładnie wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej. Dodaj drobno posiekaną cebulę i podsmaż delikatnie. Dodaj do mięsa, wymieszaj.

Odetnij górną część papryki, usuń gniazda nasienne i nasiona.

Nałóż farsz do papryk i przykryj odciętą górną częścią.

Na dno naczynia żaroodpornego wylej przecier pomidorowy, dodaj pół szklanki wody, sporą szczyptę soli i pieprzu.

Do naczynia włóż papryki i przykryj pokrywką.

Piecz około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.

Podawaj posypane świeżą natką pietruszki.

W sosie koperkowym

Dietetyczne gołąbki to pyszne danie, które możesz przygotować w sposób nieco innym niż tradycyjne gołąbki zawijane w liście kapusty. Przepis na dietetyczne gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie koperkowym jest prosty, ale jednocześnie bardzo smaczny i pożywny.

Aby przygotować to danie, będziesz potrzebować mięsa mielonego z indyka, jajka, oleju, ryżu brązowego, cebuli, kapusty białej, jogurtu naturalnego, bulionu drobiowego i czosnku. Do przypraw należy użyć soli, pieprzu, kurkumy, ziela angielskiego, liścia laurowego oraz koperku.

Dietetyczne gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie koperkowym są idealne na obiad lub kolację, a dzięki składnikom o niskim indeksie glikemicznym doskonale wpisują się w dietę wielu osób. Potrawa dostarcza pełnowartościowego białka, węglowodanów i tłuszczów, a przy tym jest smaczna i sycąca.

To danie jest polecane szczególnie dla osób na diecie bezglutenowej, o niskim indeksie glikemicznym, lekkostrawnej, diecie redukcyjnej, niskokalorycznej oraz fit. Dzięki zróżnicowanej zawartości składników odżywczych potrawa ta może być idealnym uzupełnieniem codziennej diety.

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Zobacz podobne artykuły

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto