Olej rzepakowy - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Tłuszcze

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w oleju rzepakowym oraz jakie alergie mogą powodować.
Olej rzepakowy - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wartości odżywcze oleju rzepakowego - tabela

Energia i białka

Olej rzepakowy Olej rzepakowy tłoczony na zimno
na 100 ml na 100 ml
Energia (kalorie) Pokaż liczbę kalorii w oleju rzepakowym
Białko b/d b/d
Fenyloalanina b/d b/d

Węglowodany w oleju rzepakowym

Olej rzepakowy Olej rzepakowy tłoczony na zimno
na 100 ml na 100 ml
Węglowodany b/d b/d
Węglowodany przyswajalne b/d b/d
Błonnik (nieprzyswajalne) b/d b/d
Sacharoza (cukier) b/d b/d
Glukoza b/d b/d
Fruktoza b/d b/d
Skrobia b/d b/d
Laktoza b/d b/d
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

Olej rzepakowy Olej rzepakowy tłoczony na zimno
na 100 ml na 100 ml
Tłuszcz 100.00 g 100.00 g
Tłuszcze nasycone 7.00 g 7.00 g
Tłuszcze nienasycone 93.00 g 93.00 g
Tłuszcze jednonasycone 66.00 g 66.00 g
Tłuszcze wielonasycone 27.00 g 27.00 g
Tłuszcze trans b/d b/d
Cholesterol b/d b/d

Witaminy w przepisie na olej rzepakowy

Olej rzepakowy Olej rzepakowy tłoczony na zimno
na 100 ml na 100 ml
Witamina A b/d b/d
Witamina B6 b/d b/d
Witamina B12 b/d b/d
Witamina C b/d b/d
Witamina D b/d b/d
Witamina E b/d b/d
Retinol b/d b/d
Tiamina b/d b/d
Ryboflawina b/d b/d
Niacyna b/d b/d
Foliany b/d b/d
Beta karoten b/d b/d

Składniki mineralne w przepisie na olej rzepakowy

Olej rzepakowy Olej rzepakowy tłoczony na zimno
na 100 ml na 100 ml
Sód b/d b/d
Potas b/d b/d
Wapń b/d b/d
Fosfor b/d b/d
Magnez b/d b/d
Żelazo b/d b/d
Cynk b/d b/d
Miedź b/d b/d
Mangan b/d b/d
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/598232/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/598232/nutrients

Alergie w oleju rzepakowym

  • brak danych
  • brak danych

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z olejem rzepakowym

Przepisy z olejem rzepakowym

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto